USKRSNA KOŠARICA

Provjerili smo cijene, evo koliko će nas ove godine koštati osnovne namirnice za Uskrs

 Marko Miscevic/Cropix/
Koliko košta šunka, koliko mladi luk i rotkvice, a koliko ćete ove godine trebati izdvojiti za janjetinu i puricu

Nikada se o cijenama namirnica nije pričalo kao ususret blagdanima posljednjih godinu dana. Rasprave o cijenama šunke i mladog luka ovih su dana posebno glasne pa smo obišli supermarkete i tržnicu i provjerili koliko će nas ove godine koštati klasičan uskrsni doručak. Na stolu će se, baš kao i svake druge godine, za doručak tako naći šunka, mladi luk, rotkvice, hren umak ili svježi hren, jaja i pinca, dok ćemo za ručak pripremati slasnu janjetinu ili puricu s mlincima.

SVI USKRSNI RECEPTI NA JEDNOM MJESTU

image
Dragan Matic/Cropix/Cropix

Iako je cijena glavne uskrsne namirnice posljednjih mjeseci porasla, 10 komada jaja na tržnicama i dalje se može kupiti po pristojnoj cijeni od 2 eura. U supermarketima je situacija nešto drugačija pa se tako cijene kreću od 2,50 do 3,20 eura za 10 komada. Kupujete li šunku u komadu težine oko 1 kilogram u klasičnom supermarketu, platit ćete je između 6,50 i 10 eura.

Vezica mladog luka na tržnicama se može kupiti po cijeni od 1 eura, dok se u supermarketima cijena kreće uglavnom oko 0,80 eura, a na sniženju je možete uhvatiti već za 0,50 eura. Ista je situacija s vezicom rotkvica. Naručujete li, pak, mladi luk od OPG-a, pola kilograma platit ćete oko 2 eura.

Komad svježeg hrena prodaje se po cijeni od oko 0,80 eura po komadu, dok će vas teglica gotovog umaka koštati između 1,45 i 2,30 eura.

image
Dulezidar/Getty Images/istockphoto

Dobar kruh ili peciva također su obavezan dio stola. Bolja opcija uvijek je napraviti svoj, za koji će vam trebati 500 g brašna, voda, malo soli i kvasac, no ako niste u mogućnosti, dobar kruh danas možete kupiti već po cijeni od 1,50 eura. Primjerice, kruh Deda iz Bread Cluba platit ćete upravo toliko, a u pitanju je bijeli sourdough koji će, ako koja kriška i ostane, dobar biti i idućeg dana. Dobra ideja za blagdanski stol mogu biti i Sršekove kiflice, o kojima smo pisali nedavno, a koje će vas koštati 0,25 eura po komadu.

Cijena košarice s namirnicama za uskrsni ručak, pak, ovisit će o vašem odabiru komada mesa. Kilogram janjetine u supermarketu koštat će vas oko 10 eura, dok će vas purica koštati između 18 i 22 eura po komadu. Dodajte tome i mlince koji će vas koštati od 0,60 eura do 2,70 eura pa zaokružite cijenu samo glavnog jela na 25 eura za jednu četveročlanu obitelj.

Na kraju, cijene pince ovisi o tome gdje je kupujete. Tako će vas u zanatskim pekarnicama koštati uglavnom između 5 i 7 eura za 500 grama, dok ćete u supermarketima i pekarnicama pincu platiti između 2 i 3 eura.

image
Bread Club

Dobro je dodati i kako su nakon dvije godine pandemijske pauze, Nezavisni hrvatski sindikati i njihov predsjednik Krešimir Sever nedavno pokraj zagrebačke tržnice Dolac predstavili svoje rezultate troškova sindikalne košarice za uskrsne blagdane. Kao i uvijek, košarice su podijelili u tri kategorije - od najskuplje do najskromnije - i one obuhvaćaju razdoblje od četiri blagdanska dana od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka. Kako su naveli jedina prava ispravna košarica u potpunom duhu tradicije iznosi oko 328 eura, srednja oko 204 eura, a najjeftinija, najskromnija je oko 100 eura. Sve detalje potražite na portalu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:41