MANJE OD SAT VREMENA

Ovi brzi štapići sa sirom i čvarcima moja su nova omiljena grickalica za zimske filmske večeri

 Lidija Lončarić
Ako ćete ovih dana mijesiti tijesto, neka to bude ono za štapiće sa sirom i čvarcima

Otkad se korona ušuljala u krug mojih bliskih prijatelja, umjesto na kavama i večerama, vrijeme provodim doma, preračunavajući šalice u grame, miješajući kreme i tijesta. Tako su ovi štapići jedan od posljednjih izazova koje sam si postavila. Ideja je bila dobiti hrskavu grickalicu kakva se u supermarketima često nalazi u šuškavim žutim pakiranjima i koju najčešće, razmišljajući o nepotrebnim kalorijama, uspijem uspješno izbjeći. Dakle, cilj su bili štapići s jakom aromom sira koji se dobro slažu uz čašu bijelog vina. Na kraju sam, petljajući i smišljajući putem, dobila nešto još bolje - blago pikantne štapiće sa sirom i čvarcima koji se najbolje slažu s čašom piva.

image
Lidija Lončarić

Za pripremu će vam trebati tek nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku: malo maslaca, malo sira, čvaraka i koja žličica senfa, malo brašna i soli i to je to. Tijesto nije potrebno predugo mijesiti, ali ga je potrebno kratko ohladiti. Ako se baš jako žurite kako biste pogledali još jednu epizodu nove sezone toliko očekivane serije Rickyja Gervaisa, umjesto sat vremena u hladnjaku, tijesto možete staviti pola sata u zamrzivač, taman dovoljno da pospremite kuhinju.

Štapići su super sami za sebe, no dodatni plus osigurat će dobar umak ili neki drugi dodatak. Da nisam žurila pogledati već spomenutu seriju, moj odabir svakako bi bio humus. Od navedene količine dobit ćete desetak štapića, što je možda dovoljno za jednu osobu, ali kada svi ozdrave i ponovno počnu druženja, količinu svakako udvostručite. Jamčim vam da će vas ovi štapići spasiti od još jednog dugog razgovora o virusu i simptomima. Svi će, naime, pričati samo o tome koliko je divna, hrskava i slasna vaša grickalica.

image
Lidija Lončarić

Štapići sa sirom i čvarcima

100 g glatkog bijelog brašna

50 g maslaca

40 g jačeg ribanog sira

2 žličice Dijon senfa

1 šaka čvaraka

1 žumanjak

1 jaje za premazivanje

Sol

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, sol i hladan maslac pa prstima napravite mrvičasto tijesto. Dodajte žlicu hladne vode, žumanjak, ribani sir, senf i čvarke koje ste najprije usitnili pa zamijesite tijesto. Ako se tijesto mrvi, dodajte još žlicu ili dvije hladne vode. Nemojte predugo mijesiti. Oblikujte kuglu, umotajte je prozirnom folijom i stavite na najmanje sat vremena u hladnjak ili na pola sata u zamrzivač. Nakon toga tijesto razvaljajte na željenu debljinu i režite štapiće. Prebacite ih na papir za pečenje, premažite razmućenim jajem i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:31