U posljednjih 200 godina nije bilo svatova ili Božića u Koprivničkim Bregima a da se nije jela bregovska pita. Na prvu izgleda kao međimurska gibanica, ali sastojci su potpuno drugačiji. U taj bogati kolač su podravske kuharice unijele svu svoju maštu i sastojke koje su uvijek imale u svojim domovima: brašno, maslac, jaja, vrhnje, jabuke, grožđice, orasi. Bregovska pita se slaže ovim redoslijedom: tijesto, jabuke posipane šećerom i cimetom, vrhnje, tijesto, grožđice, orasi, pa opet tijesto, jabuke i vrhnje. Zadnji sloj je tijesto zaliveno slatkim vrhnjem, a mast koja se koristi u pripremi mora biti gusja. Rezultat je sočna, ukusna i jedinstvena pita koja se ne zaboravlja lako.
Ova pita nalazi se i na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske i jedno je od najprepoznatljivijih jela Podravine, područja uz rijeku Dravu, točnije uz Ludbreg, Koprivnicu i Đurđevac. Podravci su oduvijek poznati po velikoj ljubavi prema hrani i punom stolu, kao i kreativnim receptima od jednostavnih sastojaka koje su uvijek imali kod kuće.
Značajan utjecaj na podravsku gastronomiju imale su austrijska i mađarska kuhinja, a karakteristična jela za Podravinu su kukuruzni žganci, hajdina kaša, prge (sušeni sir začinjen crvenom paprikom, oblikovan u stošce), pretepena juha, picek na saft, štrukli, zlevanke, orehnjača i makovnjača.
Svinjetina i govedina su u prijašnjim vremenima u ovom kraju bile rijetkost i jeli su se u posebnim prigodama, preko tjedna su se uglavnom jele kaše i variva, a za vikend je uvijek bilo pečeno pile, kokoš, picok (pijetao), guska.
No, najukusniji i najvrjedniji su oni recepti koji se čuvaju godinama i prenose s generacije na generaciju u podravskim selima. Jedan od njih je onaj za mudline iz sela Peteranec. Mudlini su jelo od samo tri sastojka – oštrog brašna, vode i soli, a tradicionalno su bili dio užine podravskih težaka. Užina se jela oko 10 sati u polju, a mudlini su bili prilog špeku ili kobasicama, uz kukuruzni kruh, mlijeko i luk. Pravog recepta za mudline nema, oni se rade iz glave, a u selu Peteranec su toliko popularni da imaju i manifestaciju. Mudlinijada se održava svake godine u lipnju, a ondje se mogu probati mudlini u bučinom ulju, ali i s pekmezom ili makom, ovisno o tome koja vam je varijanta draža.
U ovom kraju su jako popularne kaše i žganci na sve moguće načine, a jedno od zanimljivijih jela je i „zaspanec“, naziv za rjeđe, mekše žgance od brašna kuhane na mlijeku, začinjene maslacem. „Zaspanec“ se, kako mu i samo ime govori, davao djeci kao zasitna večera prije spavanja.
U Podravini, a posebno oko Koprivnice, velik značaj ima biljka koje smo se svi bojali kao mali - kopriva. Kopriva se bere daleko od prometnih cesta i koristi u slanim i slatkim jelima, pa ćete tako u podravskim kućama za ručak pronaći juhe od koprive ili pileća prsa u slasnom zelenom umaku uz rezance ili krpice od koprive, zlevanke i štrukle od koprive, kruh s koprivom... Zaboravite na predrasude i dajte joj šansu, kopriva je iznimno ljekovita namirnica, a u kuhinji se ponaša poput špinata.
Kako je Podravina ipak i dalje pretežito ruralni kraj, domaćice se snalaze s onim što imaju kod kuće. I to rade savršeno. Pravi je primjer podravska mazanica, kolač bez kojega nije pošla niti jedna berba, žetva ili završetak radova u ovom kraju. Sastojci su jednostavni, svakodnevni, a osnovna mazanica se sastoji samo od svinjske masti, brašna, jaja, vode i vrhnja. Ovisno o mogućnostima, mazanica može sadržavati i pekmez, mljevene orahe, mak, sir, sušeno ili svježe voće. Legenda kaže da se upravo po broju dodataka u mazanici moglo prepoznati koliko je tko bogat. U ovako jednostavnom receptu ključno je tijesto, žene iz Virja kažu da se ono mijesi sve dok prsti i posuda ne ostanu potpuno čisti.
Kad smo kod Virja, ovdje je važno spomenuti Virovsku prkačijadu, jedini međunarodni festival tradicionalnih kolača u Europi. Prkači su tradicionalni podravski kolačići čiji se recepti prenose s koljena na koljeno, a jedu se u posebnim prigodama, na blagdanskim stolovima ili važnim proslavama.
Jedno je sigurno, gdje god vas put odnese u Podravini, pronaći ćete pravu domaću i zasitnu hranu, baš onakvu u kakvoj već stoljećima uživaju žitelji ovog kraja.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske turističke zajednice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....