GLAMUR

Ovo je lista 100 najpristupačnijih restorana s Michelinovom zvjezdicom, na popisu i dva hrvatska

 Webphotographeer
Prema istraživanju koje je proveo TOP Dollar, u najpristupačnijem restoranu s Michelinovom zvjezdicom uživati možete već za 150 kuna

Pri spomenu na restorane s Michelinovim zvjezdicama, većini će se pred očima stvoriti slika najotmjenijeg mjesta s vrhunskom uslugom i malim porcijama. Međutim, baš kao što smo i nedavno pisali, postoje mjesta koja su svoju zvjezdicu zaradila kuhanjem koje je apsolutno nadmašilo sam ambijent u kojem se nalazi. Jedan takav svakako je i nedavno spomenuti Hawker Chan štand s poznate singapurske tržnice na kojem najpoznatije jelo možete pojesti za svega 15 kuna. No Hawker Chan nije jedini. Osim street fooda, u svijetu postoje i brojni fine dining restorani u kojima vas večera od tri slijeda neće koštati cijelo bogatstvo, a upravo je TOP Dollar ovih dana sastavio listu onih najpristupačnijih.

Na prvom mjestu tako se nalazi francuski Hostellerie la Montagne u kojem će vas sezonski meni koštati svega 20 eura ili oko 150 kuna. Najpristupačniji američki restoran s Michelinovom zvjezdicom je State Bird Provisions u San Franciscu gdje ćete slijed od tri jela platiti 45 dolara ili oko 290 kuna, dok je najpristupačniji restoran s tri zvjezdice na svijetu Le Palais na Tajvanu. Cijene jela tamo kreću se oko 138 dolara ili nešto manje od 900 kuna. Za tek 40 dolara skuplji je najjeftiniji američki restoran s tri zvjezdice, Le Bernardin u New Yorku.

image
Hostellerie La Montagne Facebook/

Istraživanje je provedeno u 34 države u kojima se nalaze restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama te je utvrđeno kako se u čak pet država ne može pronaći restoran s Michelinovom zvjezdicom s jelima ispod 100 dolara.

Dobro je spomenuti i kako se nama blizak restoran Edvard s jednom Michelinovom zvjezdicom smješten u Beču nalazi na visokom drugom mjestu najpristupačnijih restorana na svijetu i nudi jela po cijeni od tek 27 dolara ili 170 kuna. Na trećem mjestu nalazi se Borkonyha Winekitchen u Budimpešti gdje možete pojesti jelo od 28 dolara ili oko 180 kuna. Četvrto mjesto zauzeo je španjolski restoran Silabario s cijenom od otprilike 30 dolara za jelo (oko 190 kuna), a peto belgijski Bistro Racine s jelima koja se kreću od oko 31 dolar (oko 200 kuna).

image
Restoran Edvard u Beču
Edvard Facebook/

Još jedan nama prilično blizak, a pristupačan restoran nalazi se u Zgornjoj Kungoti u Sloveniji. Riječ je o Hiši Denk koja se smjestila na visokom 47. mjestu na listi i gdje će vas, prema istraživanju koje je proveo TOP Dollar, ručak ili večera koštati oko 47 dolara (300 kuna), a u stopu ga slijedi Vila Podvin. U pitanju je također slovenski restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom, smješten je u Radovljici i nudi jela po cijeni od 47,66 dolara ili oko 305 kuna.

image
Matej Lozar/Hiša Denk Facebook

Na popisu su se našla i dva domaća restorana. Zagrebački Noel nalazi se na 33. mjestu, dok se na 44. mjestu smjestio paški Boškinac. Niti jedan drugi domaći restoran s Michelinovom zvjezdicom ne nalazi se na popisu 100 najpristupačnijih u svijetu. Cijeli popis i detalje možete pogledati na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:42