PROČITAJ PA SKUHAJ

Prelistali smo prvu hrvatsku kuharicu posvećenu dalmatinskom tartufu na kojoj su radili chefovi

Ivan Matak sa svoijm psom tragačem i kuharica posvećena tartufima
Vodeći hrvatski chefovi s tartufarom Ivanom Matkom osmislili su recepte za slana i slatka jela s cijenjenom šumskom namirnicom

Nakon što su Hrvatima i svijetu dokazali da i u zadarskom zaleđu ima tartufa, cijenjenog gomolja kojeg gurmani štuju kao iznimnu delikatesu, Ivan Matak i njegova obitelj krenuli su dalje u svojim naporima da upoznaju javnost s blagodatima ove raskošne namirnice. Osim što od tartufa rade cijeli niz proizvoda, pokušavaju srušiti predrasude i da je tartuf iskoristiv samo svjež i nariban na tjesteninu. Stoga su mu odlučili posvetiti cijelu kuharicu u kojoj se nalaze recepti za slatka i slana jela za koja nikad ne biste pomislili da im nedostaje upravo taj specifični okus tartufa.

image
Ivan Matak iz OPG-a Iva Matak u zadarskim šumama traži crne tartufe
Marko Miščević/Marko Miščević

- Ljudi tartufima prilaze sa strahopoštovanjem i razmišljaju o njima na uzvišen način pa je ova kuharica odličan način kako ga približiti široj javnosti - naglasio je Ivan Matak, idejni začetnik cijelog projekta. Pritom se njegova kći Iva Matak pobrinula da kuharica ugleda svjetlo dana: - Od same ideje do realizacije nam je trebalo godinu i pol - istaknula je, a njen otac se nadovezao: - Prije nego smo krenuli s pripremom kuharice kontaktirao sam određene kuhare i gotovo su svi koje smo zamolili za suradnju pristali. Išli smo tako od Skoke pa do Pažanina i Zirojevića, od Vida Nikolića pa do Rudija Štefana. Sve su to chefovi koji imaju dosta utakmica u nogama pa nije bilo problema sa smišljanjem recepata - objasnio nam je Matak i dodao: - Najveći izazov bio je pripremiti slatko od tartufa jer je bilo potrebno pametno ukomponirati taj okus i uskladiti ga s ostalim namirnicama. Među desertima je svakako bilo iznenađenja i kolača koje osobno nisam nikad probao.

image
Crni tartuf iz zadarskih šuma
Marko Miščević/Marko Miščević

Kako su obilazili kuhare diljem Hrvatske, tako su skupljali arhivu recepata u kojima se osim svježih bijelih i crnih tartufa kao sastojci javljaju i ulje od tartufa, tartufata, ali i liker s tartufima koje je, primjerice, chef Rudi Štefan iskoristio u jednom od svojih jela.
- Kad su nam chefovi poslali recepte, osobno sam sastavila kuharicu i išla u potragu za grafičkim studijima. Pronašli smo jedan studio u Zagrebu kojem je bilo zanimljivo raditi s nama jer do sada u Hrvatskoj, a i šire nije izašla niti jedna kuharica posvećena isključivo tartufima, barem koliko mi znamo. Kuharica je prozračna, nije tipična, ima biografiju svakog kuhara i recepte prevedene i na engleski - ispričala nam je Iva Matak.

image
Kuharica Dalmatinski tartuf - Donatov crni dijamant OPG-a Iva Matak
Dobra Hrana/

- Trenutno se kuharica može naručiti samo kod nas, uskoro će biti dostupna na našem webshopu, a moći će se kupiti i u zračnim lukama u kojima se prodaju i naši proizvodi od tartufa - ponosni su otac i kći. Svi koji žele svojoj kolekciji dodati i ovo jedinstveno izdanje za koje ćete izdvojiti 220 kuna, mogu se javiti na mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Među receptima u kuharici našao se i desert od čokolade i višnje koji je za obitelj Matak osmislio zadarski chef Josip Vrsaljko specijaliziran za slastičarstvo. Nakon iskustva u restoranima poput Foše i Kornata, hotelima kao što je Iadera u Zadru i dugogodišnjeg rada na jahtama u Francuskoj, Vrsaljko danas radi kao profesor kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar, kao i konzultant u brojnim zadarskim ugostiteljskim objektima.

image
Desert of čokolade i višanja koji je za kuharicu o tartufima OPG-a Iva Matak osmislio kuhar Josip Vrsaljko
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:38