PROBAJ OVO!

Priprema azijskih zalogaja od parenog tijesta jednostavnija je nego što izgleda, imamo i recepte

Ovog vikenda radimo pareno tijesto, chef Dino Popović dao nam je savjete i recepte, a mi smo zasukali rukave

Rijetko što može se mjeriti s okusima savršeno izbalansiranog nadjeva, taman prozračnog i sočnog, umotanog u tanko, svilenkasto tijesto i onim prvim zalogajem, kada u kombinaciji s umakom od soje dolazi do nepca i izaziva senzaciju za okusne pupoljke. Tako nekako opisali bismo osjećaj kada smo tog popodneva konačno, nakon sati provedenih u pripremi azijskih zalogaja od parenog tijesta, podigli poklopac posude od bambusa, udahnuli gustu paru s mirisom koji podsjeća na one iz omiljenih azijskih restorana i zagrizli u plodove svoga rada. No, kao amaterima koji se tek upoznaju s ovom vrstom pripreme, vrlo vjerojatno ništa nam ne bi uspjelo toliko dobro da uz nas nije strpljivo stajao chef Dino Popović koji nam je, čak i nakon 1001 pitanja i isto toliko predstavljenih ideja, uskočio u pomoć i uputio nas u tajne parenog tijesta na azijski.

image
Mario Kucera/CROPIX

Ovaj mladi chef posljednje je dvije godine, kako privatno, tako i profesionalno, posvećen ponajviše azijskoj kuhinji, a rekao nam je i kako je iznimno zahvalan svom mentoru Vidu Nikoliću uz kojeg već godinama uči i upija. Proputovao je Dino i dio Azije, gdje je poput najvećeg gurmana uživao u parenim specijalitetima svih vrsta i oblika. Saznali smo to iz razgovora koji smo vodili večer prije održavanja naše male školice, kada nam je Dino ispričao kako i sam često priprema dumplingse, a osim gyoza koje radi i u SOI-ju, obožava eksperimentirati sa slatkim nadjevima. Nije nam preostalo ništa drugo nego uz već planirane vrste na popis dodati još i slatku varijantu i baciti se na posao. Iako se na prvu cijela stvar činila prilično kompliciranom, od samih kombinacija okusa u nadjevima i neobičnih namirnica, pa do motanja koje je tek slijedilo i kojeg smo se, zapravo, pribojavali najviše, cijela stvar protekla je prilično opušteno i već dva dana kasnije iznova smo mijesili i u novu avanturu s parenim tijestom upustili se sami. Malo je reći da je učitelj Dino bio više nego ponosan.

image
Mario Kucera/CROPIX

Priprema parenog tijesta, dakle, zbilja nije drama kakvom se čini, pa tako, poželite li se i sami upustiti u miješenje, punjenje i oblikovanje slasnih azijskih zalogaja, dobro je pripaziti na nekoliko ključnih stvari. Kako nas je savjetovao Dino, izrada vlastitog tijesta uvijek je pohvalna ideja, no u slučaju da se ne osjećate dovoljno ambiciozno oko tog pothvata, sasvim dobra opcija bit će i kupovno tijesto. Paketiće s unaprijed oblikovanim tijestom možete pronaći u svakoj boljoj trgovini azijske hrane.

image
Mario Kucera/CROPIX


Jednom kada ste obavili pripremu tijesta, razmišljajte o nadjevima. Pobrinite se da su okusi dobro izbalansirani, koristite lako dostupne dodatke poput đumbira i mladog luka, domaći temeljac, miso pastu i svakako se opskrbite poštenom količinom soja umaka i sezamova ulja. Za punjenje se najčešće koriste svinjetina, piletina i kozice ili kombinacije svega navedenog, a iako ćete vjerojatno poželjeti u svaki zalogaj upakirati što više slasnog nadjeva, suzdržite se i pripazite da pri kuhanju dumplingsi ne puknu.

image
Mario Kucera/CROPIX

Kada je u pitanju oblikovanje, najbolji savjet bit će naoružati se strpljenjem. Na ovaj ćete dio procesa potrošiti najviše vremena, no istovremeno će vam donijeti i najviše zadovoljstva. Dino savjetuje da poslu pristupite opušteni i dobro raspoloženi jer će se upravo to kasnije vrlo lako pročitati i iz oblika vaših parenih zalogaja. Na kraju, držite se zadanog vremena kada je u pitanju parenje kako se peciva, posebice ona od dizanog tijesta, ne bi presušila ili ostala previše gnjecava.

Kada se pobroje svi sastojci u nadjevima i vrste tijesta, varijanti azijskih parenih zalogaja ima bezbroj, pa tako, koju god kombinaciju nadjeva i oblika odabrali, ne možete jako pogriješiti. Naših pet varijanti uključivalo je isto toliko različitih nadjeva i tri vrste tijesta.

image
Mario Kucera/CROPIX

Najjednostavnija opcija, složili smo se, bili su mali tradicionalni kineski shumai zalogaji s kozicama i svinjetinom. Nakon početnog uspjeha, prebacili smo se na nešto složenije har gao, u koje smo upakirali svinjetinu sa želiranim temeljcem i uopće nije bilo komplicirano kako zvuči, a onda smo smotali i nekoliko slasnih i nešto popularnijih vegetarijanskih gyoza. Na kraju je na red došao bao od dizanog tijesta koji se inače puni trganom svinjetinom, no mi smo se odlučili na laganiju varijantu i napunili ga sporo i dugo pečenom piletinom. Odluka je bila više nego dobra i upravo je bao s trganom piletinom pokupio najviše pohvala. Osim slanog, napravili smo i slatki bao s jednostavnom kremom od vanilije, a Dino nam je objasnio kako se, osim kremom, može puniti i voćnim, čokoladnim i drugim nadjevima po želji.

image
Mario Kucera/CROPIX


Kada smo napokon završili pripremu svega što smo u početku ambiciozno zacrtali, bez lažne skromnosti, zadovoljno smo si čestitali i navalili. I priznat ćemo vam, čak i nakon prospavane noći i dugog promišljanja o svemu što smo toga dana naučili, pretežak je zadatak bio odabrati primjerak koji nam se svidio najviše. Odlučite li se i vi upustiti u ovu pustolovinu, najbolji savjet koji na kraju s vama možemo podijeliti jest da ih odmah pripremite sve i sami sebi pronađete favorita. Sretno!

image
Mario Kucera/CROPIX

GYOZE S TOFUOM

image
Mario Kucera/CROPIX

SHU MAI SA SVINJETINOM I KOZICAMA

image
Mario Kucera/CROPIX

HAR GAO SA SVINJETINOM I ŽELIRANIM TEMELJCEM

image
Mario Kucera/CROPIX

BAO S TRGANOM PILETINOM I NAI WONG BAO S KREMOM OD VANILIJE

image
Mario Kucera/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:46