ZA POD ZUB

Ove slane, hrskave, slasne štrudlice s kobasicom i heljdom u našoj su redakciji nestale u trenu

 Lidija Lončarić/
Napravila sam štrudlice iz tave nalik onima kakve poslužuje popularni zagrebački restoran, nestale su u trenu

Ove štrudlice pravi su hit za sve hipstere i one koji se tako osjećaju. Napravila sam ih inspirirana jednim superpopularnim mjestom u gradu i iako moram biti fer i priznati da su njihove još ukusnije, mislim da ni ja nisam puno promašila. Hrskave su izvana, a iznutra punjene dobro začinjenim, sočnim, a nimalo kompliciranim punjenjem, što je, ako pitate mene, dovoljan razlog da o pripremi razmislite već danas. I sve to, a da uopće ne morate ni pomisliti na paljenje pećnice.

Radila sam ih već tri puta i svaki put sam se iznova iznenadila koliko su zapravo jednostavne, a ukusne i koliko brzo nestaju s tanjura. Prvi put sam ih pretvorila u doručak, rolice punjene kajganom i šampinjonima, idući put heljdom, a onda i kobasicom. Ovog puta odlučila sam ponoviti heljdu i kobasice te napraviti klasičnu i vegetarijansku varijantu. I moram vam reći, čak se i najveći mesojedi nisu mogli odlučiti koja im je bolja.

Rolice iz tave odlična su ideja za brzi doručak, a napraviti ih možete i za večeru pa višak ponijeti na posao. Super su same za sebe, a još bolje uz neku sezonsku salatu koju ste kupili na usputnoj tržnici na putu do posla ili jednostavno uz (grčki) jogurt, kao što biste to napravili s burekom. U mom slučaju jogurt je poslužen s malo mladog luka, no ako ove rolice jedete u društvu, možda je bolje da ga ovaj put preskočite.

image
Lidija Lončarić/

Hrskave štrudlice iz tave

Trebat će vam:

1 pakiranje kora za savijače

maslinovo ulje

1 veliki ili dva manja poriluka

200 g šampinjona

1 žličica timijana

2 para svježih kobasica

feta sir

sol i papar

Priprema:

Na sitno nasjeckajte poriluk i šampinjone. Na maslinovu ulju najprije pirjajte poriluk, a zatim dodajte šampinjone. Začinite soli i paprom, dodajte i timijan. U posebnoj posudi skuhajte heljdu začinjenu soli, paprom i lovorovim listom. Kada je gotova, ohladite je. Isto napravite i s porilukom i gljivama. Na istoj tavi na kojoj ste pirjali povrće pecite svježu kobasicu koju ste izvadili iz crijeva. Kada je gotova, ohladite je. Dio poriluka i gljiva pomiješajte s kobasicom, a dio s heljdom. U dio s heljdom dodajte i feta sir. Kada ste dobili dva punjenja, uzmite dvije kore za savijače i prerežite ih napola. Premažite jednu polovicu maslinovim uljem i preklopite drugom polovicom. Prepolovite nožem kako biste dobili dva kvadrata. Na rub tijesta stavite nadjev, zarolajte i na kraju uvrnite krajeve prema unutra. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev ili kore. Pecite na malo maslinova ulja na dobro zagrijanoj tavi. Poslužite uz grčki jogurt i salatu po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:27