MARINA & DANIJEL

‘Prvih 30 hektara nam je propalo, ali nismo odustajali. Moraš biti lud, raditi i ne odustajati‘

Marina Dobošić
 Robert Fajt/Cropix
Na početku je bila katastrofa. Tek treća godina bila je super i ona nas je izvukla iz debelog minusa u koji smo upali

Dvaput su se Dobošići hvatali za glavu, prvi put 2009. godine, kada su se s mljekarstva prebacili na uzgoj uljnih tikvi ili buča golica, pa doživjeli debakl, a drugi put ove godine kada im nervozni kupci od jutra do mraka kucaju na vrata tražeći njihovo 100-postotno bučino ulje, čokoladne praline od bučinih koštica ili hit namaz Bučtiku, jer ih naprosto ne stignu proizvesti za sve. Danijel se od upornih kupaca pokuša izvući tvrdeći da je on samo zet u domaćinstvu i ni o čemu ništa ne zna, pa neka pitaju šeficu, njegovu suprugu Marinu. To je samo pola istine, Marina doista jest gazdarica i šefica u njihovu OPG-u Tikvarići, no ona je snaha, Slavonka koja je u obitelj Dobošić u Žabnicu u općini Farkaševac donijela novu energiju i nove ideje.

image
OPG Tikvarić obitelji Dobošić iz sela Žabnica iza Vrbovca.
Neja Markicevic/Cropix

Ideja na odmoru

Rođena Slavonka Marina po struci je odjevna tehničarka (u međuvremenu je postala i kuharica) koja je svoja Zarilca kraj Kutjeva odlučila zamijeniti Zagrebom, isto kao i njezin današnji suprug Danijel, po struci kuhar, svoju Žabnicu. Gradski život im nije najbolje sjeo, pa su se odlučili vratiti na selo, kod Danijelovih roditelja. Na kućnom broju 1 na kraju sela bavili su se mljekarstvom i nije im išlo najbolje, jer se tih godina dogodila određena kriza. Mladi Dobošići na ljetovanju su nedjeljni zvizdan kratili gledajući poljoprivrednu emisiju i tu su vidjeli prilog o uzgoju tikvi. Marini se učinilo da bi to mogao biti njihov biznis budućnosti, pa su krenuli. No, nije išlo kako su planirali.

- Ukratko, katastrofa. Krenuli smo na 30 hektara i čitav nasad nam je propao, pojela ga je ambrozija. Imali smo malo znanja, a slušali smo druge i savjete koji nisu bili dobri. Ušli smo u debeli minus i razmišljali smo što dalje. Nismo odustali. Naredne godine bilo je malo bolje, a treća je bila super i ona nas je izvukla iz minusa - pričaju supružnici Dobošić.

Čitavo desetljeće mukotrpnog rada i učenja moralo je proći prije nego što će iz svojega trnja dotaknuti zvijezde. Što je na tom putu bilo najvažnije?

- Pa moraš biti malo lud - kaže Danijel.

- I jako puno raditi - dodaje Marina.

- Zapravo, trebaš biti jako lud, i ne odustati - ispravio se Danijel.

Koštice su otplatile uljaru koju su Dobošići nabavili za njihovu preradu, pa su slijedili novi proizvodi. Danas ih je točno 19, a svima su koštice osnovni sastojak. Sve prodaju pod brendom na kućnom pragu i u trgovinama na Kvatriću i Jarunu. Važni kupci su im ugostitelji. Tko proba njihovo ulje, kažu, više ne želi od drugog proizvođača. Prije tri godine analizama Europskog instituta za hranu u nenajavljenoj kontroli u koju je bilo uključeno 60 uzoraka, OPG Dobošić i još jedna uljara iz Siska bili su jedini proizvođači koji su imali 100-postotno bučino ulje, bez dodatka suncokretova. Kupci to cijene.

image
Proizvodi od tikava
Robert Fajt/Cropix

Čokolada i cimet

- Ulje je najtraženiji proizvod, radimo ga na starinski način, na jako maloj temperaturi, pa nema okusa 'pečenog'. Tako radimo i koštice, većina ih peče na ulju, a mi na zraku. Pravimo bučinu košticu u crnoj čokoladi, s narančom u bijeloj, zatim s cimetom, te praline s bučinim košticama i jägermeisterom. Imam recepturu i tehnologiju, ali ne još i strojeve, tako da to radim uslužno, ali nadam se uskoro i našoj investiciji u opremu - kaže Marina, dodajući da se i u ovom slučaju radi o najkvalitetnijim namirnicama koje koristi u proizvodnji.

- Kad im ponestane čokolade, kupci dolaze već u 7 ujutro, zovu, lupaju po vratima. Ne možemo proizvesti koliko je tražena - kaže Danijel uopće se ne šaleći.

No, čak ni ulje niti čokolada ne može se mjeriti s Bučtikom koja je, složit će se na kraju supružnici Dobošić, ipak njihov proizvod broj 1.

- Radi se o namazu od bučine koštice, to je nešto što nema nitko, a onaj tko me želi kopirati u tome ne uspijeva. Imam jednu tajnu, osim nje procedura je vrlo jednostavna. Pečenoj koštici dodajemo češnjak i čili te kremasti namaz od čokolade. Može se mazati po kruhu, a mi ga kuhamo s vrhnjem i koristimo kao preljev na tjesteninu. Važno je praviti je na točno određenoj temperaturi, jer samo jedan stupanj odstupanja može pokvariti sve - govori Marina, dodajući da je do originalnog recepta za Bučtiku došla nakon šest mjeseci gotovo svakodnevnog testiranja.

image
Proizvodi od tikava
Robert Fajt/Cropix

Restoran

Sve ovo pobrojano zapravo je samo početak onoga što Dobošići žele napraviti, a majstori koji svakodnevno uređuju prizemlje njihove obiteljske kuće svjedoče da je realizacija plana vrlo blizu. Žele urediti restoran sa 130 sjedećih mjesta i prostorijom za prezentaciju svojih proizvoda. Nudit će 20 domaćih jela na način kako su se nekad spravljala, a temeljit će se na pijevcu i ostaloj peradi na ražnju. Bučtika će biti glavni premaz. Chef će biti suprug Danijel.

image
Natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu podržavaju
image
Proizvodi od tikava
Robert Fajt/Cropix

Problemi s najmom: Mi zemlju obrađujemo, a oni ubiru poticaje

Obitelj Dobošić obrađuje ukupno više od 130 hektara zemljišta, ali veći dio iznajmljuju od svojih suseljana. Žale se na uvjete koje su prisiljeni slijediti. - Mi tu zemlju obrađujemo i plaćamo im za to najam, međutim, nije ugovoren, jer oni ne žele ugovore o najmu. Ja to ne mogu staviti u trošak. Istovremeno, oni ubiru poticaje za naše nasade jer su vlasnici parcela. Godišnje zbog toga gubimo oko 600.000 kuna, ali nemamo izbora - kaže Marina. Obrađuju ukupno 57 parcela na više od 100 čestica u krugu od sedam kilometara od svoje kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:36