
Nakon čaja zasigurno je najpopularnije sredstvo za zagrijavanje tijekom boravka na otvorenim prostorima ili kao okrepa nakon povratka kući. U tradiciji se kuhano vino spremalo prvenstveno od crnog vina, no danas je gotovo jednako zastupljeno i bijelo vino. Donosimo vam provjeren recept!
Trebat će vam:
0,75 l crnog suhog vina – frankovka, syrah, teran 60 g smeđeg šećera (demerara) 1 lovorov list 1 korijen đumbira veličine palca 1 naranča (domaća nešpricana ako je moguće) 1 limun (nešpricani) – samo korica 2 klinčića 1 zvjezdasti anis prstohvat naribanog muškatnog orašćića 2 jušne žlice cointreaua (liker od naranče) 1/2 bourbon vanilije prstohvat svježe ribanog bijelog papra |
Priprema:
Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup. Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina. Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine. Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina. Čim tekućina proključa, ugasite vatru, odnosno izvor topline. Dodajte cointreau i promiješajte. Naribajte papar. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.