Pía León

Peruansku kuhinju podigla je na višu razinu, otvorila restoran i postala najbolja chefica svijeta

 @pialeonkjolle Instagram/
Veliko priznanje pripalo je peruanskoj chefici i vlasnici restorana Kjolle

naNajboljom cheficom svijeta prema izboru 50 Best ovih je dana proglašena Pía León iz Lime. Vlasnica je restorana Kjolle, a najpoznatija je po svom radu u svjetski prepoznatom peruanskom restoranu Central. Pia Leon 2018. godine primila je nagradu Latin America’s Best Female Chef, a sada je ponovno dobila veliko priznanje jedne od najznačajnijih gastronomskih organizacija u svijetu, piše Fine Dining Lovers portal.

Restoran Kjolle otvorila je prije tri godine i kroz njega je stvarala svoj kulinarski identitet. U pitanju je hrana koju, u opuštenoj atmosferi samog restorana stvara koristeći peruanske namirnice. No, ovo nije prvo veliko priznanje koje je za svoj rad u Kjolle restoranu dobila. Naime, 2019. godine, samo 15 mjeseci nakon otvaranja, njezin je restoran ušao i na listu Latin America's Best Restaurants po izboru 50 Best.

"Najpozitivnija stvar koja je izašla iz ovih teških vremena je to da sam imala prilike nastaviti s radom i stvaranjem sa svojim timom, koji u prvom redu, čine prvoklasni ljudi. I upravo će oni vidjeti ovu nagradu kao sjajan pokazatelj da smo na pravom putu za budućnost", rekla je León.

Pía León i njezin suprug Virgilio Martinez zajedničkim su snagama od restorana Central stvorili veliko ime te su peruansku kuhinju na najbolji mogući način približili ostatku svijeta. Dokaz tome je i titula Latin America's Best Restaurant koju je restoran uživao čak tri godine za redom. Osim toga, trenutno rade na postavljanju još nekoliko restorana, između ostalog i u Japanu te u Rusiji.

Dobro je dodati i kako je prijašnjih godina titula najbolje chefice na svijetu pripala cheficama kao što su Clare Smyth, Ana Roš, Dominique Crenn i Hélène Darroze. Pía León nagradu će primiti početkom listopada na službenoj ceremoniji koju će održati 50 Best.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:05