SADA SU NAJSLAĐE

Počela je berba neretvanskih lubenica, ovogodišnjom cijenom zadovoljni su i proizvođači i kupci

 Vlado Kos/Cropix/
"Dogodilo se upravo ono što smo godinama zagovarali. Cijenom su zadovoljni svi, i proizvođači i krajnji potrošači."

Na neretvanskim je poljima počela berba lubenica, kako piše Slobodna Dalmacija, urod je iznimne kvalitete, a dobra je i prodajna cijena. Ove godine na području doline Neretve zasađeno je preko 200 hektara površina na kojima se očekuje urod od 12 do 15 tisuća tona plodova. Sadila se isključivo kalemljena (cijepljena) lubenica, koja daje veći ukupan urod, a pojedinačni primjerci mogu biti teški i do dvadesetak kilograma. Veličinu lubenice, piše Slobodna Dalmacija, određuje podloga tikve, a u najčešćim slučajevima uzima se tikva sorte vrg, koja se potvrdila iznimno pogodnom u proizvodnji lubenica i ostalog vriježastog voća.

Neretvanski poljoprivrednici za sada su iznimno zadovoljni razvojem situacije, a dobro stanje na tržištu lubenica mogu zahvaliti i većoj cijeni lubenica u tradicionalno proizvođačkim zemljama otkuda se lubenica uvozi, gdje tamošnji poljoprivrednici drže veću cijenu lubenica pa veletrgovcima nije isplativo uvoziti u Republiku Hrvatsku.

"Za kilogram kvalitetnih lubenica trenutačno se može dobiti od 1,80 do 2 kune, dok se one lubenice ekstra klase prodaju i po 2,5 kuna“, za Slobodnu Dalmaciju pojasnio je agronom Željko Bjeliš, koji se nada da bi se ovakva prodajna cijena trebala duže zadržati.

Dodao je i kako je toplo vrijeme idealno za potrošnju lubenice te kako se nada da ne bi trebalo biti značajnih problema u prodaji. Ipak, kako piše Slobodna Dalmacija, kaže kako se dobro stanje kod nas preko noći može promijeniti u loše te kako u ništa ne treba biti siguran. Naime, lubenica se trenutno uvozi i iz Albanije, no taj uvoz za sada ne ugrožava domaću proizvodnju.

"Mislim da se ovog ljeta normalizirala situacija oko prodaje lubenica. Dogodilo se upravo ono što smo godinama zagovarali. Cijenom su zadovoljni svi, i proizvođači i krajnji potrošači, koji u maloprodaji lubenicu plaćaju po 3,50 kuna za kilogram", rekao je Bjeliš za Slobodnu Dalmaciju.

Cijelu priču pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:56