TRINITY SWEETS

Posjetili smo novu, mladu slastičarsku zvijezdu zbog koje svi idu u Zaprešić: ‘Dobar glas se pročuo‘

 Marko Miscevic/Cropix
Kolači su jedan ljepši od drugog, precizna mala remek-djela modernog slastičarstva francuske škole

Visoka i, s obzirom na posao kojim se bavi, sumnjivo vitka žena u crnoj radnoj odori dočekala nas je na dogovorenoj adresi u Zaprešiću, u slastičarskom pogonu Trinity Sweets. Tu nastaju kolači za novu slatku senzaciju, istoimenu slastičarnicu s nedalekom zaprešićkom adresom. Premda na licu ima masku preko koje nas suzdržano i pomalo oprezno gledaju ozbiljne oči, naslućujemo da je mlađa nego što smo očekivali. Njezino ime je Ruža Šimić i voditeljica je proizvodnje u ovoj slastičarskoj manufakturi gdje uz nju rade još tri djevojke, redom slastičarske struke. Ruža im je šefica.

image
Marko Miscevic/Cropix

Iako su joj, doznajemo poslije, tek 23 godine, totalno je ozbiljna i posvećena poslu. Zapravo je po struci komercijalistica, upisala je i Ekonomski fakultet, ali ga je napustila jer to, kaže, nije bilo za nju. Za razliku od većine vršnjakinja i vršnjaka, jako je dobro znala što želi. Prva je patiserijska znanja i vještine stjecala još kao tinejdžerica, uz Roberta Hromalića u Timeovoj slastičarnici u Teslinoj ulici. Kao što je poznato, kad se Hromalić odlučio osamostaliti i otvoriti vlastitu slastičarnicu, Le Kolač, Time je svoju zatvorio, pa je otišla i Ruža. Potom je sudjelovala u pokretanju Jolie Petite Patisserie Ljupke Gojić Mikić, gdje je jedno vrijeme radila s Anom Marić i Jurjem Klepićem, da bi naposljetku otišla na nauk kod najvažnije hrvatske slastičarke Petre Jelenić, u rovinjski Grand Park.

image
Marko Miscevic/Cropix

- Petra je hodajuća enciklopedija, što god želiš znati o ovom poslu, ona će ti objasniti. U Timeu s Hromalićem naučila sam osnove modernog slastičarstva, to me iskustvo oblikovalo kao slastičara, a kod Petre puno o restoranskom i hotelijerskom slastičarstvu, kako sve to posložiti, ona se sad time najviše bavi i u tome je stvarno jaka. Veliki je učitelj, nema pitanja na koje ti neće detaljno odgovoriti, a deserti su joj savršeni - s dubokim poštovanjem i puno ljubavi govori Ruža o Petri Jelenić.
Nakon što nam je demonstrirala završavanje, odnosno minucioznu dekoraciju jednog ljetnog kolača, imena De Coco, spretno nanoseći gel od marakuje i manga, ribani svježi kokos, kockice ananasa, listiće mente i maćuhice, zajedno smo se odvezli u centar Zaprešića gdje je, u nizu kafića na glavnom trgu, u Ulici Baltazara Adama Krčelića, u četvrtak otvorena nova, sasvim posebna slastičarnica. Susjedni lokal zove se Trinity bar, a ovo je njihova ispostava za slastice: Trinity Sweets. Osim imena, dijele i terasu.

image
Marko Miscevic/Cropix

Ulazimo u slastičarnicu gdje se upravo puni rashladna vitrina. Na jučerašnjem je otvorenju bilo puno ljudi i razgrabilo se sve što su napravili - svi su htjeli okusiti kolače kakve još nikada nisu vidjeli. Pročulo se to odmah po Zaprešiću pa već sad, iako je rano prijepodne i kolači tek dolaze na svoja mjesta, ulaze znatiželjnici, gosti koji na terasi piju kavu, provjeravajući što je nova u susjedstvu. A i Instagram radi svoje, pa se i po Zagrebu ovih dana priča o novoj meki ljubitelja finih kolača.

