DOBRO JE ZNATI

Kupiti dobru lubenicu može biti izazov, otkrili smo trik za odabir one najslađe koji uvijek pali

 Dorian Horvat/Cropix
Kada jednom odaberte najbolju lubenicu, vrijeme je da pripremite i recepte koje donosimo u nastavku

Pri kupnji lubenice često se vodimo najjednostavnijim i vjerojatno najstarijim trikom na koji su nas i same kroz godine upućivali oni stariji i iskusniji, a uključuje trešenje i kucanje o lubenicu. Iako su mnogi uvjereni u učinkovitost ove metode, ona ipak ne donosi baš uvijek najtočniji rezultat pa se često, čak i nakon svih navedenih provjera, razočaramo u slatkoću i sočnost omiljenog ljetnog ploda. Kako biste bili sigurni u ono što kupujete, sve što trebate napraviti daleko je jednostavnije od navedenih metoda. Naime, dovoljna će biti tek kratka provjera.

image
Marko Miščević/Cropix
ZELENE ILI ŽUTE LUBENICE

Osim zelenih, kupiti možete i žute lubenice, a mi smo ih prošle godine pronašli na OPG-u Karas. Cijelu priču pročitajte na poveznici.

Svaka lubenica ima "prsten" ili mrlju okruglog oblika, dio koji je tijekom njenog rasta doticao tlo i nešto je svjetlije boje od ostatka ploda. U slučaju da je boja te mrlje bež ili žućkaste boje, lubenica je zrela. Ako je pak svjetlo-zelene ili bijele boje, lubenica još uvijek nije dovoljno zrela i takav plod najbolje je preskočiti. Također, kada je već držite u ruci, dobro je znati kako će teža lubenica uvijek će biti bolji izbor upravo zbog toga što sadrži više soka, za razliku od one lakše koja bi iznutra mogla biti suha.

Sada kada vam je jedina briga koliku kilažu možete s placa ponijeti kući ili do auta, možda je pravo vrijeme da se okušate i u pripremi nekih od naših recepata s lubenicom. Potražite ih u nastavku.

SORBETO OD LUBENICE

image
Marko Miščević/Cropix

CARPACCIO OD LUBENICE S JAKOBOVIM KAPICAMA I KAVIJAROM OD GACKE PASTRVE

image
carpaccio od lubenice i ribe

RAŽNJIĆI S LUBENICOM I FETA SIROM

image
Marko Miščević/Cropix

SLADOLED OD KOKOSA I VOĆA

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 05:04