NAMIRNICA MJESECA

PORILUK: Nema jela u koje ga ne možete dodati, a kudikamo je elegantniji od običnog starog i mladog luka!

 Getty Images/iStockphoto
Vjerojatno bi većina djece na spomen poriluka, purjaka, naljutka, praziluka ili kako ga u mom kraju (Posavina) zovu, luka porjaka zakolutalo očima i jadnim glasom rekla: zašto opet taj poriluk!

A zašto, zato što je zdrav kao i svako drugo povrće i voće pa ga zato i forsiramo, pogotovo u ovim zimskim mjesecima, makar ga oni maleni nazivali glupim, dosadnim i bezveznim. Srodan je češnjaku, luku i vlascu, samo mu je okus manje intenzivan pa nema bojazni da će svi bježati od vas ako na primjer u krumpir-salatu umjesto običnog luka stavite na trake ili tanke kolutove narezan poriluk. Nema jela u koje ga ne možete dodati, jede se sirov, kuha se, peče. Izvrstan je u rižotima, tjesteninama, salatama, uz pečenja, u varivima, a sam za sebe na žlicu u vege varijanti ili sa suhim mesom jedan je od naših odabranika koji je ušao među top deset zimskih jela na žlicu. Smatra se prirodnim antibiotikom, snižava kolesterol i krvni tlak, u sirovoj je verziji prepun vitamina C i još puno toga ga čini supernamirnicom. I nema onoga tko si ga ne može priuštiti, za pun lonac poriluka treba izdvojiti samo desetak kuna, što je jeftinije od bilo koje apotekarske verzije C vitamina. Navalite, pun lonac zadovoljstva je u malim stvarima.

Varivo od poriluka sa suhim rebrima

Varivo od poriluka sa suhim rebarcima
Berislava Picek / Hanza Media

Quiche s porilukom i feta sirom

French Quiche with onion, Camembert, leek and eggs filling
Getty Images/iStockphoto

Rolada s krumpirom i porilukom

Zagreb, 250914.
Jela od krumpira.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

Calzone s porilukom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:30