Uzbudljiva priča

S 30 godina ovaj je ekonomist odlučio iz velikog grada preseliti u malo istarsko selo, posaditi ekološki vinograd i raditi posebna vina

Rafael Ravnik vinogradar je mikrovinarije RAWINO. Sam vodi cijelu proizvodnju vina, koja doseže skromnih 2000 butelja godišnje. Ovo je njegova priča

Nedavno smo se, lutajući Istrom, zaputili do Rafaela Ravnika. Točnije, do njegove vinarije RAWINO u malom gradiću Nova Vas. Sreli smo ga prije toga na festivalu Lovran Unfiltered, ali sjećanje na okus njegovih vina je, očekivano, isparilo. Naposljetku, to je rezultat kušanja sedamdesetak etiketa u nekoliko sati. Ono što je ostalo u sjećanju bile su posebne keramičke boce i njegov gotovo neprimjetan, sramežljiv osmijeh. Kasnije smo shvatili da taj osmijeh pripada čovjeku koji je odlučio zakomplicirati si život.

image

Rafael Ravnik RAWINO vinarija

Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Rafael Ravnik diplomirani je ekonomist, specijaliziran u području makroekonomske analize. Nakon studija karijeru u svome sektoru gradio je u Zagrebu i Njemačkoj. Međutim, unatoč uspješnoj karijeri, on i supruga Tereza u svojim su ranim tridesetima shvatili da ih život u velikim gradovima ne čini pretjerano sretnima. Što je bilo olakšano činjenicom da obitelj ima staru kuću u Novoj Vasi. Ta ista kuća kasnije će postati njegov vinski podrum.

image
/Privatna Arhiva

Međutim, nije to bila samo selidba. Prije nego što je uopće krenuo u vinski pothvat koji bi mnogi opisali kao krizu srednjih godina, Ravnik je bio svjestan da mu entuzijazam i djedovina nisu dovoljni. Upisao je i završio trogodišnju izobrazbu na Poljoprivrednom odjelu u Rijeci. Tek nakon toga, 2018. godine, krenuo je u konkretan plan - podizanje vlastitog vinograda od nule.

Njegov put u vinarstvo nije bio linija manjeg otpora. Budući da u okolici nije bilo pogodnih (čitajte, zdravih) starih vinograda za kupnju, odlučio se za sadnju od samog početka. Izbor je pao na parcelu s plitkom crvenicom i obiljem kamena, što je same radove učinilo prilično zahtjevnima. Od početka je postavio i princip kojeg se drži; proizvodit će vino isključivo od vlastitog grožđa. Takva je odluka imala i svoju cijenu u strpljenju, jer je na prvu berbu morao čekati tri godine. Danas se s tog hektara, koji od 2022. nosi ekološki certifikat, dobiva pretežno malvazija, uz manji udio terana i refoška. Postoji i nešto merlota uz rub šume, no on često posluži kao obrok lokalnoj divljači. Premda prati lunarni kalendar i neke druge prakse, za sebe ne kaže da je biodinamičar, pojašnjavajući kako s nekim principima te filozofije ‘nije baš na čistu‘.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Podrum je smješten u spomenutoj djedovoj kući, što je sa sobom donijelo niz građevinskih zahvata, od nadstrešnice protiv zagrijavanja do sanacije prokišnjavajućeg krova. Ipak, srce proizvodnje nije u podrumu, već u vrtu. Ondje su u zemlju trenutačno ukopane tri gruzijske qvevri amfore, kapaciteta od 400, 500 i 1500 litara, gdje se odvija sva spontana fermentacija grožđa. Pokraj njih, još dvije, od 200 i 1000 litara, čekaju svoj red za ukop. Ove brojke same za sebe možda ne znače mnogo, ali jasno govore o mikro-proizvodnji koja doseže oko 2000 boca godišnje. Filozofija od gline do gline zaokružena je keramičkim bocama. Kako je Ravnik objasnio, one su logičan nastavak prirodnog ciklusa, a uz to, za razliku od stakla, u potpunosti štite vino od utjecaja svjetlosti.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Inače, sam dizajn ovih boca, nastao u suradnji sa studiom Sonda, nedavno je osvojio drugo mjesto u kategoriji grafičkog dizajna na Zagreb Design Weeku. Boce su, naravno, povratne. No, kako nam je Ravnik rekao, ni distributeri, ni restorani, a ni privatni kupci ih ne vraćaju. To dovoljno govori u korist dizajnu, ali svakako na štetu samog Rafaela.

image
Privatna Arhiva

ŠTO SMO KUŠALI?

