Zlatni pošip

Pošip ide dalje: najsjeverniji primjerak sorte nagrađen je prestižnom nagradom na Decanteru

 Vina Bora /
Danas su objavljeni rezultati prestižne dodjele nagrada Decanter World Wine Awards. Lijepe vijesti ponovno stižu u Hrvatsku

Danas su objavljeni rezultati najvažnijeg vinskog natjecanja Decanter World Wine Awards. Iz godine u godinu hrvatski vinari bilježe sve veći broj odličja postignutih na spomenutom važnom natjecanju. Osvojili su ukupno 254 medalje, od čega tri platine, osam zlata, 80 srebra i čak 163 bronce.

Ipak, zanimljivo je kako je jedna zapravo mlada vinarija koja postoji od 2015. godine prvi put poslala svoj uzorak na ocjenjivanje i odmah osvojila zlato. Riječ je o vinariji Bora, smještenoj u zadarskom zaleđu, čiji su vinogradi okrenuti k Velebitu. Upravo je ta provjetrenost vinograda zaslužna za mineralnost Borinih vina, možda i ključnog čimbenika u ocjenjivanju.

Vlasnik vinarije Zdravko Žuža u kratkom telefonskom razgovoru prije nego što se pridružio zasluženom slavlju otkrio nam je put koji je pratio Pošip do svjetskog zlata.

image
Vina Bora /

"Na ocjenjivanje smo poslali samo Pošip i to ponukani impresijama naših zadovoljnih gostiju. Možda sam ne bih imao dovoljno hrabrosti jer uvijek mislim da može još bolje, ali upravo su nam naši brojni gosti, koji su ujedno i svjetski putnici, rekli kako imamo doista sjajnu stvar. Decanterovo natjecanje njihove je dojmove potvrdilo zlatom", rekao nam je Zdravko Žuža.

Zanimljivo je kako se radi o najsjevernijem hrvatskom pošipu koji je nagrađen zlatom. Pomalo je neobično kako su se iz vinarije odlučili poslati upravo pošip, koji nije domicilna sorta zadarskog zaleđa nego je više vežemo uz njen zavičaj Korčulu, odnosno jug Dalmacije. Ipak, pošip se posljednjih godina pokazao kao potencijalno jako dobra sorta i u ostalim dijelovima Dalmacije, pa se uspješno raširio na sjever najavljujući svijetlu budućnost. Ipak, pozitivne impresije gostiju prevladale su i ponukale obitelj Žužu da od svoja tri vina upravo pošip pošalju na najvažnije vinsko natjecanje. Dobro da jesu, jer bismo u protivnom bili siromašniji za jedno vrijedno zlato. Naravno, uspjeh nije slučajan. Bavljenje vinogradarstvom duboko je urezano u tradiciju obitelji Žuža, a kako kaže naš sugovornik - "preci su nam bili dobri vinogradari, ali ipak prilično loši vinari". Upravo je ovdje Zdravko Žuža vidio prostor kako bi se poboljšao tehnološki segment i podigao razinu kvalitete u samoj vinariji i podrumu. Pošip opisuje kao vino "postojanog, vrlo bogatog i lijepog mirisa što je posljedica pažljive vinifikacije. Primijećene su nježne voćne note suhe marelice, popraćene cvjetnim i biljnim aromama. Vino krase i neobične mineralne note s primjesom kvasaca. Okus karakterizira velika moć i odmjerenost kiselina koja je sačuvala i voćnost vina. Izvrsno se sljubljuje s laganijim jelima, tjesteninama, piletinom i bijelom ribom."

Kad bi morao izdvojiti jednu stvar koja mu je najvažnija pri proizvodnji vina, to bi bila kvaliteta. Njihov pošip ne prolazi previše intervencija već osam mjeseci odležava u inoksu, zatim je punjen u boce i plasira se na tržište. Njihov kapacitet je 20.000 boca pošipa godišnje, a uz njega još pune još dvije butelje - Sauvignon i crni Cuvee.

image
Vina Bora /

"Iskreno, očekivao sam neku potvrdu našeg rada, ali zlatu se doista nisam nadao! Ovo je samo pokazatelj da možemo i da trebamo gurati naprijed. Svakako trebam istaknuti i trud naše enologinje Nikoline Paleke", zaključio je Zdravko Žuža.

Nagrađeni Bora Pošip 2019. može se kupiti u bolje opremljenim zagrebačkim i zadarskim vinotekama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:22