JELENA MEŠTROVIĆ

S fermentacijom je krenula zbog sina, a danas stvara čudesa! Njezin kimchi jedan je od najpopularnijih na našem tržištu

Od nastojanja da se izbori sa sinovim alergijama uz pomoć fermentirane hrane pa do proizvodnje u Ferment Labui suradnje s brendom Volim ljuto, Jelki Meštrović fermentacija je otvorila cijeli jedan novi svijet

Ferment Lab je, samo mu ime kaže, mali pogon za proizvodnju fermentiranih proizvoda iza kojeg stoji Jelena Meštrović, koju svi zovu Jelka. Ferment Lab od 2020. godine radi i prodaje svoje proizvode u suradnji s Volim ljuto, dijele i proizvodni i skladišni prostor u Igrišću, pa ljutine u njihovim teglama ne nedostaje. Njihov kimchi, koji nosi oznaku ljutine 3/5, ozbiljno je ljut. Ljudi stalno traže da naprave i jednu neljutu verziju. Jelka je samouka zaljubljenica u procese fermentacije. U tome se našla sasvim slučajno - njezin sin Vid, sada dvanaestogodišnjak, kao beba je bio alergičan na mlijeko, kukuruz, soju... pa je svu hranu morala raditi sama. Tako je krenulo.

"Čim počneš čitati o cjelovitim žitaricama, otvori ti se cijeli jedan svijet pa svašta kreneš isprobavati", kaže Jelka.

image
Marko Todorov/Cropix

Pomalo je počela eksperimentirati s fermentacijom i, nakon kupovine veće količine raznih vrsta spora, već nakon prve runde zaljubila se u koji.

"I u Ferment Labu željela sam krenuti sa shio kojijem, ali nisam uspjela napraviti dovoljnu količinu za prodaju jer sam stalno radila i druge stvari. Krenuli smo doslovce od jedne bačve, s kimchijem."

image
Marko Todorov/Cropix

Od utjecaja ističe Maangchi, Korejku s čijim je receptima za kimchi počela. Od nje je preuzela i ideju veganskog kimchija u kojemu nema ribljeg sosa ni inćuna, ali ima miso paste i soja sosa.

"Znam da će čistunci reći da to nije pravi kimchi. Ali postoji toliko puno vrsta kimchija i nije samo jedan pravi. Za mene - važan je taj umami."

Uz kimchi trenutačno izlazi i s rundom svojeg misa od raženog kruha (suradnja s Bread Clubom, od njihovih ostataka kruha), a već neko vrijeme u ponudi ima i hishio, svojevrsnog pretka miso paste i soja sosa.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Hishio je više umak nego pasta, u njegovoj teksturi još se vide zrna ječma i sezama, a okus mu je nevjerojatno intenzivan - dovoljno je njime začiniti najobičniju rižu. Njezina miso pasta od raženog kruha miriše na čokoladu i kavu, kremasta je i maziva tako da baš vuče na upotrebu u kolačima. Stalno ga je isprobavala, mjesecima, i čekala, kao da je nešto nedostajalo. Onda je, nakon šest mjeseci, sve sjelo na svoje mjesto. Oduševila se okusom.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Jelka je doista svašta isprobala. Radila je miso od žute leće i vrganja, slatki miso, amazake, svoj soja sos. Uzgojila je koji na sirovom mesu! Na ljubičastom batatu uzgojila ga je za ocat. Napravila je svoj mirin. I još neprestano eksperimentira.

Je li se ikad otrovala, pitam.

"Nikad. Dapače, nekad sam imala gastritis i morala sam jako paziti što jedem. Danas jedem sve živo."

image

dobra hrana 150, jesen 2025

Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 10:21