PREMALO ZNAMO!

Postotak kakaovca u čokoladi nije garancija kvalitete, on može trunuti i na podu u kokošinjcu

 Sandra Simunovic/Cropix/Cropix
Poznati čokolatijer pojasnio što zapravo znači postotak kakaa u gotovoj čokoladi

Stiv Kahlina, majstor čokolatijer koji stoji iza brenda Taman Chocolates, a o uspjesima kojeg smo već u nekoliko navrata pisali, na svom je Facebook profilu podijelio tekst o problemu koji ga, čini se, muči već dugo. Naime, kako se Stiv i Sanja Vladović, certificirana kušačica i sutkinja za čokoladu, ujedno i njegova supruga, već godinama bave čokoladom te su njihovi proizvodi na tržištu iznimno cijenjeni i višestruko nagrađivani, dobro su upoznati sa scenom, interesima i preferencijama publike. Upravo zato, Kahlina se u svojoj objavi osvrnuo na one koji smatraju kako je samo čokolada sa 70 posto kakaa dobra i zdrava te pojasnio zašto tome zbilja nije tako. Objavu prenosimo u nastavku.

"Ebemumater... Ma koliko god intervjua dao, tekstova napisao, radionica održao, pri skoro svakom druženju ili sastanku nekako se uvijek okrznemo o "čarobnih" 70% kakaa u čokoladi. Čini mi se kao da je to postalo neka mitska vrijednost između dobra i zla. Ono, svaka čokolada s manje od toliko kakaa je loša, svaka s poviše je vrhunska i iznimno zdrava, kao da je čudotvorni eliksir mladosti.

Stoga, da ponovim, u kratkim crtama, i pojednostavnit ću maksimalno jer znam da 70% ionako nije kadra shvatit...

Postotak kakaovca ne govori ništa o kvaliteti njegovog uzgoja, obrade i prerade, a još manje o gotovoj čokoladi. Kakao može koštati 2$/kg, ali i 22$/kg. Može trunuti na podu u kokošinjcu pod bananinim lišćem ili kontrolirano fermentirati uz prevrtanje. Može biti sušen na prometnici pored benzinske postaje ili u kontroliranim centrima, pod suncem, na svježem zraku zaštićen od vlage. Može biti tek lagano pečen kako bi se izvukle specifične arome ili kremiran pečenjem do gorke neprepoznatljivosti kako bi se sakrili defekti. Da, ona vaša omiljena "čađavo gorka" koja grebe grlo uglavnom nije delikatesa i nemojte se osjećati superiorno zbog toga. A ni ona "tamna" od 45% nije tamna iako zakon dopušta da ju tako kategoriziraju...", napisao je Kahlina.

Dodao je i kako su zdravstveni benefiti kakaovca dokazani, ali su iznimno mali te ovise o vrsti i kvaliteti obrade. Upravo zato, piše Kahlina, čokolada se ne bi trebala smatrati lijekom ni zdravstvenim pripravkom.

"Da jest, ne bi bila na rasprodajama po kioscima i benzinskim postajama. Da jest, ja bi bio vaš doktor, a to ne želite, iako mogu pogledati. Da danas pojedete kilu najcrnje čokolade ne bi se naglo opametili i pomladili. Ako ste se tome uopće ponadali, vama ne bi pomoglo ni dvije kile. Jedini benefit većeg postotka kakaa u čokoladi je činjenica da ima manje šećera. Ali o toj ‘problematici‘ nekom drugom prilikom...", dodaje.

Na kraju je poručio: "Stoga, kad se sljedeći put sretnemo i uhvati vas neodoljiva napast da sa mnom pričate o čokoladi, pričajmo o onome što znamo o čokoladi (kakvoj god i koliko god koštala, to nije uvjet), o aromama i okusima, o onome što nam se sviđa ili ne, što želimo i očekujemo od nje. Pričajmo o delikatesi. Dobar tek."

image
Terrababy/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:04