U samom srcu Sinja, na vrhu slavnog Alkarskog trkališta, smjestila se konoba Pojta - mjesto autentičnih jela, domaće kapljice i iskrene dalmatinske gostoljubivosti. Vrijeme Alke je stiglo, mjesto vrvi od ljudi, a u konobi se danima prije radilo na finalnim pripremama kako bi restoran bio spreman za sve one gladne koji se ovog vikenda zateknu baš ovdje.
U gradu koji obiluje životom, na trenutak smo uhvatili Anitu Zoricu, vlasnicu i voditeljicu konobe Pojta, koja nam je otkrila kako teku pripreme za jedan od najintenzivnijih vikenda u godini, ali i što se to fino sprema u sinjskim kuhinjama.
"Budući da smo smješteni doslovno na Alkarskom trkalištu, a s naše terase se može vidjeti sama Alka, taj vikend je za nas ludnica u najpozitivnijem smislu", kazala nam je Anita.
"Promet gostiju je ogroman, pogotovo na dan Alke, tako da tada radimo s posebnom ponudom jela, kako bismo sve stigli i zadržali kvalitetu."
U konobi se danima unaprijed pripremaju velike količine tradicionalnih jela, a među njima su i nezaobilazni arambaši - lokalni specijalitet koji gosti obožavaju. "To je jelo koje svi očekuju, i Sinjani i turisti. Već smo ih počeli raditi u velikim količinama", dodala je Anita.
KAKO SE ARAMBAŠI RADE U SINJSKOJ OBITELJI BOGDAN
Nezaobilazne su u Sinju kao i u Pojti, saznajemo, i žabe - jelo koje izaziva najviše znatiželje kod gostiju.
"Žabe nabavljamo isključivo iz kontroliranog uzgoja. One su više tražene kroz sezonu, kad gosti iz drugih krajeva žele probati nešto lokalno i drugačije. Za sam dan Alke, iskreno, više idu arambaši, uštipci, pršut, sir...", kazala nam je.
"Žabe su jednostavno stvar ukusa - ili ih voliš ili ne", objašnjava nam.
Anita nam je rekla i da su nekada radili zanimljive varijante žaba - s pršutom, rolane i pečene na roštilju. Danas pak nude samo klasičnu verziju - pohane žabe.
A što je najpopularnije među domaćim gostima, znatiželjno pitamo našu sugovornicu: "Sinjani su gurmani, vole meso - pečenu teletinu, mesne plate, roštilj, domaći pršut i sir koje nabavljamo od lokalnih OPG-ova. Tradicionalna, konkretna hrana uvijek prolazi."
Za desert, u Pojti nude kombinaciju domaćeg i gotovih slastica: "Mi sami radimo palačinke, ali ostali deserti poput semifredda, lava cakea i sladoleda dolaze gotovi. Ipak, trudimo se da sve odgovara ukusu našeg kraja."
Pitali smo Anitu i kako izgleda atmosfera u restoranu tijekom Velike Gospe, kad u Sinj pristižu hodočasnici iz cijele Hrvatske.
"Tih dana sve vrvi ljudima. Imamo pojačani priljev gostiju već danima prije, a kulminira upravo na blagdan. Za nas je to još jedan vrhunac sezone."
Pa dodaje: "Ove godine očekujemo još više gostiju, pogotovo s obzirom na koncert Thompsona u ponedjeljak nakon Alke. Bit će to četiri intenzivna dana, a onda ćemo se svi skupa, nakon dobro obavljenog posla, zasluženo odmoriti."
Kako nam je posao već polako krao pažnju naše sugovornice, za kraj smo ju odlučili pitati za recept za njihove poznate uštipke, koje rado serviraju uz domaći sir i pršut. Na naš upit o receptu, kroz smijeh je kazala: "Pa već sam ga nekome dala, ali ne znam gdje je završio! Morat ću ga opet proslijediti."
Srećom, recept nije bio daleko, naša fotografkinja već ga spremila, kako bi ukusne uštipke i sama pripremila. A mi smo odlučili da bi ga baš bilo dobro podijeliti s vama, sve kako bi kroz ukusne zalogaje, okuse i mirise barem na trenutak otputovali na još jednu Sinjsku alku.
Sinjski uštipci
Trebat će vam:
1 kg polubijelog brašna
25 g soli
1 jaje
500 ml mlijeka
500 ml vode
2 žlice rakije
ulje za prženje
Priprema:
U posudu stavimo brašno, u sredini oblikujemo udubinu te dodamo jaje, prstohvat soli i malo rakije. Mlijeko i vodu pomiješamo, potom lagano zagrijemo dok ne postanu mlaki. Sve sastojke dobro izmiksamo u glatku smjesu. U dubljoj tavi zagrijemo ulje. Pripremljenu smjesu ulijevamo u tavu šefljom, jednu po jednu, vodeći računa da se smjesa ravnomjerno rasporedi. Uštipci se prže s obje strane dok ne poprime zlatnožutu boju. Kad su gotovi, kratko ih ocijedimo nad tavom, a zatim položimo na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće. Poslužujemo ih kao predjelo, uz dalmatinski pršut i sir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....