NOVI GASTRO ADUT

Restoran kakav Slavonija još nije imala! Nude čvarcacciu, jelenji Wellington i sladoled od graševine, a s vinom rade čak i kruh

"Sve je povezano s vinom i to je bila logična odluka", kaže chef Hrvoje Lončarević koji se nakon godina rada u Njemačkoj, Austriji i na Krku, vratio u Slavoniju kako bi spojio tradiciju i moderno

Od vina je sve počelo. Što i ima smisla s obzirom na lokaciju, ali i pozadinu priče koja stoji iza jednog od novih velikih aduta slavonske gastronomije, restorana Slavonska kuća Vinkomir, koji je svoja vrata gostima kutjevačkog vinogorja otvorio prošle godine.

image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

Kada je došao na razgovor za posao, koji ga je nakon gotovo 10 godina skupljanja iskustava u hotelima na Krku te u Njemačkoj i Austriji trebao vratiti u rodni kraj, mladi slavonski chef Hrvoje Lončarević imao je viziju slaganja jelovnika utemeljenog na vinima teroira koji se proteže na južnim obroncima Krndije. Tu se u konačnici i smjestio ovaj restoran tvrtke Kutjevo d.d., koji je ime dobio po položaju Vinkomir iznad samoga Kutjeva, gdje se sjajna vina rade još od početka 13. stoljeća, o čemu svjedoči i povijesni podrum iz 1232. godine. Lokacija je to s koje puca pogled na Zlatnu dolinu i bogate vinograde koji okružuju i restoran. Ne čudi stoga što je Lončarević u slaganju menija krenuo obrnuto. Od vina.

- Ovdje je sve povezano s vinima i to je bila logična odluka. U suradnji s našim glavnim enologom Ivanom Marinclinom prvo smo, dakle, kušali vina i na temelju toga slagali jelovnik, koji je praktički kompletan povezan s vinom, a ono se nalazi u 90 posto naših jela. Od predjela, preko juha i glavnih jela do deserta - otkriva nam Lončarević ovaj neobičan, ali očito pogođen stil, koji je u ovom kratkom vremenu koliko restoran radi osvojio brojne poklonike dobre hrane, spremne upustiti se u istraživanje nepoznatog, u pravu malu slavonsku gastronomsku avanturu koja iz glave i ruku mladoga chefa odlično spaja tradiciju i moderno.

image
Marin Franov/Cropix

Njegova je karta naišla na plodno tlo, kakvo je uostalom i ono iz kojeg dolazi ono što će vam u Vinkomiru poslužiti na tanjuru i u čaši. Kako je sve povezano s vinima, tako će vam i ovdje za aperitiv predložiti Rosé Premium od pinota crnog, čija je berba inače baš ovih dana u punom jeku na položaju Vinkomir i od koje u ovoj vinariji očekuju jako puno.

- Berba je počela krajem kolovoza s najranijim sortama, a sada nam je na rasporedu pinot crni, koji je za kutjevačko vinogorje među crnim vinima ono što nam je graševina među bijelim vinima, a koja je, kao što se zna, sinonim za Kutjevo. No, uz našu vrhunsku graševinu, jako puno pažnje i truda poklanjamo i crnim sortama među kojima je upravo pinot crni naš favorit. Tako smo prije tri tjedna obavili i zelenu berbu, odnosno skidanje viška grožđa s trsova kako bismo dobili optimalan rod i koncentraciju vina. To radimo unazad desetak godina kako bismo podigli kvalitetu crnog vina na svjetski nivo, što se pokazuje i na svjetskim ocjenjivanjima vina - otkriva nam enolog Marinclin, s kojim smo obišli berbu na položaju Vinkomir. Inače, kutjevačko vinogorje proteže se na 5 km južnih padina Krndije i Papuka, na nadmorskoj visini od 300 metara i više, gdje je odlična osunčanost i ocijeđenost tla, koje je, kako kaže Marinclin, takvo da ne daje velike količine, ali oni smatraju da je puno bitnije to što daje vrhunsku kvalitetu.

image

Ivan Marinclin, glavni enolog u Vinariji Kutjevo

Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

Kutjevo d.d. najveći je proizvođač vina u Hrvatskoj, s godišnjom proizvodnjom od 5,5 do 6 milijuna litara. Od ovogodišnje berbe pinota crnog u Kutjevu puno očekuju, konkretno baš vrhunsko vino, koje bi na stolove moglo doći za 2,5 do 3 godine. Ukupno, pak, od ovogodišnje berbe očekuju oko 7,5 milijuna kilograma grožđa, koje će se potom naći i u ponudi restorana Vinkomir.

image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

A pogled na njegov jelovnik otkrit će vam četiri predjela s preporukom vina za svako od ponuđenih, pa tako i za kutjevački goveđi carpaccio sa začinjenim svježim sirom, kiselim rolicama od tikvica, ružicom od cikle i posebno zanimljivim i ukusnim sladoledom od medvjeđeg luka s obližnjeg Papuka i timut papra.

