RECEPT PEKARNICE KORICA

SAM SVOJ PEKAR: Kako uzgojiti starter i ispeći domaći kruh?

 Neja Markicevic / HANZA MEDIA
Ako odlučite uzgojiti starter kako biste mogli sami ispeći kruh od kiselog tijesta, morate znati da sa starterom ne smijete biti nemarni. Starter je kao da imate dijete, o njemu se treba brinuti, hraniti ga, maziti i paziti. Ali, sva ta briga na kraju dovede do čiste radosti!
Ako odlučite uzgojiti starter kako biste mogli sami ispeći kruh od kiselog tijesta, morate znati da sa starterom ne smijete biti nemarni. Starter je kao da imate dijete, o njemu se treba brinuti, hraniti ga, maziti i paziti. Ali, sva ta briga na kraju dovede do čiste radosti!

Jer, tako je dobro otkinuti komad kruha koji ste sami ispekli, pravog kruha koji u sebi nema ništa od aditiva, bilo kakvih E-ova, bojila, aroma i sličnih stvari.

Za starter - divlji kvasac pripremite 500 g bijelog brašna i 500 g brašna cjelovitog zrna, pomiješajte ih pa u manju posudu sa 100 g tople vode stavite 100 g mješavine brašna.

Promiješajte prstima. Ne smije biti tekuće, nego gusto i ljepljivo tako da dok miješate pruža otpor. Pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi dva dana bez miješanja.

Zagreb,270217.
Pekara Korica.
Pekar Bosko Jagec proizvodi kruh od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Smjesa će biti pjenasta i slatkastog mirisa. Tada je treba nahraniti, odnosno dodati još brašna i vode. Promiješajte smjesu i dodajte istu količinu brašna i vode kao na početku. Ako se sljedeći dan kvasac zapjenio i ima kiselkasti miris, možete ga opet nahraniti, u suprotnom ga ostavite još jedan dan.

Zagreb,270217.
Pekara Korica.
Pekar Bosko Jagec proizvodi kruh od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Nakon drugog hranjenja istom količinom brašna i vode ostavite ga opet da radi preko noći ili cijeli dan. Večer prije pečenja odvojite 1 žlicu startera. Pomiješajte preostali starter sa 200 g tople vode. Dodajte 200 g brašna i promiješajte. Pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 12 sati dok ne bude napuhan i pun mjehurića. Sve je u našoj fotogaleriji!

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG KRUHA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 02:44