Nova nada za prošek?

Presuda koja je sve iznenadila: Naziv za ‘gruyere‘ nije samo za sireve iz Švicarske i Francuske

 Margouillatphotos/Getty Images/istockphoto
Američka Agencija za hranu i lijekove postavlja neke standarde, ali ne utvrđuje kriterije njihova zemljopisnog podrijetla

Američki žalbeni sud presudio je da je riječ "gruyere" uobičajena oznaka za sir i da se ne može rezervirati samo za vrstu koja se proizvodi izvorno u Francuskoj ili Švicarskoj.

Nažalost po nas, SAD nema ista stroga pravila kao Europa o označavanju podrijetla za hranu, rekli su i suci u američkom prizivnom sudu u Richmondu u Virginiji. Stoga ova odluka neće imati nikakvog utjecaja na, primjerice, spor koji Hrvatska vodi s Italijom oko naziva "prošek", odnosno "prosecco".

Naime, američka Agencija za hranu i lijekove postavlja neke standarde za hranu, pa tako i za sir gruyere, poput toga da mora imati "male rupe" ili da takav sir treba odleži najmanje 90 dana, ali ne utvrđuje kriterije njihova zemljopisnog podrijetla, piše The Guardian.

image
Miguel Cano/Getty Images/istockphoto

"Sir se, bez obzira na mjesto proizvodnje, u Americi desetljećima označava i prodaje kao gruyere", rekao je sud. i dodao kako je riječ o siru proizvedenom u Wisconsinu ili čak u Nizozemskoj, Njemačkoj ili Austriji.

Interprofession du Gruyère, koja predstavlja proizvođače mlijeka i sirare koji proizvode gruyère u Švicarskoj, i njen pandan u Francuskoj, zatražili su da se izraz upiše u američki registar zaštićenih znakova.

Kad je Ured za patente i žigove SAD-a odbio to učiniti, Francuzi i Švicarci su pokrenuli tužbu i izgubili sud početkom 2022., jer su suci prizivnog suda potvrdili presudu nižeg suda.

Švicarski i francuski tužitelji "ne mogu prihvatiti ono što zapisnik jasno navodi: potrošači sira u Sjedinjenim Državama razumiju ‘Gruyère‘ kao vrstu sira, što pojam čini generičkim", rekao je sud.

Američke tvrtke za proizvodnju i preradu mliječnih proizvoda pozdravile su presudu, dok su švicarska i francuska federacija sireva razočarane, rekao je njihov odvjetnik.

image
Djelics/Getty Images/istockphoto

OVDJE DOZNAJTE KAKO NAPRAVITI PRAVI FONDUE SA SIROM I FONDUE CHINOISE

“Mislimo da je stvarna situacija na američkom tržištu drugačija od one koju je naveo žalbeni sud i nastavit ćemo snažno nastojati zaštititi certifikacijsku oznaku za visokokvalitetni proizvod Gruyère PDO (zaštićena oznaka izvornosti) u SAD-u”, rekao je njihov odvjetnik Richard Lehv.

Inače, Gruyère je kuhani i prešani sir od sirovog kravljeg mlijeka. Izvana ima koru od žute do smeđe boje, dok je iznutra boje slonovače do blijedožute boje. Švicarska verzija (AOP), tvrdi sir slanog i orašastog okusa obično nema rupe, dok ih francuska verzija (IGP) mora imati, veličine od zrna graška do trešnje. Gruyère mora odležati najmanje 120 dana kako bi razvio nježne arome karameliziranih jabuka, lješnjaka i smeđeg maslaca. Dobro se topi, što ga čini idealnim za klasični fondue. Ime je dobio po švicarskom gradu Gruyères.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:25