GENIJALAC IZ BASKIJE

Prodrmao je svijet jelom koje nalikuje na fetus i pljesnivom jabukom, a sad dobio nagradu za zaslužnost u gastronomiji

Mugaritz Photo

 Jose Luis Lopez De Zubiria/
Andoni Luis Aduriz neosporno je jedan od najvažnijih i najvećih kulinarskih umova novije povijesti. Nagrađen je nagradom Icon po izboru The World´s 50 Best Restaurantsa.

Upravo je objavljeno kako je Andoni Luis Aduriz, chef legendarnog restorana Mugaritz u San Sebastiánu u Španjolskoj upravo nagrađen nagradom za zaslužnost u gastronomiji, izniman doprinos svijetu hrane koji je koristio svoju platformu za podizanje svijesti i potaknuti pozitivne promjene u industriji. Nagradu Icon Award dodijelio je najprestižniji izbor The World´s 50 Best Restaurants.

Andoni je bez sumnje jedan od najutjecajnijih kuhara svoje generacije. Nije sudjelovao samo u kulinarskoj evoluciji, već na kreativnom, inovativnom i interdisciplinarnom pristupu gastronomiji. Svoju kulinarsku karijeru Aduriz je započeo u pizzeriji,a nastavio u prestižnom španjolskom restoranu El Bulli 1993., što je opisao kao iskustvo koje mu je promijenilo život. Mugaritz je otvorio 1998. godine. Restoran je rangiran na popisu World´s 50 Best Restaurants svake godine. godine od 2005., uključujući prošlu godinu kad je završio na 21. mjestu.

image
Mugaritz Photo

Aduriz je proglašen dobitnikom ovogodišnje nagrade Icon za svoj neumoran rad od tri desetljeća u promicanju održivosti i smanjenju bacanja hrane, radeći na promicanju društveno i ekološki angažiranoj gastronomskoj industriji. Također je bio neustrašiv u izazivanju ustaljenih kulinarskih normi, izbjegavajući industrijske dogme u korist istraživanja i eksperimentiranja s hranom te propitivao treba li hrana biti ‘ukusno‘ biti vrijedno.

Restoran Mugaritz smješten na granici dva baskijska grada Errentería i Astigarraga, Mugaritz u prijevodu spaja dva pojma - granicu (baskijski - muga) i hrast (haritz). Restoran je ponosan što se razvio u kreativni ekosustav u kojem radoznali umovi iz cijelog svijeta dolazili stvarati i promišljati. Cijeli Mugaritzov koncept je interdisciplinaran te je Andoni oduvijek poticao suradnju sa znanstvenicima, umjetnicima i filozofima. Aduriz je opisao Mugaritz kao istraživački laboratorij.

image
Mugaritz Photo

Andoni je poznat po korištenju sastojaka na neočekivane načine, poput tekućih borovih iglica s okusom dima ili zemlje kao začina. Jedno od najzanimljivijih jela na novom meniju je "Licem u lice" gdje je osmislio jestivu kožu od psiliuma i jabukovače s vlascem i maslacem. Jelo "Sjećanja na budućnost" je bijeli kruh karameliziran nekoliko dana i poslužen s melasom od graha i fermentiranim portom. Ova neobična jela koegzistiraju na jelovniku s manje apstraktnim delicijama poput kremaste sipe, crne ljutike i Idiazabal sira.

Andoni je najviše prašine digao s jelom u obliku fetusa, koje je bilo skandaloznije i od pljesnive jabuke i jela sa živom mlađi jegulja. Svojedobno su ukinuli vinsku kartu, posluživali su deserte usred menija. Spomenuto "fetus-jelo" zapravo nikad nije bilo posluženo u regularnom meniju već je netko to jelo podijelio bez odobrenja. Radilo se zapravo o posluženoj ideji na jednoj od Andonijevih specijalnih večera u kojima okuplja stručnjake iz cijelog svijeta i područja kako smo prije i naveli, a na kojima se onda komentira kako pojedino jelo djeluje na gosta i ima li ga smisla stavljati na kartu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:39