DANAS RADIMO NJOKE

Pomoću ovih savjeta domaći njoki baš uvijek će ispasti meki i prozračni, evo kako

 Haoliang
Umjesto kuhanja, krumpir smo ispekli u pećnici, a zatim zamijesili meko tijesto i bacili se na kuhanje

Obožavamo dobre njokea, ali itekako smo svjesni koliko vremena priprema mekanih, prozračnih jastučića od krumpira i brašna može oduzeti. Kako bi uvijek protekla baš kako treba, pripremili smo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova te bazični recept za njoke od krumpira iz pećnice.

Kako napraviti njoke?

Prije svega, najbolje će biti odabrati brašnasti krumpir koji će njokima dati prozračniju teksturu. Kuhajte ga cijelog, a umjesto u vrućoj vodi, krumpir termički možete obraditi i u pećnici. Pečeni krumpir lakše ćete očistiti.

Nakon što je krumpir omekšao, koristite kuhinjski alat pomoću kojeg obično radite pire krumpir kako biste ga usitnili. Pripazite da u zdjeli ne ostanu komadići kako bi tekstura svakog njoka ostala ista. U krumpir dodajte jaje i brašno pa brzinski zamijesite tijesto. Ne trebate ga mijesiti predugo kako njoki ne bi bili pretvrdi, dovoljno je tek da se svi sastojci sjedine. Također, uvijek pored sebe držite pakiranje brašna u slučaju da tijesto postane previše gnjecavo.

image
Gmvozd


Njokima ćete lakše baratati ako ih najprije smrznete. Jednostavno ih rasporedite po većem pladnju na koji ste stavili papir za pečenje, ubacite ih u zamrzivač na sat ili dva, a kada su smrznuti, prebacite ih u vrećicu kako bi zauzeli što manje mjesta. Ipak, kuhate li ih svježe, iz vruće ih vode vadite pažljivo kako ne biste uništili njihov oblik.

Njoke možete skuhati, a zatim ih baciti na tavu i pustiti da poprime hrskavu koricu. Isto tako, iz vruće vode možete ih odmah ubaciti i u umak po želji kako bi ga upili što više i bili još bogatiji okusom. Bit će savršen dodatak bogatim, gustim i teškim mesnim umacima, ali i onim laganijim na bazi maslaca i začinskog bilja ili pak umacima na bazi sira. Poslužiti ih možete i uz gulaš ili kakvo drugo jušno jelo.

image
Denio Rigacci


Osnovni recept za njoke

300 g krumpira
60 g brašna tip 00
1 žumanjak
1 žličica soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Krumpir operite i stavite ga na papir za pečenje. Pecite oko sat vremena ili dok ne budu mekani. Dok su još topli, prerežite ih na pola i izvadite meso. Usitnite ih kao kad radite pire. Dodajte jaje, brašno i sol i zamijesite tijesto. Dio tijesta odvojite i oblikujte ga u duguljasti valjak pa režite njoke na željenu veličinu. Prebacite ih na tanjur koji ste prethodno lagano pobrašnili. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto. U posudi zagrijte vodu i posolite je. Kada zavrije, dodajte njoke i kuhajte oko 3 minute ili dok ne isplivaju na površinu. Poslužite uz umak po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:58