Teran za bogove

Santa Elisabetta 2017 prava je kolekcionarska vrijednost, vino koje se može čuvati desetljećima

 Ivan Rebić/
Braća Benvenuti u riječkom luksuznom hotelu Hilton Costabella predstavila su nestrpljivo očekivanu Santa Elisabettu 2017

Nova Santa Elisabetta, treća po redu, iz berbe 2017., definitivno je potvrdila kultni status ovog vina. Naime, baš poput Claijeva Brombonera, Burina Dingača ili Birina Grka Defora, Santa Elisabettu nećete naći na policama trgovina. Nećete je naći čak ni u kušaonici vinarije Benvenuti - to je jedino njihovo vino koje ni sami nemaju u redovnoj ponudi. Napunjeno je 3800 butelja, od kojih je najveći dio unaprijed rezerviran i rasprodan. Ovo je stoga bila rijetka prilika da ga se kuša, pa se na predstavljanju u riječkom Hiltonu Costabella okupilo oko 130 posjetitelja, mahom iz vinskog i ugostiteljskog biznisa, strastvenih zaljubljenika u vino.

image
Ivan Rebić/

Albert i Nikola Benvenuti još su jednom pokazali da je njihova vjera u teran i njegove potencijale itekako opravdana. U čaši, vino je još mlado, teranski iskričavo i živo, a kako se polako otvara, iz dubokih slojeva kakvi postoje samo u velikim vinima otkriva se njegova bogata struktura, kompleksnost, koncentracija i elegancija. Pred njim je lijepa i duga budućnost - braća mu daju najmanje 20 godina, a uvjereni su da će trajati i još mnogo dulje.

"Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrst i živ karakter, u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima da vino najviše klase. Uvjereni smo da je Santa Elisabetta, na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka, s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, upravo taj položaj i upravo taj vinograd koji mu omogućava da pokaže najbolje od sebe", kaže Albert Benvenuti, a njegov brat Nikola dodaje: "U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, jer nakon žestokih redukcija u vinogradu u vidu zelene berbe i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način. Stoga, nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina čime mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci."

image
Ivan Rebić/

Nakon dozrijevanja u bačvama, braća Benvenuti već treću godinu okupljaju komisiju sastavljenu od iskusnih vinskih znalaca kako bi im na prosudbu ponudili nekoliko kupaža s raznim omjerima vina iz različitih bačava. Oni kušanjem naslijepo odabiru najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega se odabranim vinom pune boce i odležavaju još šest mjeseci. Po isteku tog roka priređeno je i ovo predstavljanje i Santa Elisabetta 2017 je konačno puštena na tržište nestrpljivim kupcima i kolekcionarima.

Uz jedinstvenu priliku uživanja u jednom od najboljih, po nekima i najboljem istarskom teranu, posjetitelji su mogli kušati i izvrsno mlado maslinovo ulje vodnjanske braće Sandija i Tedija Chiavalona, koje je vodič Flos Olei upravo svrstao u svoj izbor dodijelivši mu visokih 95 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:07