Japanski katsu sando vjerojatno je jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu. Šišaju ga možda samo dobar američki grilled cheese, vijetnamski bánh mì i francuski croque madam. U svojoj najjednostavnijoj i najizvornijoj varijanti, riječ je o sendviču od dva ključna elementa: mekog mliječnog kruha i pržene svinjetine. Dodaje im se i tanko narezani kupus, tonkatsu umak i slavna Kewpie majoneza, ako baš trebate i želite. I u takvoj formi ovaj sendvič sadrži baš sve što vam treba. Teksture koje ga razlikuju od klasičnih sendviča, od kruha mekog poput pamuka do superhrskavog komada mesa u panko mrvicama, puckave salate i kremastih umaka, a dobar je i spoj slasnog, svježeg, slatkastog i kiselkastog. Nije nam to baš ništa čudno jer kada je u pitanju hrana, Japancima treba vjerovati. Oni i od običnog sendviča, kakav su nam mame nekada tutnule u ruke kada bismo znojni i gladni utrčali u kuću nakon cjelodnevne igre na vrelom asfaltu, komada mesa između dvije kriške kruha, naprave znanost i pretvore ga u najbolju stvar na svijetu.
Koliko je popularan, dokazuje činjenica da se u katsu sandu danas uživa od Japana do Argentine, i to na najrazličitijim mjestima, od benzinske crpke i kioska do skupih restorana s Michelinovom zvjezdicom.
Popularan je i kod nas, bez iznimke je dio ponude svakog azijskog festivala, upravo zbog praktičnosti i jednostavnosti, dok se u restoranima nudi u različitim varijantama i s malim pomacima. Primjerice, SOL tapas na hrvatski Mate Jankovića na meniju već neko vrijeme drži zagrebački sando koji je, pogađate, spoj zagrebačkog odreska i japanskog sendviča. Ipak, uvjerljivo najpoznatija adresa za dobar katsu sando, iako u nešto drugačijoj formi od one originalne, mali je lokal skriven u dvorištu na samom početku zagrebačke Jurišićeve ulice. Svatko tko je barem jednom u životu isprobao katsu sando u KAI Street Foodu znat će o čemu govorimo jer je u pitanju zasigurno jedan od najpopularnijih sendviča u Zagrebu, ako ne i najpopularniji.
Ekipa iz KAI Street Fooda radi ga na svoj način, s piletinom (ili tofuom, za vegetarijance), mekim mliječnim kruhom, kupusom, katsu umakom i majonezom s malo gochujang paste, a na vrhu ga posipaju i sezamom.
"Napravili smo sendvič koji je malo prilagođeniji našem tržištu, dakle radimo ga s piletinom koja nam je zbog načina na koji je obrađujemo dosta sočna. Imali smo na početku i sendvič sa svinjetinom, ali se meso kod nas i Japanu dosta razlikuje pa ne može to biti točno to. Piletina je pristupačnija i gosti je više vole. Umake smo također pojačali da sve bude slasnije, a i kruh grilamo, što inače nije običaj. Tako ima bolji okus", ispričali su nam Damir Bajo i Zvonimir Štrk dok smo ih na trenutak uspjeli izvući iz njihove male, ali uvijek žive kuhinje.
Da su okusima i omjerima itekako pogodili, dokazuje činjenica da je ovaj sendvič, otkad su otvorili, uvjerljivo najprodavanije jelo koje nude. Ponekad čini čak 60 posto dnevne prodaje, a svakome od članova ekipe iz KAI-ja, kažu, kroz ruke je prošlo barem deset tisuća takvih sendviča. Koja je tajna?
"Nema tajne, Hrvati vole pohano, a mi smo dobri s omjerima. Kod katsu sendviča najvažnije je baš to, dobar omjer mesa i umaka, i, još važnije, kvalitetno meso obrađeno na kvalitetan način", objasnio nam je Bajo, a Štrk dodao: "A i kruh! I on mora biti jako dobar. Ma, zapravo, nema puno komponenti, pa svaka mora biti kvalitetna da bi sve zajedno funkcioniralo".
No, što ako vam je KAI Street Food predaleko, a baš biste isprobali taj njihov slavni sendvič? Prvo, žao nam je. Drugo, pokušajte s njihovom marinadom za meso, za koju su nam ustupili recept, i krenite od toga, a onda nadograđujte dok ne dobijete nešto najsličnije najboljem sendviču koji ste u životu napravili. E, tada ste na dobrom putu!
Marinada za piletinu za katsu sendvič
Trebat će vam:
1 l soja umaka
1 l ulja
1 žlica senfa
sok i korica jednog limuna
1 čajna žličica mljevene paprike
3 režnja češnjaka
komadić đumbira
Priprema:
Češnjak i đumbir usitnite i sve zajedno pomiješajte u marinadu za piletinu. Meso u marinadi držite nekoliko sati ili preko noći, a zatim ga panirajte klasično brašnom, jajima i panko mrvicama. Recept za ovu marinadu može vam poslužiti i kod pripreme svinjetine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....