- Temelj naše kuhinje je naša lokalna hrana, tako da meso i povrće nabavljamo od lokalnih proizvođača ili iz naše proizvodnje, ali začine naručujem isključivo iz inozemstva, jer su raznovrsniji, kvalitetniji i dugotrajniji - objašnjava Lončarević, koji je na susret s nama došao ravno iz vinograda. I on je, naime, iz obitelji vinogradara i vinara, treća generacija, a to je, veli, velika prednost za posao koji radi.

image
Marin Franov/Cropix
image

Kutjevacki carpaccio i salata od dimljenog sarana

Marin Franov/Cropix

- Mislim da je to dosta bitno, jer poznajem cijelu proceduru, od vinograda preko podruma i stola do želuca - plastično je opisao kutjevački chef, nudeći nas pritom svojim specijalnim kruhovima koje sam radi. Jedan je nazvao ‘čvarccacia‘, koju radi kao focacciu od svinjske masti i čvaraka, a drugi je kruh od crnog cuvéea i raženog brašna. Oba sjajno sjedaju umočena u hladno prešano ulje sjemenki grožđa, također iz radinosti tvrtke Kutjevo, koje dolazi u bijeloj i crnoj verziji. Među predjelima se ističe i salata od dimljenog šarana u kombinaciji sa shiitake gljivama i dresingom od svježih krastavaca, a uz to dobro ide njihov De Gotho Sauvignon, koji se okitio zlatom na Mundus Vini Springu i srebrom na Concours Mundial u Briselu.

- Nastojao sam spojiti lokalnu i svjetsku kuhinju, pretočiti u Slavoniju ono što sam naučio vani - istaknuo je Lončarević. To se vidi i u ponudi juha, gdje nam je pažnju privukla juha od graševine.

image

Hrvoje Lončarević, glavni chef

Marin Franov/Cropix

- To je kao ajnpren juha, malo gušća, s vrhunskom graševinom i žličnjacima od pileće jetrice. Također, jako su nam tražene i krem juha od kukuruza šećerca te krem juha od šparoga, s prženom pralinom od slanine i celera i pjenom od medvjeđeg luka - objasnio je mladi chef, prije nego što smo se prebacili na glavna jela. Inače, u tom intermezzu između juhe i glavnog jela preporučit će vam Graševinu Vinkomir, zlatnu na Mundus Vini Summeru i brončanu na Decanteru. Iako mu je svako jelo drago na svoj način, Lončarević će u ovom trenutku kao svog favorita među glavnim jelima izdvojiti janjeći french rack‘, koji lagano dimi na ugljenu pola sata, a onda zapeče s krustom od pistacija i doda kremu od korabe, sotiranu brokulu s listićima badema, krumpir s timijanom i janjeći jus.

image

Janjeci French rack

Marin Franov/Cropix

- No, isto tako na naš poseban način pripremamo jelenji wellington, punjene tikvice, T-bone steak i sva ostala jela s naše bogate karte koja nudi za svakoga ponešto, pa tako i lovačke lazanje‘ od divljači s vlastitog lovišta, s mesom divlje svinje i jelena lopatara, domaćom tjesteninom, prženim gljivama s Papuka i grana padanom te začinjeno marmeladom od brusnica - veli Lončarević. Od brojnih vina s vinske karte tu će izdvojiti De Gotho Pinot Crni, srebrni s Mundus Vini Springa i Decantera. Vina su i dio njihovih deserta, prije svega sladoleda od graševine u kombinaciji s tamnom čokoladom. Lončarević objašnjava da od jedne butelje vrhunske graševine dobije 12 kuglica sladoleda na bazi vanilije uz mali postotak konjaka.

RECEPT ZA LOVAČKE LAZANJE

image
Marin Franov/Cropix
image

Jelenji Wellington

Marin Franov/Cropix
image

Ljetna sfera Vinkomir

Marin Franov/Cropix
image

Sladoled od grasevine

Marin Franov/Cropix

- Sve je dobro prihvaćeno, ljudi nam se vraćaju. Kod mene se uvijek u glavi nešto kuha. Sve sam ovo prvo više puta sam kuhao, isprobavao, dodavao i izbacivao, prije nego što sam došao do konačnog proizvoda - istaknuo je glavni kuhar ovog restorana, koji odiše i drugačijim ambijentom, jer iz zvučnika, dok uživate u slasnim zalogajima i pogledu na bogate trsove niz padinu, izlaze lagani tonovi jazza, pa se na trenutak osjećate kao da ste u nekadašnjem BP klubu, a ne u slavonskom restoranu. No, uz mir koji nudi okoliš Vinkomira, ovakva glazba zapravo je pravi izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 17:23