Gastronomsko osvježenje

Rijeka bogatija za novi wine bistro, chef je poznat zagrebačkoj publici, a za vina je zadužen jedan od najboljih sommeliera na sceni

Sada se i "grad koji teče" može pohvaliti da ima restoran u kojem je u ponudi najcjenjeniji komad mesa

Otvorenim pozivom na druženje uz pune čaše i pladnjeve svim Riječankama i Riječanima, njihovim poslovnim parterima, prijateljima i kolegama - ovog je tjedna i službeno obilježeno otvorenje novog lokala na Kvarneru. Smješten u samom srcu grada Rijeke, na mnogima poznatom Jelačićevom trgu, otvoren je Bistro Rue Wine & Dine, nova gastronomska adresa u "gradu koji teče". Kako se moglo vidjeti već na otvorenju, ali i doznati od Marka Vignjevića, Bistro Rue nudi raznoliku ponudu jela s naglaskom na mediteransku i primjese azijske kuhinje, francuske tehnike i svjetske tendove, ali prilagođene riječkoj publici.

Bit će tu klasika kao što su, primjerice, juneći tartar sa svježim povrćem (12 €) koji možete naručiti i "za van", svježa riba petkom i svježa tjestenina, no u ponudi su i vrhunski odležani steakovi dry aged metodom zrenja od 60 do 90 dana, pa čak i onaj najcjenjeniji - Wagyju A5. Naime, tim Bistroa Rue Wine & Dine posvetio je puno pažnje odabiru steakova koje će staviti u ponudu, iz koje se, naravno, najviše izdvaja ekskluzivni Kobe beef, najcjenjenije japansko govedo savršene mramorne prošaranosti mesa.

Na čelu kuhinje je Nenad Komes, chef koji je dobro poznat zagrebačkoj publici, dok je za vina kojih ovdje ne nedostaje zadužen sommelier Klaudio Jurčić, koji je četiri puta zaredom bio prvak Hrvatske na nacionalnom natjecanju somelijera. Nakon pozicije glavnog sommeliera restorana Bevanda u Opatiji te zagrebačkog Baltazara, prelazi na poziciju voditelja hotela Amabilis u Selcu, a svoj profesionalni put od 2015. godine gradi ponovno u kultnoj opatijskoj Bevandi, kao voditelj i sommelier jednog od najboljih hrvatskih restorana.

image

Chef Nenad Komes

Berislava Picek/Cropix

Zanimljivo je dodati kako ovdje možete doći već u jutarnjim satima na doručak (služe ga od 9 do 11 sati) te uz kavu uživati u ukusnim zalogajima - od granole (6,40 €), preko tosta sa šunkom i sirom (6,50 €) do bruschette od sourdough tijesta s omletom i pancetom (6 €) ili focaccie punjene mortadelom, burratom i i pestom od pistacija (7,50 €). Kako se sunce penje, tako i lagana jutarnja zamjenjuju konkretnija jela. Ako niste raspoloženi za meso, možda će vas privući njihov surf & turf (35 €), jelo koje kombinira crveno meso i plodove mora ili, što ovdje posebno ističu u ljetnoj sezoni kad svi tražimo laganija jela, njihovu Rue Caesar salatu za dvije osobe (29 €), koju konobar priprema pred gostima. U ponudi su još, primjerice, i mnogima dragi crni rižoto (16 €), yakitori lignje (25 €) ili svježi ravioli na kremi od bijelog tartufa (38 €).

Kako smo već spomenuli, petkom i subotom chef Komes sa svojim timom u kuhinji priprema jela od svježe ribe te sezonskih namirnica. U ponudi su i slastice od kojih posebno mille-feuille sa svježim voćem (7,50 €), idealni slatki zalogaj za vruće ljetne dane. No, vrijedi probati i njihov ručno rađeni sorbeto od limuna (6 €), kao i sladoled od tamne čokolade koji krije iznenađenje koje će vas podsjetiti na djetinjstvo (5 €).

image
Screnshoot @rue_wine_dine

Očekivano, najskuplje jelo u ponudi je japanski Wagyju striploin A5 mbs 12 po cijeni od 450 € za kilogram (10 dkg je 45 €), a chef Komes priprema tako što ga pred gostima karamelizira brenerom. CIjelu ponudu i cijene možete pogledati ovdje.

ISPROBAJTE RECEPTE!

Chef Nenad Komes samo za čitatelje Dobre hrane pripremio je nekoliko ribljih jela koja ćemo pripremati i ovog ljeta. To je za početak japanski sendvič s gamberima, grilanim škripavcem i smokvama.

image
Berislava Picek/Cropix

Zatim je tu hobotnica s grilanom rajčicom.

image
Berislava Picek/Cropix

Tu je i jedna od najcjenjenijih riba, ali posebno sočna - grdobina na carpacciu od volovskog srca.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako volite jela na žlicu i muzgavce, tada ćete ovo obožavati! Isprobajte sipu u bijelom vinu s kaparima i grdobinom.

image
Berislava Picek/Cropix

Zbog vongola s mladim mahunama i lisičarkama posebno se radujemo na tržnici pronaći mlade izdanke mahuna.

image
Berislava Picek/Cropix

A kao šećer na kraju, ako budete u prilici i imate kamado, isprobajte i naše dimljene škampe po receptu chefa Komesa.

image
Berislava Picek/Cropix

I naravno, ako se nađete u blizini Rijeke, ne propustite provjeriti kako kuhaju na novoj gastro adresi u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 02:20