POZDRAV LJETU

Ovo je jedna od najboljih pizza koja se trenutačno može pojesti u Zagrebu! Nastala je iz suradnje popularne pizzerije i talentiranog chefa

Pizzeria Shango na Svetom Duhu opet donosi uzbudljivu pizzu. Ovoga puta u suradnji s Kristianom Godinićem iz zagrebačkog restorana Vinodol

Bliži se početak jeseni, sezona vrganja i jačih okusa, pa s nestrpljenjem iščekujemo sezonske pizze najboljih pizzerija u Zagrebu. Prošle godine nas je posebno oduševila jesenska pizza s vrganjima iz pizzerije Medene kod Avenue Malla, gdje se hrskava panceta sjajno nadopunjavala s čvrstim, sočnim i debelim osječkim vrganjima, stvarajući onaj pravi sezonski doživljaj. O pizzeriji Medeni pisali smo u našoj rubrici Kvartovska pizza, što možete pročitati na ovoj poveznici.

image

Medena - pizza s osječkim vrganjima

Privatni album

No, ovoga puta, među najzanimljivijim mjestima koje smo posjetili, kušali smo pravi pozdrav ljetu i najavu jeseni - suradnju pizzerije Shango i talentiranog kuhara Kristiana Godinića iz Vinodola. Nije tajna da Tomislav Šango često surađuje s mladim, ambicioznim kuharima iz Zagreba, a nakon morske pizze Ivana Zelenike iz Beštije ili hrskave zelene pizze Katarine Boltužić, ova nova kreacija nosi veliki potencijal.

Zelenika je, podsjetimo, na pizzu stavio rijetku dimljenu sabljarku, što je rezultiralo pravom morskom posvetom ljetu, a upravo je Katarinina pizza bila i naš favorit proljeća. Spoj lakto-fermentirane ricotte i matche s mozzarellom, blagom gorgonzolom, hrskavim orasima i medom stvorio je fantastičnu pizzu, o kojoj smo pisali ovdje.

image

Pizza dimljena sabljarka - Ivan Zelenika

Privatni Album
image

Proljetna pizza - Katarina Boltužić

Berislava Picek/Cropix

Kada smo saznali da je upravo Godinić autor recepta za XO umak u Shangu, a samim time i nove pizze, znatiželja nam je odmah porasla. Taj umak, bogat umamijem i teksturalno kompleksan, Godinić priprema kombinacijom prženog luka, fermentiranih kozica, pancete, đumbira i češnjaka, a za dodatnu dubinu okusa koristi i svoj domaći riblji umak. Ono što ovu pizzu čini još posebnijom je pečeni patlidžan intenzivnog dimljenog okusa, koji savršeno povezuje cijelu kompoziciju i jasno nagovještava sezonu jeseni.

image

Pozdrav ljetu - Kristian Godinić

Privatni Album

Sve je to premazano tankim slojem maslaca kojeg Godinić sam priprema kod kuće. Kao veliki zaljubljenik u fermentaciju, a što je i poznato za pizzeriju Shango, fermentacijski sloj dodatno pojačava kompleksnost i dubinu okusa, podižući ovaj recept na još višu razinu.

image

Pozdrav ljetu - Kristian Godinić

Privatni Album

Zaključno, dok iščekujemo što će za sezonu pripremiti uzbudljive pizzerije poput Frankosa, Medene, Al Dentea i drugih, ova pizza s potpisom Kristiana Godinića u Shangu na Svetom Duhu već je sada jedna od najzanimljivijih sezonskih gastro priča koju je vrijedno pratiti i isprobati. Topla preporuka za svakog ljubitelja kreativnih pizza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 09:49