Kada pomislimo na tajlandsku kuhinju, prvo jelo koje nam pada napamet uvijek je pad thai. Možda je do imena, možda zato što je stvarno u pitanju najpoznatije jelo mnogima omiljene kuhinje, a možda i zato što je to klasik koji se nalazi na menijima brojnih, ne samo tajlandskih, već i općenito azijskih restorana. Jelo s kojim nema greške.
Rezanci, povrće, protein po želji, kikiriki. Jednostavno, a tako dobro. Tako ga nekako opisuje i najpoznatija zagrebačka Tajlanđanka Saralee Madnui. Na njezinom se meniju malog kioska u zagrebačkoj Vlaškoj, a kasnije i u lokalu na križanju Branimirove i Ulice Crvenog križa nalazi od samog početka i uvjerljivo je najčešće naručivano jelo. Baš je tog jutra, kada smo je zvali da dogovorimo snimanje, provjeravala kako stvari stoje u posljednje vrijeme i poručila nam da još uvijek niti jedno jelo nije došlo ni blizu pad thaiju.
"Za početak, mislim da ljudi ovdje vole pad thai zbog rezanaca. To im je nešto poznato, kao tjestenina, a i okus nije prejak, jelo nije preljuto, ali ima karaktera. Slatko je, slano, kiselkasto, ima nekakve razine okusa i mislim da mu se zato ljudi vole i vratiti. Pad thai je zapravo jelo za početnike u tajlandskoj i općenito azijskoj kuhinji. Za turiste i strance", rekla nam je Saralee i dodala kako je u početku bila iznenađena popularnošću pad thaija jer je do tada naučila da Hrvati jako vole slanu hranu, što ovo jelo nije, ali ipak ih je privuklo. Onda se, kaže, samo prepustila i kuhala ga najbolje što je znala.
Kako nam je objasnila, za pripremu se originalno koriste rižini rezanci, i to svježi, što je u Hrvatskoj nešto teže nabaviti, zatim protein, koji su najčešće kozice, ali može se koristiti i piletina ili svinjetina, pa dodaci kao što su kineski vlasac i klice te pad thai umak koji se radi od tamarind paste i još nekoliko dodataka. Na kraju se sve zaokružuje kikirikijem. U pad thai se inače dodaju i sušene kozice, ali one imaju jako intenzivan miris, a i kod nas ih je teško nabaviti i skupe su, pa se često koriste samo svježe kozice i dodaje se riblji umak.
"Pad thai je zapravo prilično fleksibilno jelo, uvijek se može prilagoditi onome što imate i što volite. Ovdje u Zagrebu ljudi vole kozice, ali najpopularnija opcija je zapravo piletina. Dolazi nam i puno vegetarijanaca, pa je često naručivan i pad thai s tofuom."
Saralee u svoja dva lokala na dobar dan proda od 70 do 100 porcija pad thaija, što je oko pet puta više od zelenog curryja, koji je također jedno od popularnijih jela u Saralee‘s thai street food restoranima. Pa i za vrijeme našeg razgovora, dok smo gledali kako se terasa njezinog restorana brzinski puni, a gosti neprestano izmjenjuju, većina narudžbi bila je upravo pad thai. Provjereno dobro, ukusno, jednostavno i ne preteško, taman idealno za presjeći dan i vratiti se obavezama. I najbolje od svega, vrlo lako izvedivo i kod kuće, i to po receptu koji nam je ustupila upravo simpatična Saralee Madnui.
PAD THAI KOONG
Trebat će vam:
130 g rižinih rezanaca (namočenih u toplu vodu i ocijeđenih)
150 g svježih kozica
1 žlica na kockice nasjeckanog tofua
2-3 jaja
klice
kineski vlasac ili mladi luk
1 žlica tanko sjeckane ljutike
1 žlica sjeckanog kikirikija
1 kriška limete
2 žlice ulja
4-5 žlica pad thai umaka
Za pad thai umak:
4-5 žlica vode
3 žlice tamarind paste
1-2 žlice bijelog ili palminog šećera
1 žlica oyster umaka
pola žlice srirache
1 žličica ribljeg umaka
sol
Priprema:
Najprije napravite pad thai umak. Sve sastojke pomiješajte u posudi. Kuhajte 7-10 minuta ili dok ne dobijete umak gust poput sirupa. U woku zagrijte ulje. Dodajte ljutiku i pržite je dok ne zamiriše. Dodajte tofu i pržite. Ubacite i kozice i pustite da se prže. Dodajte i rižine rezance pa pržite sve zajedno minutu, dvije. Dodajte umak, promiješajte, a zatim rezance gurnite uz rub woka i u sredinu dodajte povrće i jaje. Miješajte kako biste jaje razbili u komadiće, a zatim pomiješajte s rezancima. Dodajte kikiriki, klice i kineski vlasac ili sitno sjeckani mladi luk. Sve dobro promiješajte i pržite još kratko pa prebacite na tanjure. Poslužite uz još kikirikija, klica i krišku limete.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. Ovo je jedna od priča iz novog broja, a u njemu vas čeka još dobrih preporuka, savjeta, recepata i reportaža.
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....