PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Ovo su tri sasvim nova domaća vinska projekta na koja svakako vrijedi obratiti pažnju

 Eaq
Unatoč teškoj nesigurnosti uslijed pandemije, entuzijazam ulagača u vinarstvo ne jenjava

Pandemiji usprkos, ne posustaju ulaganja u vinsku produkciju u Hrvatskoj. Posljednjih mjeseci i godina mnoge su vinarije obnovile podrume i vinograde, mnoge su sagradile nove podrume, a nemali je broj i onih koji su s proizvodnjom krenuli od nule, uz pomoć tzv. greenfield investicija. Sve se to događa ponajviše zahvaljujući poticajnim sredstvima EU koja pokrivaju lavovski dio takvih ulaganja. Čak ni u ovom trenutku teške nesigurnosti koju je izazvao covid-19 i posljedično smanjio prodaju vina, jer su nakon supermarketa glavno tržište za vina - a za neke vinarije ujedno i jedino - sada već predugo blokirani restorani, entuzijazam kod ulagača i dalje postoji. Pandemija se doživljava kao privremena nevolja koja mora proći i nakon koje će se stvari vratiti u normalan tijek, a tada svi žele biti spremni za utakmicu.

image
Eaq


Tri sasvim nova vinska projekta tako su ugledala svjetlo ovih dana. Prvi je vinarija u nastajanju, Royal Hill, koja izrasta na 36 hektara vinograda Kraljevo brdo koje su kupili od vinarije Iuris. Privremeno vina rade u vinariji Erdut, a u najskorijem roku imaju u planu napraviti i vlastiti podrum. Riječ je o skupini investitora koju predvodi Miodrag Borojević, a čiji projekt, koji osim vinarije uključuje druge poljoprivredne djelatnosti, operativno provodi Tino Anđić. Imaju veliko iskustvo u internacionalnom retail biznisu i planiraju izvoziti veći dio proizvodnje. Počeli su s dvije etikete, da se upoznaju s tržištem i ono s njima, potom, za godinu dana slijede još četiri etikete, a kad završe vinariju, kane zaokružiti cijeli portfelj.

Drugi novitet na tržištu je Tomo boutique winery bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Taj je projekt u konkretnijoj fazi, vinarija je sagrađena i u funkciji i vinogradi su zasađeni iako se za prvu berbu koristi kupljeno grožđe iz Kutjeva, jer njihovo još nije došlo u rod. Tomislav Tolušić se odlučio koncentrirati na slavonsku perjanicu graševinu i prvi rezultati su dobri. Nije riječ o vinu koje bi trenutačno ostavilo dublji trag na sceni, jer ima boljih, ali kao prvijenac na kojem se prikuplja iskustvo za vlastito grožđe kad dođe u rod ostavio je dobar dojam.

Treći i možda u ovom trenutku najzreliji projekt je vinarija Litterarii. Riječ je o podrumu u sklopu kurije Nespeš u okolici Zeline, koju je zagrebački Badel nekoć bezuspješno pokušao dovesti u funkciju i odustao na kraju. Kupac kurije i njezinih vinograda i novi investitor poznati je vinski i turistički poduzetnik Goran Hanžek, koji je već preuredio podrum, a sada radi na obnovi kurije i vinograda. Osmislio je brend Litterarii kojim se referira na dugu učiteljsku tradiciju u obitelji i pod tim je nazivom za tržište pripremio četiri vina, silvanac zeleni, rajnski rizling, sauvignon blanc i chardonnay, a u pripremi i na dozrijevanju je još nekoliko budućih etiketa. Iako su vinogradi stari i traže ulaganja, očito daju grožđe vrlo visoke kvalitete jer su sva vina vinarije trenutačno na iznimnoj razini.

Royal Hill Estate, Blanc de Noir 2020.

