TRIKOVI CHEFOVA

Ovo su najvažniji savjeti chefova za početnike kada je u pitanju fermentacija i priprema zimnice

 Berislava Picek/Cropix
Chefovi otkrivaju što vam je potrebno, bez čega možete i o čemu zapravo ovisi uspjeh

Kraj ljeta i početak jeseni već tradicionalno obilježava pretvaranje svježih plodova u omiljene džemove, umake i namaze te fermentaciju istih kako bismo u dobrim zalogajima mogli uživati i ostatak godine. Iako smo uvjereni kako i vaša kuća, baš kao i svaka druga, već ima svoj tajni recept za kiseli kupus, krastavce ili čak kimchi, pripremili smo nekoliko sjajnih savjeta chefova koji će fermentiranje sezonskih plodova učiniti još uspješnijim. Chef Danny Lee koji stoji iza korejskih Chiko restorana Anju i Mandu, zatim chefica Misti Norris koja stoji iza restorana Petra & the Beast te chefica Emma Bengtsson iz restorana Aquavit s dvije Michelinove zvjezdice podijelili su svoja iskustva te svoje male, ali korisne trikove.

Što vam je uopće potrebno?

Krećete li se fermentacijom baviti od samog početka, chef Lee savjetuje da najprije nabavite nekoliko jednostavnih staklenki i ne opterećujete se previše s dodatnom opremom. Sve što vam treba zasigurno već imate u svojim kuhinjama, dodaje, a važno je samo da je sav pribor s kojim radite dobro očišćen. Chefice Norris i Bengtsson dodaju i kako je važno birati ekološki uzgojeno povrće, a dobro će doći i obična morska sol te filtrirana voda.

Također, chefovi savjetuju kako je za početak najbolje se okrenuti jednostavnijim namirnicama pa pokušati s, primjerice kiselim kupusom ili mrkvom, a dobra i nešto neobičnija ideja bit će i limun ili kimchi.

Priprema je pola posla

Prije nego što ćete se baciti na posao, dodaju Lee, Norris i Bengtsson, dobro je pripremiti sve potrebne namirnice i pribor. Napominju i kako je pranje ruku pri fermentaciji itekako bitno, no kako su još bolja opcija rukavice kako se na namirnice ne bi prenijele bakterije s ruku. Također, važno je paziti da su površine na koje odlažete voće i povrće čiste.

Pročitajte upute i uživajte

Na kraju, najvažnije će biti dobro istražiti recept te samu pripremu, a zatim jednostavno uživati u procesu. Iako je za početak dobro držati se jednostavnijih i provjerenih postupaka, ne propustite isprobati neke nove okuse i kombinacije, pripazite na duljinu fermentacije, a zatim nikako ne zaboravite uživati u plodovima svoga rada.

KLIKNI ZA RECEPT: Korak po korak do kimchija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:22