PASKI S KVARNERA

Ovu biljku ste do sada vjerojatno bacali, a jako je ukusna i zdrava, sve o njoj zna chef Tomšić

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
Sve ih je teže nabaviti jer ih vrtlari i uzgajivači uklanjaju kako svi sokovi iz češnjaka ne bi otišli u cvijet

Nusproizvod češnjaka jesu paski (za ispravno čitanje nije potrebno posebno vladanje čakavskim narječjem, samo treba naglasiti zadnji slog). Zeleni travnati dio formiran u stabljiku često se definira kao mladi izdanak češnjaka, što je pogrešno. Paski su stabljike cvijeta češnjaka čija je sezona od konca travnja do kraja svibnja. Amaterski vrtlari znaju da je prilikom uzgoja češnjaka potrebno počupati stabljičasti dio jer ako to ne učinite, svi sokovi i energija dižu se putem stabljike kako bi formirali cvijet. Iz tog se razloga "zeleni" dio čupa kako bi se češnjak mogao formirati u zemlji.

Paski su se najčešće bacali na stranu za dobivanje gnojiva bez ikakve dodatne uporabne vrijednosti. Ipak, vjeruje se da je za gladi netko ipak sačuvao paski, termički ih obradio i zapravo dobio još jednu namirnicu sigurnu za prehranu. Budući da se radi o nusproizvodu češnjaka, paski obiluju vitaminom C, željezom i svim nutrijentima koje ima češnjak, uključujući i one za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Izgledom pomalo podsjećaju na šparoge, ali je ipak potrebna dulja termička obrada zbog izraženije žilavosti, celuloznosti i vlakana.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Paski je najbolje blanširati tri do četiri minute, a potom uroniti u hladnu vodu s ledom kako bi se održala žarkozelena boja. Nakon toga mogu se tretirati kao šparoge - može ih se nakratko okrenuti na masnoći na tavi, ubaciti u pesto ili salatu. Budući da se radi o nusproizvodu češnjaka, ovog zelenja ima posvuda, ali je u prehrani karakteristično za Kvarner, posebice Kastavštinu.

Jedini logični nastavak priče bio je da kontaktiramo Zdravka Tomšića, glavnog chefa Drage di Lovrana i jedno od najvažnijih lica u povijesti hrvatske gastronomije. U razgovoru smo doznali da paski nisu strani ni Nijemcima i Talijanima. Paski ćete teško naći u prodaji na tržnicama, osim, naravno, ako ne živite u okolici Rijeke jer na riječkoj tržnici nisu nikakva novost.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix


Što se tiče jela, najpoznatiji su paski na salatu s kuhanim jajem, a Zdravko nam je ustupio malo konkretniji recept s piletinom, koji još možete nadograditi dodavanjem umaka hollandaise. Ako pripadate u kategoriju kućnih amaterskih chefova, dobro je znati da paski nisu neutralnog okusa poput bljušta ili šparoge, nego imaju karakteristični štih češnjaka. Zdravko Tomšić posebno je za ovaj editorijal Dobre hrane osmislio pet jela koja možete pripremiti i sami.

HUMUS OD PASKI I SLANUTKA

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

PESTO OD PASKI S LJEŠNJACIMA

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

JUHA OD PASKI S KRUMPIROM

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

SALATA OD PASKI I PILETINE

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

RIŽOTO S PASKIMA I KVARNERSKIM ŠKAMPIMA

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:23