DOBRI RESTORANI 2021

Restorani su napokon otvorili vrata - to znači da nova sezona izbora Dobri restorani može početi

 Boris Kovacev
I to smo dočekali: 10. godina (druga pandemijska) izbora koji već cijelo desetljeće promovira najbolje od hrvatske restoranske scene

Kad je pokrenut, 2012. godine, kao projekt Dobre hrane i Jutarnjeg lista, izbor Dobri restorani savršeno se poklopio s uzletom nove restoranske scene. Bilo bi nepravedno reći da scena dotad nije postojala, ali osjećao se novi duh - nastupila je mlada generacija, neki od njezinih pripadnika već su odradili svoj staž u etabliranim domaćim restoranima, a neki su od njih donijeli svjetska iskustva i ambicije. Uostalom, neka smo imena, koja će se ubrzo prometnuti u glavne zvijezde, prvi promovirali. Bilo je tada jasno da smo u posve novom, ugodnom okružju gastronomskog iskustva, kojim se možemo ponositi, ali ga i kritizirati - sve u iskrenoj namjeri da pridonesemo njezinu rastu. Dobri restorani definitivno su postali in, a njihovo poznavanje tema opće kulture.

Prije i poslije lockdowna

Danas, u svojoj desetoj godini, neskromno tvrdimo: odradili smo junački posao u promociji hrvatske gastronomske, ne samo restoranske scene. Svijest o izvrsnoj domaćoj namirnici koja je sve prisutnija u izvedbama domaćih kuhara, samo je jedan segment te priče. Naši su chefovi pokazali i da imaju sluha za svjetske trendove, koji su u posljednjem desetljeću sve više okrenuti lokalnoj namirnici, ali i njezinu uklapanju u kanone velike svjetske kuharice. Tehnike su postale sofisticiranije, kreativnost je rasla s ambicijama.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Projekt Dobri restorani, nastao radi promicanja kvalitete, konkurentnosti i podizanja restoranske kulture, postali su najprestižniji i najpoznatiji hrvatski izbor, koji je afirmirao velik broj restorana i njihovih chefova te značajno utjecao na kvalitetu restoranske ponude. Vremenom, koncept se prilagođavao trenutku, no drastičnu je preobrazbu doživio u lanjskoj pandemijskoj godini. Kao što je to, uostalom, bio slučaj i s nekim velikim svjetskim izborima. U 2020. Dobri restorani nisu održali svečanu dodjelu priznanja najboljima, ali ipak smo bili odlučili nagraditi restorane koji su smogli snage za opstanak, ne zanemarujući kvalitetu i kreativnost. Globalna pandemija, nerado se prisjećamo, zamrznula je Dobre restorane 2020. na gotovo tri mjeseca.

Kad se, kao i ove godine, polako uoči ljeta pokušao uspostaviti koliko-toliko normalan život, i kad su se ugostitelji u hodu prilagođavali novim uvjetima poslovanja, s kakvima se dosad još nisu susreli, naš je najrelevantniji izbor najboljih u hrvatskoj gastronomiji nastavio svoju misiju. A ona je, više nego ikad dotad, bila usmjerena na afirmaciju domaće gastroscene. Smatrali smo da se svi koji prežive tu socijalnu i ekonomsku krizu mogu smatrati pobjednicima. Umjesto prvih mjesta i šampionskih titula, odali smo priznanja onima koji su se najbolje prilagodili - sadržajno, dakle ponudom, ali i poslovno - tzv. novom normalnom. Dotadašnji sustav recenziranja i ocjenjivanja zamijenili smo reportažnim prikazima restorana koji su zbog doprinosa gastronomiji na bilo koji način zaslužili isticanje i podršku. U tom skraćenom vremenu prije drugog lockdowna objavili smo 55 priča iz 55 restorana - svojevrsni "best of" te, silom prilika skučene, perspektive. Bilo nam je žao što neke nismo uvrstili, jer su to zaslužili, ali mi ih nismo stigli pokriti. To je ujedno i dobra vijest: u ovoj zemlji ima više restorana koji zaslužuju ući u izbor Dobri restorani.

Niski start

Sad smo, napokon, nakon preduge suše koja je posljednjih mjeseci samo objektima s terasama dopuštala ograničen rad, na početku prave nove sezone. Ove godine odlučili smo doraditi postojeći koncept tako da stručnom žiriju pridružimo stotinjak neovisnih redovitih posjetitelja restorana, koji će svojim sugestijama, utemeljenim na poznavanju lokalne gastronomije, pomoći da ne propusti pokoji skriveni biser, ali i ukaže na promjene u orijentaciji i pristupu pojedinih restorana koje, možda, uzimamo zdravo za gotovo. Postojeće kategorije u kojima dodjeljujemo priznanja za najbolje i dalje su iste: Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Urbana kreativna kuhinja (bistro, street food i etnička kuhinja). Svaki od njih ocjenjivat ćemo prema četiri ključna kriterija: hrana, usluga, ambijent i vrijednost za novac. Uz to, proglasit ćemo Chefa godine, dodijeliti časnu nagradu "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa u usponu, i nagradu Prijatelj vina za restoran s najboljom ponudom vina. Nadamo se da ćemo uspjeti, kao i dosad, pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji. Recenzije dobrih restorana čitajte redovito od sljedećeg tjedna u Nedjeljnom Jutarnjem i izdanjima Dobre hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:30