KRALJEVSKI DORUČAK

Priprema omleta nije zahtjevna, treba vam malo prakse, a sastojke vjerojatno imate u hladnjaku

 Istock/
Uz nekoliko jednostavnih uputa naučite pripremati klasičan francuski omlet.

Francuski omlet spada u gastronomske klasike, a za njegovu pripremu potrebno je tek nešto prakse i znanja. Trebao bi imati Nježnu i prozračnu teksturu, a priprema se od svega dva sastojka. Vjeruje se kako potječe iz 16. stoljeća, no postoje dokazi da su se jaja u tom obliku u Francuskoj pripremala i ranije.

image
Istock/

Omlet je obično prvo jelo koje mladi kuhar pripravi, potom i doživotna opsesija u potrazi za savršenim receptom. Zašto je omlet, čudesno jelo? Zato što je toliko jednostavno da ga i djeca znaju korektno pripremiti, a toliko je izazovno da i najveće kuharske zvijezde traže neku varijantu koja bi ih svrstala među majstore originalnih omleta. Za pripremu vrhunskog omleta zapravo postoji samo jedan neizostavan preduvjet: dobro, svježe jaje, ne mora čak nužno biti ni kokošje. To su, vjerojatno, i razlozi zašto se od pojave interneta do danas u kulinarske trendove godine redovito uvrštava i omlet.

Omlet je, dakle, u trendu od 2015., ali je to zapravo tako otkad uopće postoje prvi zapisi o jelu zvanom omlette, a takve su tragove povjesničari gastronomije uočili već u ranom srednjem vijeku, a neki još u klasičnoj perzijskoj kuhinji. Omlet je danas na jelovniku najskromnijih krčmi i najluksuznijih restorana. Zajedničko tim ugostiteljskim polovima je jedno: i u popularnim pučkim lokalima i na ekskluzivnim adresama omleti su jednostavni – jaje uz jedan ili dva sastojka.

image
Istock/

U svijetu danas postoji nekoliko varijanti omleta kao što su japanski, kineski, talijanski i indijski, no francuski omlet oduvijek se smatrao svevremenskim klasikom. Priprema se od jaja i maslaca, a ono što je već u početku najbitnije spomenuti jest činjenica da ćete, koristite li provjereno svježe i kvalitetne sastojke, baš uvijek dobiti najbolji rezultat.

U pripremi omleta pred kamerom nekoliko puta je prezentirao i chef Mate Janković. Domaći je chef klasičnu pripremu začinio dodatakom mlijeka te češnjaka, a u videu koji je snimio za kanal Chef kuha doma posebno naglasivši važnost dobro umućenih jaja. Također, dodao je kako je jaja dobro okretati slastičarskom špatulom kako, u slučaju da koristite vilicu, ne biste ogrebali tavu.

"Cilj je dobiti omlet koji je ravnomjerno pečen, lijepe žute boje, bez ikakvih smeđih tragova i sklopljen na jedan određen način“", objasnio je Janković u videu, a zatim pokazao i sam postupak rolanja omleta na tavi. Napomenuo je i kako omlet mora biti žut izvana, a mekan i spužvast iznutra. Na kraju je svoj omlet začinio svježe mljevenim paprom.

Iako postoje različite metode pripreme omleta, sve se razlikuju tek u detaljima kao što su dodatak mlijeka ili odabir pravog trenutka u kojem ćete dodati začine. No, ono na što svakako trebate pripaziti su dobro umućena jaja koja će pridonijeti kremastijoj teksturi, ali i količina jaja. Odjednom koristite tek dva do tri jaja kako biste pripremili jedan omlet. Također, važno je pripaziti i na veličinu tave. Koristite li preveliku tavu, omlet će ispasti pretanak, a vrlo vjerojatno i presuh.

Osim Jankovićevog, jednostavan recept za kućnu pripremu francuskog omleta pronašli smo i na YouTube kanalu magazina Bon Appetit te ga u nastavku prenosimo u cijelosti.

Nakon što ste nabavili svježa jaja i kvalitetan maslac, bacite se na posao. Jaja razbijte u većoj zdjeli pa ih dobro umutite pjenjačom. Pobrinite se da su baš svi žumanjci i bjelanjci dobro istučeni. Najbolje je koristiti teflonsku tavu no bitno je samo da se za dno tave ništa ne lijepi. Zagrijte je na srednjoj vatri i dodajte maslac. Ne brinite ako se maslac instantno ne otopi, pustite ga da se topi postepeno i lagano. Kada se sav maslac otopi, dodajte jaja. Odmah nakon što ste dodali jaja, začinite ih soli i paprom, a zatim ih krenite miješati. Miješajte sve dok ne vidite da su jaja poprimila određenu teksturu, maknite omlet s vatre, a zatim ga zarolajte. Nakon što napravite prvi potez špatulom, na tavu možete dodati kockicu maslaca kako biste lakše rolali. Na kraju izvadite omlet iz tave, po želji ga premažite s još maslaca, a zatim po njemu pospite malo cvijeta soli. U sredinu omleta dodati možete i sir ili povrće po želji, no svakako pripazite na količine. Dobra ideja bit će i začinsko bilje poput vlasca ili bosiljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:30