GDJE KUPITI NAJBOLJU PINCU?

PINCE NA VELIKOM TESTU: Mi imamo svog favorita! U ovu pekarnicu dolazi se u zoru baš zbog pince i doista nemamo zamjerki!

 Marko Miščević
 

Nakon odlaska na tržnicu u potrazi za najljepšim rotkvicama i najzelenijim mladim lukom te posjeta mesnici kako bismo se opskrbili svim potrebnim namirnicama za raskošni uskrsni stol, pravo je vrijeme da se pobrinemo i za svima omiljeni slatki dio gozbe.


U moru sitnih suhih i kremastih kolača, jedna je kraljica uskrsnog stola - pinca. Mnogi Hrvati znaju je i kao sirnicu, jer se tradicionalno za pripremu te uskrsne pogače umjesto kvasca koristilo ukiseljeno tijesto, a meka i mirisna zasitit će i zasladiti čak i najizbirljivije.


Često se priprema prazna, ali će se mnogi rado sjetiti i njene sočne verzije s namočenim grožđicama, suhim smokvama ili pak kandiranim voćem. Prepoznatljiv okus pinci daju sok i korica limuna i naranče te liker od višnje maraske i rum, koji su domaćice znale zamijeniti drugim dostupnim pićima poput kruškovca ili prošeka, a nekada se za pripremu obožavane pince u kući posebno čuvala ružina vodica koja bi joj dala jedinstvenu cvjetnu aromu. Pinca svoj karakteristični izgled duguje jednostavnom urezivanju križa ili pak trokrake zvijezde u prethodno oblikovano tijesto, dok je za boju zaslužan veliki broj jaja koji se koristi za pripremu njenog tijesta, kao i tanki sloj razmućenog jaja kojim se pogača premazuje prije pečenja. Kako bi njena žuta boja došla do izražaja, u Dalmaciji su imućniji nekada u njeno tijesto dodavali čak i malo šafrana, koji se i danas smatra skupocjenim začinom.

Ako ste u vremenskoj stisci ili dosad niste bili spretne ruke kada je riječ o pripremi pince, a nalazite se u Zagrebu, ovu poslasticu možete potražiti i u gradu te se tako riješiti muke. Pritom na raspolaganju imate ne samo institucije slastičarstva koje već desetljećima opskrbljuju Zagrepčane popularnim slasticama nego i neka nova, moderna mjesta u kojima su se pobrinuli da stari klasici poput pince dobiju novo ruho. Izdvojili smo za vas najbolje od najboljih, a na vama je da budete brzi i ugrabite svoju slasnu pincu prije nego što se za uskrsni vikend sve rasproda.

Slastičarnica AMÉLIE

(36,40 kn, 500 g)

Pinca upakirana tako da je bez srama možete nekom odnijeti na dar - najprije u plastičnu foliju koja će joj održati svježinu, a potom u celofan zavezan ukrasnom slamom, uz sa strane vidljiv logo na kartončiću - u ruci djeluje prilično teško, pa smo odmah zaključili da je tijesto puno, a na dodir kompaktno i čvrsto, onakvo kakvo bi bilo da ovaj slatki kruh pečete kod kuće. Tijestu su dodane grožđice, što je veliki plus i mješavina aroma vanilije te korica naranče i limuna s mrvicom ruma. Pinca koju će obožavati oni koji vole začinjenije slatke kruhove.

ZA: odličan izgled, bogatstvo aroma, dodatak grožđica
PROTIV: kao da je mrvicu presuha.

Marko Miščević


Pekarnica BREAD CLUB

(35 kn, 500 g)

Zamotana u celofan, s ukrasnom vrpcom također može biti dar domaćici ako ste pozvani na uskrsni doručak ili ručak. I to dar kojeg se nećete posramiti. Lijepo rumena, divnog oblika, korice premazane prije pečenja žutanjkom, sve po pravilima zanata. A takva je i iznutra: tijesto nije spužvasto, nego rahlo i sočno, dobro umiješeno i pravilno ispečeno. Nije preslatka, kako i treba biti, ali malo nam je nedostajalo arome. Kao da su se korica limuna i naranče, pa i one ostale arome izgubile u tijestu - osjete se, ali za naš ukus nedovoljno.