Kušanje započinjemo jantarnom Malvazijom. Prvo kušamo komponentu berbe 2023., direktno iz amfore u kojoj vino još dozrijeva. To je, objašnjava nam, otprilike četvrtina buduće kupaže. Ostatak čini ista berba odležana u drvenim bačvama. Cijeli proces je prirodan: grožđe ubrano u punoj zrelosti spontano fermentira u amforama na otvorenom, gdje macerira 6 do 9 mjeseci. Sumpor se dodaje minimalno, tek da se vino zaštiti. Rezultat, kad se komponente spoje, je vino koje je elegantno, gusto i sočno, prepuno zrelog voća poput marelice, s notama kvasca i izraženom mineralnošću. Iako alkohol doseže oko 14 %, vino je toplo, izbalansirano i iznenađujuće pitko, s dugotrajnim završetkom.

image
Privatna Arhiva

Slijedi crvena kupaža Luna, iz bačve i boce, nazvana po kćeri, vino koje nas je posebno impresioniralo. Ova mješavina terana i refoška, nakon maceracije od 3-4 tjedna i dvogodišnjeg odležavanja u hrastu, puni se s minimalno sumpora, a neka godišta i bez njega. U čaši je gotovo prozirne, blijedo crvene boje, a na nepcu lepršavo i elegantno. Teran ovdje nije divlji i opor, već daje vibrantnu, ali finu svježinu i kičmu živahnih kiselina. Refošk, s druge strane, donosi strukturu i zrelo voće. Vino je slojevito i kompleksno, a istovremeno nevjerojatno pitko i zavodljivo mekano. Fantastično.

image
Privatna Arhiva

Uz glavne etikete, kušali smo i dva eksperimenta koja pokazuju njegovu znatiželju. Prvi je malvazija odležana dvije godine u zakopanoj amfori, koja će uskoro biti buteljirana kao posebna etiketa. Intenzivnija je od standardne, vino koje će se sigurno svidjeti onima koji traže nešto drugačije, divlje, ali i dalje izbalansirano. Drugi eksperiment je živahan, zaigran i zabavan Pet Nat od terana i malvazije, koji pokazuje Ravnikovu želju istraživanja mogućnosti njegova grožđa. Uz sve to, složio nam je i manju platu s lokalnim, izvrsnim sirevima.

image
Privatna Arhiva

Priča o Rafaelu Ravniku tu, naravno, ne završava. Prilikom odlaska, s dvije butelje u rukama, primijetili smo mu ruke – obojene od maceracije crnog grožđa. To je dokaz da Ravnik, makroekonomist koji i dalje radi svoj dnevni posao, nije ušao u vinarstvo kao projekt s viškom novca. Naprotiv, njegove ruke su dokaz da je u punom smislu riječi i vinogradar i podrumar, čovjek koji je potpuno uključen u svaki segment proizvodnje. To je manifestacija gotovo tvrdoglave volje da se proizvede vino bez kompromisa, od vlastitog grožđa, uz maksimalno osobno sudjelovanje. A kad smo ga, kroz priču, pitali o budućnosti i kćeri Luni po kojoj crvena kupaža nosi ime, s onim svojim jedva primjetnim osmijehom je dobacio da "žene ionako proizvode neka od najboljih svjetskih vina".

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Upravo taj način razmišljanja – neopterećen tradicijom radi tradicije, već fokusiran na suštinu i kvalitetu – definira žilavu, sve vitalniju supkulturu malih, prirodnih proizvođača u Istri. Pored velikih, etabliranih imena, oni čine scenu dinamičnom, a Ravnik je njen autentični predstavnik. Njegov rad, iako malen u obujmu, važan je doprinos ne samo istarskoj, već i cjelokupnoj hrvatskoj sceni prirodnih vina. Upravo zato njegova vina vrijedi probati.

Zato nas veseli i skorašnji AlterEgo festival u Lovranu, o kojem ćemo uskoro više izvijestiti. Tamo će se, uz brojne interesantne vinare, naći i Ravnik, pa je to dobra prilika za probati njegova vina. No, ako se nađete u Istri, još je bolji doživljaj posjetiti ga u Novoj Vasi, naravno, uz prethodnu najavu. Svakako – ako padne kiša - ponesite čizme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 21:54