ZA POD ZUB

Ovu slasnu, lažnu pitu s mesom, sirom ili krumpirom pripremite bez paljenja pećnice

 Lidija Lončarić
Moramo vas upozoriti, burekofile bi ova pita iz tave na prvu mogla zgroziti...

Kad sam ovaj recept spomenula među ekipom ljubitelja bureka, prepirke na temu je li pita sa sirom zbilja burek i treba li je tako nazivati, odmah su pale u drugi plan. Okidač za novu, jednako besmislenu raspravu postao je moj burek iz tave. Iako su oni najžešći zagovaratelji teorije da je burek samo i isključivo onaj s mesom, od domaćih vučenih kora pa ubačen u pećnicu da se zarumeni i postane hrskav, od ovog teksta vjerojatno odustali još pri naslovu, uvjeravam vas, ovo morate probati.

Riječ je o spoju hrskavog tijesta s klasičnim punjenjima za burek, pardon, pitu sirnicu, krumpirušu i druge pekarske inačice koje toliko volimo, a na ideju sam došla tako što sam uzela koncept kineske palačinke i podomaćila ga. Sve što vam treba su brašno, sol i voda te nadjevi po želji. U prvoj rundi okušala sam se u pripremi krumpiruše iz tave koja je ispala sjajno, a u drugoj sam podigla uloge pa dodala meso. Vjerujem da bi u ovoj kombinaciji odlično funkcionirao i sir.

Sve što trebate jest zamijesiti tijesto, napuniti ga i zarolati, spretno spljoštiti, a zatim peći najprije na ulju, a zatim na pari. Kinezi na taj način pripremaju gyoze, a ovakvu varijantu palačinki najčešće pune kombinacijom mesa i povrća.
Kako biste osvojili one najveće ljubitelje domaće kuhinje, preporučujem vam da se okušate u pripremi ove brze pite iz tave koja neodoljivo podsjeća na pravi, masni i slasni burek pa ugodno iznenadite i sami sebe. Ono što nikako ne preporučujem jest da o ovom receptu govorite onima s početka teksta. Umjesto toga, napravite im pitu iz tave i pustite da se u genijalnost ovog recepta uvjere sami.

Za otprilike četiri pite iz tave trebat će vam:

350 g brašna
150 ml vode
1 žličica soli

Punjenje:

400 g mljevene junetine i 1 glavica luka

ili

300 g sira
2 žlice vrhnja

ili

2 veća krumpira
1 glavica luka
sol, papar
ulje

Priprema:

Od brašna, vode i soli zamijesite tijesto. Trebalo bi biti mekano i elastično. Pustite ga da stoji dok pripremate nadjeve. Pripremate li nadjev od mesa, na ulju najprije pirjajte luk dok ne poprimi zlatnu boju, ohladite ga, a zatim ga pomiješajte sa sirovom mljevenom junetinom, soli i paprom. Za nadjev od sira pomiješajte sir, vrhnje i sol, a za nadjev s krumpirom pirjajte luk pa ga pomiješajte sa sitno sjeckanim prethodno kuhanim krumpirom. Začinite soli i paprom, a može i malo crvene paprike, po želji. Tijesto odvojite na četiri kuglice, a zatim svaku kuglicu razvaljajte na tanko, otprilike 2 milimetra. Tijesto premažite s malo ulja pa dodajte nadjev. Dva centimetra s bočnih strana preklopite kako biste dobili pravokutnik, a zatim zarolajte. Kad ste zarolali, rukama pritisnite rolicu sa strane i spljoštite je. Trebali biste dobiti puž nalik malom motanom bureku. Na tavi zagrijte malo ulja, toliko da prekrije cijelu površinu. Dodajte pite i pustite da se zapeku. Kad su poprimile lijepu zlatnu boju s donje strane, u tavu u kojoj ih pečete dodajte 1 dl vrele vode. Brzo poklopite i pustite da se krčka dok ne ispari sva tekućina. Kada je isparila, maknite poklopac i okrenite pite kako bi još malo poprimile boju s druge strane. Poslužite, kako drukčije nego uz jogurt.

Dodatni savjet!

Poslužite uz jogurt i držite podalje od vještih i lukavih pasa. Naime, moja je, očito dovoljno mirisna i slasna pita iz tave, taman prije fotografiranja prilično razveselila jednog upravo takvog.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:20