Cijena: 65 kn
Kvaliteta: 83/100

Jedna od rijetkih prilika za kušanje bijelog vina dobivenog od sorte pinot crni, a da nije riječ o pjenušcu, gdje je to česti standard. Radi se o prvijencu koji je zamišljen kao lagano vino za svakodnevnu potrošnju, blago aromatično i nježno. Izrazito je svijetle boje, zelenkaste, gotovo sasvim providne. Nježnog mirisa koji odiše svježinom, s blagim herbalnim notama i tragovima voćnosti agruma u pozadini. Blagog i elegantnog okusa. Vitko je u tijelu, kraćeg trajanja, na granici suhoće, s blago gorkastim završetkom. 12,5% alk.

Uz hranu: salata s piletinom, ljetni rižoto s povrćem, mladi kravlji sirevi

image
Royal Hill - Blanc de Noir 2020.

Royal Hill Estate, Rose de Pinot Noir 2020.

Cijena: 55 kn
Kvaliteta: 84/100

Pinot crni u ružičastoj varijanti, svijetle i moderno blijede ružičaste boje. Pomalo suzdržanog mirisa općenito voćnog profila te živog i sočnog okusa s ugodno naglašenim kiselinama. Ugodnog je i osvježavajućeg karaktera, granično suh, za svakodnevnu potrošnju. 12,5% alk.

Uz hranu: rižoto s kozicama, paella, pileći batci s roštilja

image
Royal Hill Estate - Rose de Pinot Noir 2020.

Tomo boutique winery, Apolitico Sauvignon blanc 2020.

Cijena: 80 kn
Kvaliteta: 85/100

Živahno, elegantno i mirišljavo vino. Vrlo svijetle i gotovo potpuno providne zelenkaste boje. Arome su sasvim na zelenoj strani, podsjećaju na travu i zelenu papriku s nešto cvijeta bazge u pozadini. Okus je živ, blago naglašenih kiselina, vitkog do srednje punog tijela, kraćeg trajanja s herbalnim završetkom. 12,5% alk.

Uz hranu: rižoto sa šparogama, sushi s lososom i philadelphia roll, tjestenina s vrhnjem i sirom

image
Tomo boutique winery - Apolitico Sauvignon 2020.

Tomo boutique winery, Apolitico Graševina 2020.

Cijena: 70 kn
Kvaliteta: 86/100

Svijetle i bistre žućkasto zelenkaste boje. Ugodnog mirisa, srednje intenzivnog, herbalno voćnog profila sa svježinom vinogradarske breskve u pozadini. Elegantnog okusa, vitkog do srednjeg tijela, izvrsnog balansa između svježine i zrelosti, solidnog trajanja te s dodirom slatkoće na finišu. 13% alk.

Uz hranu: pečena pastrva, pileće pečenje, puretina orly

image
Tomo boutique winery - Apolitico Graševina 2020.

Litterarii, Sauvignon blanc 2020.

Cijena: 100 kn
Kvaliteta: 89/100

Jako lijepo vino. Žućkasto zelenkaste boje. Mirisno, intenzivno na nosu, s bazgom i grejpom kao glavnim aromama te s asocijacijom na zelene herbalne note u pozadini. U ustima je živo, intenzivno, ugodno naglašenih kiselina, čistog teka, aromatičnog finiša, s herbalno voćnim retrookusom. Zrelijih je sauvignonskih aroma, bez paprike i trave, a istodobno elegantno i slojevito, vrlo živo i s potencijalom za čuvanje.

Uz hranu: filet lista s bijelim šparogama, pastrva s roštilja, blagi i mekani kravlji kozji sirevi

image
Litterarii - Sauvignon 2020.

Litterarii, Chardonnay 2020.

Cijena: 100 kn
Kvaliteta: 90/100

Prekrasno vino koje upućuje na ovu vinariju kao jedan od najboljih izvora chardonnaya visoke klase u budućnosti. Zaobljeno, bogato na nosu, bogato u ustima. Miris obilježavaju breskve i note slatkih začina, a okus živost, ugodno naglašene kiseline, zaobljenost, kremoznost te slast tropskog voća i agruma na finišu. Dugog je trajanja. Djeluje kao da je punog tijela, a zapravo je vrlo elegantno. Sjajnog balansa, s puno slasti na retrookusu.

Uz hranu: pileće pečenje, pečena orada u vinu, brudet od bijele ribe

image
Litterarii Chardonnay 2020.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:24