MIRIS BOŽIĆA

Ovo je detaljan recept za vaš kućni panettone, dobra je vijest da ga možete kupiti i u Breadclubu

 Nika Mokos/
Priprema kućnog panettonea je dugotrajna. Ako mu posvetite vrijeme neće vas razočarati, ali dobre vijesti stižu iz zagrebačke pekarnice

Legenda kaže da je panettone nastao krajem 19. stoljeća u Milanu kada je mladić Toni, po zanimanju pekar, odlučio svojoj simpatiji Luciji ispeći poseban kolač s jajima, maslacem i kandiranim voćem. Ljubav je, pak, učinila da mu se ruke tresu i, kad je dodavao kvasac, nije primijetio da je dodao cijelo pakiranje. Ergo, panettone je u prijevodu “Tonijev kruh”

Panettone je kolač za koji će vam svaki slastičar koji ga je bar jednom u životu napravio savjetovati: “Ne pokušavajte ovo kod kuće!”. Ne zbog toga što se radi u nekoliko miješenja, ni zbog toga što se diže satima. Panettone zahtijeva profesionalne sposobnosti, umijeće uzgoja vlastitog startera i izrade kandiranog voća, znanje o tome kako temperatura utječe na razvoj tijesta i granicama koje se ne smiju prijeći kad je u pitanju vanilija. Ovo talijansko nacionalno blago “prišuljalo” nam se u misli u predblagdansko doba i odlučili smo napraviti “kućni panettone”. Slatki kruh s kupovnim svježim kvascem, dostupnim kandiranim voćem i grožđicama, običnim glatkim brašnom i domaćim jajima.

Detaljni recept za panetone potražite ovdje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Ako ipak niste raspoloženi za kućno eksperimentiranje u vidu pripreme ovog poznatog božićnog kolača dobra j vijest da ga od 20.11.2020. može kupiti u zagrebačkim pekarnicama Breadclub. Tako ćete za varijantu bez kandiranog voća trebati izdvojiti 150 kuna,a onaj bogat kandiranim voćem stajat će vas 160 kuna.

image
Nika Mokos/


Njihova priprema panetonea na tradicionalan način, koristeći isključivo divlji kvasac, prepoznat će istančana nepca i ovih blagdana.

'Blagdani su i za nas najljepši dio godine, a ima li išta ljepše od okupiti obitelj oko blagdanskog stola i poslužiti im nešto što sve veseli – panetone. Vođeni tom idejom, ove blagdane odlučili smo razveseliti sve ljubitelje tog posebnog deserta i napraviti uistinu poseban panetone, u kojem će sva naša čula uživati, od onog što ćete vidjeti do okusa i mirisa koje nećete tako brzo zaboraviti' – rekla nam je Anamaria Palić, vlasnica Bread Cluba.

image
Nika Mokos/


'Postupak pripreme nam traje 36 sati. Prvih dan dvanaest sati pripremamo pasta madre (čvrsti divlji kvasac) nakon čega slijedi prvo miksanje tijesta. Nakon prve fermentacije (dizanja) u masi koja traje 12 sati, idući dan je spremno za drugo miksanje i dodavanje ostalih sastojaka. Tijesto ponovno fermentira u masi, da bi se naposljetku ručno obradilo i stavilo u papirnate kalupe nakon čega opet slijedi fermentacija te zbog toga govorimo o tri puta dizanom tijestu. Kako se radi o tijestu izuzetno bogatom maslacem i žumanjcima (preko 60%). Nakon pečenja potrebno je svaki panetone okrenuti naopako i pustiti ga da tako visi minimalno 10 sati.' objasnio je postupak proizvodnje Andrija Pernar, suvlasnik Bread Cluba.

No, kako se velika pažnja pridavala samom proizvodu, tako se istovremeno vodila briga i o pakiranju. 'Ideja je bila osmisliti ambalažu koja će se naći na centralnom djelu svakog Božićnog stola. Crvena boja dominira dizajnom kao simbol Božića. Nakon nekoliko početnih skica odlučili smo se za uzorak jednostavnog, ali dominantnog oblika, koji se savršeno uklopio u Bread Club priču.' rekla je Maja Šimunović, dizajnerica pakiranja panetonea.

Zlatno žuta boja, svilenkasta tekstura, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče odlike su tradicionalnog i zanatskog panetonea, a kako Bread Club panetone dolazi u posebnom blagdanskom pakiranju, on će uistinu i biti poput skulpture na blagdanskom stolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 16:39