ZA: odlična pinca koju preporučujemo za svaki Uskršnji stol
PROTIV: nedostatak aroma

Marko Miščević

Slastičarnica JAKŠIĆ

(30 kn, 300 g)

Pravilo “nikad ne sudi po vanjskom izgledu”, ovaj se put potvrdilo. Pinca nije na prvu izazvala neko oduševljenje. Klasična, zarumenjenih vrhova, blijedog tijesta, bila je takva i nakon što smo je razrezali. Nekako smo očekivali navalu mirisa i aroma, ali ništa od toga. Ne želimo zadirati u recepte, ali u ovoj su se slastičarnici stvarno držali toga da je pinca naprosto slatki kruh - takvog je okusa i bila. Ako je želite u sklopu doručka kombinirati s maslacem i pekmezom - taman.

ZA: slatki kruh za klasičare koji ne vole za doručak arome miješati s ostatkom jela na stolu
PROTIV: kao da je tvorcima ove pince nedostajalo mašte; nama su nedostajali začini

Marko Miščević

Pekarnica KORICA

(35 kn, 500 g)

Što očekivati od pince iz jedne od prvih “craft pekarnica” u Zagrebu? Puno! A ova je i ispunila naša očekivanja. Korica hrskava, lijepo rumena, premazana žumanjkom i posuta krupnim šećerom, a tijesto upravo onakvo kakvo treba biti - ne spužvasto, nego mekano, sočno. Oduševilo nas je bogatstvo aroma i mirisa (a onda i okusa). Raspravljali smo što sve osjećamo: vaniliju, koricu limuna, naranče, malo ruma, a neki su tvrdili da ima i ružine vodice. Možda nam jednom odaju recept jer pinca je za svaku pohvalu!

ZA: pravi doživljaj okusa i mirisa, pinca za koju će se sigurno tražiti repete
PROTIV: nemamo zamjerke


Slastičarnica ORIJENT

(25 kn 250 g)


Divnog oblika, premazana žumanjkom i lijepo rumena, a sa strane se nazire vrlo žuto tijesto. Bez krupnog šećera. Nakon rezanja tijesto je bilo mekano, poput oblačića s čvrstom zapečenom koricom. Iznenadilo nas je koliko je žuta. Ne želimo zadirati u recepturu, a za boju je, kao što ste zaključili iz uvoda, zaslužna gomila žumanjaka ili pinkica skupocjenog začina - šafrana. Vrlo su brzo nestali komadići sve do jedne mrvice, ali vjerujemo da bi ova sigurno ostala mekana i podatna do sutra.

ZA: mekana i podatna, taman za pravi uskrsni doručak
PROTIV: možda bi bila još ukusnija da je dodano malo više limunove korice i ruma


Slastičarnica PRINCESS

(27,50 kn, 250 g)

Istina, tražili smo malu pincu, ali ova nas je iznenadila koliko je malena. U redu, znamo da se tijesto za pincu prilikom oblikovanja važe, tako da su male gotovo uvijek od 250 g sirovog tijesta. Ova je i težila toliko, ali tek kad smo je razrezali, shvatili smo zbog čega je tako malena. Budući da je to bila prva runda pinca, možda su se u kuhinji malo i požurili: bila je nedovoljno pečena, tako da se tijesto nije moglo dignuti i postići rahlost. Od začina su prevladavali vanilija i limunova korica te aroma ruma.

ZA: pinca za klasičare
PROTIV: tijesto nije dovoljno odradilo svoje, tako da se nije dovoljno dignulo, a pinca je bila malčice sirova u sredini

Želite li ipak napraviti svoju? Imamo savršen recept za pincu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:37