HALO, MOŽE SARMA?

Sarme mame Dragice u Beogradu su pravi hit, stižu na kućna vrata, a kilogram košta 110 kuna

 Ustupljena Fotografija/
Obiteljski posao ubrzo je postao hit među Beograđanima, a kako i ne bi kada je u pitanju - sarma

Otvarenjem sezone sarme ovih smo dana spremno dočekali nagli pad temperatura. Među ekipom s posla ili after work pića već su se tradicionalno počeli dijeliti savjeti koji je zbilja najbolji način motanja te što sve bi zapravo trebalo ići u juhu od sarme, a redovi na tržnicama odjednom su postali sve dulji i ekipa se ozbiljno nabrijava na kuhanje punog lonca koji će poslužiti za ručak naredna tri do četiri dana. No, što je s onima koji još uvijek nisu skupili dovoljno hrabrosti za pripremu vlastite sarme i skromno čekaju priliku da ih netko pozove na ručak?

Beograđanka Marija Samardžić upravo je o takvoj skupini ljudi razmišljala kada je pokrenula svoj, sada već prilično popularan brend Sarmitza. Početkom listopada, naime, krenula je s dostavom sarmi koje radi njezina majka Dragica, kako je opisuje, u užim krugovima poznata po svojim sjajnim tradicionalnim jelima. Uskočio je tu i otac koji sarme dostavlja, dok prijateljice brinu o marketingu i društvenim mrežama. Kada smo na šarmantan Sarmitza profil naišli na Instagramu, istog trenutka morali smo saznati o čemu je zapravo riječ i kako cijela stvar funkcionira.

"Mi smo zapravo mala obiteljska proizvodnja, a sam postupak narudžbe kod nas je vrlo jednostavan – preko Instagrama ili Facebooka se šalje upit, nakon čega se dobivaju sve potrebne informacije koje je potrebno poslati (ime, adresa isporuke, kontakt telefon i tražena količina) i shodno dogovoru, Sarmitze stižu na vašu adresu. Ali morate biti locirani u Beogradu", pojasnila nam je ekipa koja stoji iza projekta.

image
Ustupljena Fotografija/

Sudeći po oduševljenju koje su brojni dosadašnji kušači podijelili na društvenim mrežama, sarme mame Dragice veliki su hit. Kako saznajemo, priprema je klasična i tradicionalna, a ono što jelu daje poseban šmek je svinjska mast umjesto ulja. Sve namirnice nabavljaju lokalno pa tako kupus dolazi od redovnog dobavljača kojeg Dragica poznaje već godinama te ga potom sama kiseli, a ima i svog mesara koji već zna kakav omjer svinjskog i junećeg mesa je potreban za najsočnije smotuljke.

"Svaka sarma spremljena po originalnom receptu mora biti i dobra. Nema odstupanja i nema eksperimentiranja. Ako bismo morali da budemo plastični u prikazu – ne može sarma od kokosovog ulja i integralne riže", otkriva simpatična ekipa iz Sarmitze pa dodaje: "Ako se još pobrinete da i kupus i meso budu kvalitetni, teško da ćete pogriješiti. Kao i u svakom drugom poslu, i za pripremu dobre sarme je potrebna posvećenost i ljubav prema onome što radite."

image
Ustupljena Fotografija/

Kažu kako ih je veliki interes Beograđana prilično iznenadio i, iako još uvijek nisu uspjeli otkriti koji je to točno profil kupaca posebno zainteresiran za njihov proizvod, kažu kako nema sumnje da su u pitanju gurmani koji usprkos brzom ritmu života i dalje posebno cijene domaće kuhano jelo koje se dugo i sporo krčkalo na štednjaku. No, dodaju, ciljana skupina su mladi ljudi koji upravo za takvo kuhanje nemaju vremena, a žele svojoj obitelji omogućiti kvalitetan ručak.

S obzirom na to da za mnoge među nama dobre sarme nema bez porcije pire krumpira, pitali smo ekipu iz Sarmitze planiraju li uskoro u ponudu uvesti i priloge.

"Za sada nismo planirali priloge. Imamo neke ideje za budućnost, ali u ovom trenutku želimo naše kupce prvo naviknuti na dobru Sarmitzu i tako steći njihovo povjerenje, prije nego što plasiramo i druge proizvode", rekli su nam.

image
Ustupljena Fotografija/

Dodali su i kako je u pitanju mali lokalni biznis te upravo zato stvari rade korak po korak, pažljivo, ali kvalitetno. Za sada tako još uvijek ne razmišljaju o širenju na druge gradove, već Beograđanima žele ponuditi najbolji proizvod.

"Sarmitza je domaće jelo, spremano kod kuće. Bojimo se da bi proširenje biznisa na druge gradove podrazumijevalo promjenu koncepta, a to onda ne bi više bila mala domaća proizvodnja", zaključuju.

A koja je cijena, pitali smo.

"Formira se po kilogramu. Jedan kilogram košta 1700 dinara, odnosno oko 110 kuna, što je i minimalna količina koja se može naručiti."

S obzirom na trud koji je kod pripreme domaće sarme potrebno uložiti, rekli bismo, i više nego poštena cijena. Iako, ako ćemo biti potpuno iskreni, za stvarno dobru sarmu dali bismo i daleko više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:03