image
Marko Miscevic/Cropix

U ponudi je trenutno osam originalnih kolača, a Ružinu oku ne promiče geometrijsko odstupanje u izlogu vitrine, pa ih sama namješta u savršeni red. Jedan je ljepši od drugog - elaborirana, precizna mala remek-djela modernog slastičarstva francuske škole. Od Teddyja, koji izgleda poput plišanog medvjedića, Le Citrona, koji je lako zamijeniti za pravi limun, do apstraktnih formi kao što su Chocoholic, Ruby ili Hazelnut.

image
Marko Miscevic/Cropix

Svi su ovi kolači naši, sami smo ih osmislili - kaže Ruža. - Moji su recimo trenutno Blueberry Cheesecake (mousse od sira s confitom od borovnice na hrskavoj podlozi) i Wannabe (prhko tijesto, ganache od vanilije, krema od vanilije, choux i joconde biskvit). Ponudu ćemo mijenjati prema sezoni. Donedavno smo, recimo, imali kolač s jagodama, pa s džinom i limetom, a ovo su naše ljetne slastice. Već sad radimo na kolačima za sezonu jesen-zima. Trenutno radimo osam kolača, ukupno 350 na dan - govori Ruža.

Trinity posluje i na dvije zagrebačke adrese, a kolače je prvi put počeo nuditi lani, u kafiću u Kraljevićevoj, kod Maksimira, gdje smo ih prvi put i zapazili. Ovaj zaprešićki lokal njihova je prva ekskluzivna slastičarnica.

Imali smo tu ideju i prije, ali korona ju je odgodila - govori Ivan Ešegović, vlasnik Trinityja, 40-godišnji ugostitelj, koji je kao mladić desetak godina radio u inozemstvu, uglavnom u Americi. - Željeli smo u našem maksimirskom caffe baru ponuditi nešto jedinstveno, a kad sam se upoznao s Ružom, lako smo se sporazumjeli. Prvo smo otvorili proizvodnju i nakon prvog prošlogodišnjeg lockdowna počeli smo nuditi ovakve jedinstvene slastice. Gosti su ih odmah zavoljeli, dobar glas se pročuo pa su nam počeli dolaziti i isključivo radi njih. Ubrzo smo shvatili da želimo pravu slastičarnicu koja njeguje moderni francuski stil, i evo je, tu u Zaprešiću, pokraj našeg prvog caffe bara - govori Ešegović.

Uz ovih osam kolača, sve jednog ljepšeg od drugog, u ponudi Trinity Sweetsa je i serija Ružinih pralina, šest različitih koje će se također mijenjati. One Ruži uzimaju najviše vremena, a mogu se kupiti samo ovdje. Kao i a-ROMA gelato, pravi 100 % prirodni sladoled iz Slovenije koji vrijedi probati. U Trinityju rade i osam vrsta torti po narudžbi, u manjem ili većem formatu, odnosno za šest ili 12 osoba, no njih nemaju u ponudi u samoj slastičarnici.

Cijene kolača su od 23 do 29 kuna, a s obzirom na izvedbu i kvalitetu sastojaka, ne mogu biti jeftiniji.

- Uvijek će biti onih koji će prigovarati da je skupo, no ovdje ne radimo baš nikakve kompromise što se tiče kvalitete. Ako mi Ruža kaže da želi raditi s francuskim vrhnjem od kojega nema boljeg u slastičarstvu, a cijena mu je 50 kuna za litru, ja uopće ne sumnjam u njezin izbor. Čak i ako to u konačnici poskupi kolač za jednu kunu - kaže Ivan Ešegović.

Zaprešić je tako dobio slastičarnicu s jedinstvenom ponudom, a sladokusci novu adresu i dobar razlog zbog kojeg bi se mogli zaputiti do Zaprešića. I novu kreativnu slastičarsku zvijezdu: Ružu Šimić, čije znanje i iskustvo uvelike nadilaze njezine mlade godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:10