Što čitaju chefovi

Priska Thuring, Deni Srdoč, Petra Jelenić i Marin Rendić otkrivaju svoje omiljene kuharice

Ono što će vam prvo upasti u oko jest sasvim sigurno kako su njihovi horizonti veliki, a "glad" za znanjem nepresušna

Ako ste kojim slučajem mislili da je sve što poznati chefovi znaju o kuhanju još iz vremena škole i prakse ili, pak, da uvijek i isključivo rade jela po svojim receptima, mogli biste se iznenaditi. I oni, poput mnogih među nama, obožavaju kuharice. Jedne su im inspiracija, druge im otkrivaju potpuno nove svjetove, a treće služe kao nadogradnja na njihovo znanje i iskustvo. Ono što će vam prvo upasti u oko jest sasvim sigurno kako su njihovi horizonti veliki, a "glad" za znanjem nepresušna. Knjiga, složili su se, im nikad nije dosta, a to im je, kako se čini, i jedan od najdražih poklona. I nije bitno jesu li od domaćih ili stranih autora, bitno je da imaju priču i dobru ideju. Četvero domaćih chefova pitali smo koje su im najdraaže kuharice i evo što su nam odgovorili.

image

Priska Thuring

Berislava Picek/Cropix

Priska Thuring, chef restorana Stara škola, Krasica

Kako se mijenjam kao osoba i kao chef, kroz godine sam imala različite kuharice koje su mi u to vrijeme bile zanimljive i napete. Prve knjige koje sam kupila i čitala tamo negdje 2000-te, kad sam još bila na praksi, bile su od Donne Hay. Njezine knjige meni su bile top!

Potom mi je dosta godina velika inspiracija bio chef Peter Gilmore i naslov Quay: food inspired by Nature. Nedavno mi je moj sous chef posudio knjigu Ikoyi… Premda je meni isprva bila inspiracija samo priča Jeremyja Chana, kako nekada ni sama ne znam gdje pripadam jer sam rođena u Švicarskoj, odrasla u Kanadi, a danas živim i kuham u Istri.

Međutim, Jeremy Chan, nadahnjuje me i kao osoba koja ne staje, stalno gura naprijed, a naravno i njegovi recepti su ludo zanimljivi.

image

Deni Srdoč

Matija Đanješić/Cropix

Deni Srdoč, chef restorana Nebo i Hidden Wine Bistroa

Volio bih izdvojiti ove tri, premda ih ima još puno. To su: Magnus Nilsson, Fäviken: 4015 Days, Beginning to End (Nordic Cuisine from World-Renowned Swedish Chef Magnus Nilsson), zatim Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean i The French Laundry Cookbook (The Thomas Keller Library).

Prva jer je pisana na jedan poseban način, počinje njegovom pričom, zatim ide recept, ali je ideja iza svega prikazati trud i rad te je ovo izvrstan naslov za svakog da proba shvatiti požrtvovnost i predanost radu. Drugu knjigu mi je kupila draga nakon našeg ručka u Nomi, jer bio sam skeptik. Međutim, izašao sam s tolikim oduševljenjem da sam se htio zadubiti u njihovu priču. Opsežna je knjiga i nije za svakoga, jer je receptura kompleksna.

Treća knjiga je od mog idola. Thomas je osoba - od odnosa s ljudima do hrane - ono kako je meni blizu savršenog (iako znam da savršeno ne postoji). Uživam u njegovim receptima.

image

Petra Jelenić

Vedran Peteh/Cropix

Petra Jelenić, pastry chef u bistro i pekari Salo

Moje omiljene kuharice su Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva, Leonardo di Carlo: Tradizione in Evoluzione, Bo Friberg: The Professional Pastry Chef i Sandra Rončević: Mrvu ovog, zeru onog.

image

Omiljene kuharice Petre Jelenić

Privatna arhiva

Miru konzultiram kad god zapnem na nečem tradicionalnom, a mama ne zna:) Leonardo, zovu ga slastičarskim alkemičarom, mijenja mi cijeli pogled na slastičarstvo. Bo Friberg pruža fantastične osnove, a Sandrina knjiga mi je trenutno najčešća pomoć. Fantastična, kako ona kaže - knjigokuharica. Al‘ to je samo prva pomoć. Nikad dosta knjiga, ako mene pitate.

image

Marin Rendić

Marko Miščević/Cropix

Marin Rendić, chef Bistroa Apetit

Jedna od meni omiljenih kuharica je bila Under Pressure (The Thomas Keller Library).

image

Thomas Keller: Under Pressure

Press

Knjiga koja je to koja je na neki način mijenjala filozofiju kuhanja i pokazala kako se može kuhati u vakuumu i samim time sačuvati, odnosno izvući bolji okus iz namirnice, sačuvati boju, pripremiti namirnicu... Svakako za preporuku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:46