FESTIVAL FILEKA

Poznati su po jelima s iznutricama, a sad su napravili češnjovku i gravče na tavče s filekima

 Marko Todorov/Cropix
U zagrebačkom restoranu Bicko prošlog je petka održan 6. S‘tripp day by Bicko. Ekipa iz kuhinje s nama je podijelila dva recepta...

Ekipa iz zagrebačkog restorana Bicko ljubiteljima iznutrica već je dobro poznata po svojim Nutrijadama i tematskim S‘tripp day večerama kada se u njihovoj kuhinji svaki put iznova krčkaju inovativna jela od prezrenih komada. Mnogi ovdje vole svratiti na porciju špek fileka za gablec i kunu se u njihovu kvalitetu pa tako i ne čudi da se već na spomen nove tematske večere okreće broj restorana na početku grada i rezerviraju stolovi za najodaniju ekipu. Upravo se to dogodilo i prošlog petka, kada je održan 6. po redu S‘tripp day by Bicko. Velika dvorana restorana popunjena je, kako smo saznali, nikad brže, a sve kako bi stotinjak obožavatelja fileka (ili tripica) uživalo u pet autorskih jela chefova iz Bicka – Vjeke Gelemanovića i Karla Kovačevića.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Bila je to večer janjećih i junećih tripa na ovak‘ i onak‘, a ekipa u kuhinji restorana upakirala ih je u tradicionalna, svima dobro poznata jela pripremljena na malo drugačiji način. Na meniju je tako bilo toplo varivo s janjećim filekima, bobom i raštikom, zatim sarma od junećih fileka s pireom od ljubičastog batata, češnjovka s junećim filekima u tradicionalnoj kombinaciji s restanim krumpirom i dinstanim zeljem, gravče na tavče s junećim filekima te bučnica s janjećim filekima.

image
Marko Todorov/Cropix

"Nabavka fileka nije uvijek lak zadatak, osobito kad ih trebate u većoj količini kao što je za ovaj festival i kad se radi o janjećim filekima. Tad se potežu sve veze, zovu svi telefonski brojevi koje imate i priprema i nabavka znaju biti vrlo uzbudljivi. A kad stigne potvrda da namirnice stižu, chefovi stave glave skup‘ i osmisle večeru za pamćenje", rekli su nam iz Bicka.

Sva jela na večeri u Bicku su uparili s vinima baranjske vinarije Zlatno Brdo, a između ostalog, poslužena su i vina nagrađena prestižnim Decanterovim priznanjima - Graševina 2018. (Decanter 2022 BRONZE) i Gold Cuvée (Decanter 2022 GOLD).

image
Marko Todorov/Cropix

Festival ovog tipa inače se održava jednom godišnje, najčešće u rujnu ili listopadu, a ekipa iz Bicka s nama je podijelila i simpatične anegdote s ovogodišnjeg izdanja.

"Kako statistika ljubitelja fileka ide u korist muškaraca, posebno veselje cijelog Bickovog tima na ovogodišnjem festivalu izazvao je kompletno ženski stol, a izgubljena oklada za drugim je stolom stvorila jednu novu ljubiteljicu fileka. Dobra atmosfera, nasmijani i zadovoljni gosti i super komentari uz najave da se vraćaju ono su što cijeli tim restorana Bicko potiče na razmišljanje o novim tematskim večerama na kojima će zvjezdana namirnica biti – iznutrica. S tom idejom već se počinje osmišljavati Nutrijada, festival iznutrica koji se tradicionalno održava početkom kalendarske godine", najavili su iz Bicka.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Osim prepričavanja dojmova s još jedne uspješno odrađene večere, ekipu iz kuhinje zamolili smo i za dva recepta za jela poslužena na večeri prošlog petka – češnjovku i gravče na tavče s junećim filekima. Pa, dok čekate idući tematski događaj u Bicku, razmislite o pripremi ovih pravih jesenskih klasika s malim zaokretom i u vlastitoj kuhinji.

RECEPT ZA ČEŠNJOVKU S JUNEĆIM FILEKIMA

image
Marko Todorov/Cropix

RECEPT ZA GRAVČE NA TAVČE S JUNEĆIM FILEKIMA

image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:16