KORAK PO KORAK

Prestižni Michelin vodič objavio blagdanski video s receptom za fritule Vesne Miletić iz Tača

 @michelinguide Instagram/mario Kucera/
Osim same pripreme, chefica Vesna Miletić u videu donosi i nekoliko važnih savjeta...

Na službenom Instagram profilu Michelin vodiča jučer je objavljen video u kojem Vesna Miletić, vlasnica i chefica u zagrebačkom restoranu Tač, priprema fritule. U opisu videa stoji kako su fritule omiljene kod djece i odraslih te kako ih Hrvati u blagdansko vrijeme naprosto obožavaju. Pojašnjavaju i kako se različite varijante fritula mogu pronaći u Dalmaciji, ali i u drugim dijelovima Europe. Talijani tako svoju varijantu fritula nazivaju zeppole ili fritole, dok se u Nizozemskoj u blagdansko doba rade oliebollen.

Osim što je u videu prikazan detaljan postupak pripreme, Vesna Miletić otkrila je i nekoliko svojih tajni. Pojasnila je tako kako je kod pripreme najvažnije koristiti domaće sastojke te je u smjesu dobro dodati svježa jaja iz slobodnog uzgoja, ekološki uzgojen limun, a u svom receptu koristi i medicu koja, kako kaže, daje najbolji okus. Dodala je i kako se može koristiti grappa ili liker po želji, ali alkohol je bitan upravo zato da fritule ne bi upile previše masnoće. U svoje fritule Vesna Miletić dodaje i ricottu, a smjesu na kraju zatim ostavlja da odmori u hladnjaku barem dva sata.

"Moje fritule su mali pomak od tradicijskih fritula u koje se stavlja svježi kvasac. Već 25 godina, koliko kuham u restoranu Tač, koristim samo prirodne sastojke", pojasnila je Vesna Miletić u videu pa dodala kako je recept vrlo jednostavan i fritule na ovaj način svatko može pripremiti kod kuće.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Dobro je dodati i kako se meni restorana Tač, koji Vesna Miletić vodi sa svojim suprugom Tihomirom, i inače temelji na poznatim jelima, no kako su ona uvijek dotjerana, a chefica Miletić svemu dodaje i dozu svoje inovativnosti. Također, godinama vodi brigu i o biodinamičkom vrtu iz kojeg dolazi većina sastojaka za jela u Taču. Restoran Tač 2020. godine nagrađen je Bib gourmand preporukom.

image
Mario Kucera/

"Tekstura tijesta mora biti dovoljno kompaktna tako da, kada je staviš u ruku, možeš istisnuti dio za fritulu", pojasnila je demonstrirajući pripremu omiljene zimske poslastice.

Fritule je na kraju posipala šećerom u prahu, a kod posluživanja dodala je i domaće džemove. Kako stoji u opisu videa na službenom Instagram profilu Michelin vodiča, jedan od savjeta chefice Miletić je i da se fritule mogu poslužiti uz čokoladni umak. Video je snimljen u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a recept, kakav su u Taču svojevremeno podijelili i za Dobru hranu, donosimo u nastavku.

image
Mario Kucera/

Fritule po receptu chefice Vesne Miletić

Trebat će vam:

3 jaja

2 žlice vanilinog šećera

4 velike žlice šećera

680 g ricotta sira

450 g glatkog brašna

1/2 vrećice praška za pečenje

1 čep medice (0,5 ml)

korica limuna i/ili naranče

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i dobro izmiksajte. Pustite da odstoji dva sata u hladnjaku, zatim zagrijte ulje u dubokom loncu, a žlicom oblikujte kuglice koje ćete potom pržiti u ulju. Kuglice je potrebno lagano okretati kako bi porumenile sa svih strana. Odložite ih na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće, a zatim ih pošećerite šećerom u prahu i poslužite uz domaći pekmez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:51