Šibenik: R

Restoran R&B Food, smješten nedaleko od šibenske gradske tržnice, ima koncept i ponudu kao malo koji grad na obali. U njemu hrani pristupaju na vrlo ozbiljan način i sve je pomno promišljeno i razrađeno do u detalj. Vlasnici ovog malog restorana su Ivica Erceg i Joško Višnjić; prvi je zadužen za posluživanje, a drugi za kuhanje. Ivica je bio voditelj jednog španjolskog restorana u Milanu, a Joško je strastveni kuhar i ovisnik o dobroj hrani.

– Opsesija hranom u mene je prisutna od djetinjstva, a zadnjih deset godina intenzivno kuham, proučavam i učim. Naša filozofija vrlo je jednostavna, sve je bazirano na slow cookingu koji uključuje dugu pripremu hrane koja brzo izlazi pred gosta – kaže Joško.

Smoker iz Amerike

R&B Food nije klasičan restoran: od sedam ujutro radi kao kafić, a od jedanaest u njemu možete nešto i prigristi, ali i pojesti konkretan ručak ili večeru. Nude male zalogaje kao što su bruskete koje pripremaju s domaćim kruhom kakav su jeli kao djeca i uz koje se gušta uz čašu vina, no tu su još i razne salate, lazanje s bolonjezom u čijoj se pripremi koristi temeljac od goveđih repova, zatim palačinke koje se pripremaju s pilećim bolonjezom i graškom i zapeku s bešamelom i parmezanom, te tortilje, čije tijesto rade sami, s različitim punjenjima.

Sve namirnice nabavljaju od provjerenih domaćih proizvođača i svako jutro idu na tržnicu po svježe sezonsko povrće. Ovo mjesto specifično je po nekoliko zapadnjačkih specijaliteta za koje je iz Amerike stigao i smoker koji ima mogućnost hladnog i toplog dimljenja i koji ne isušuje meso. U njemu se dime pileća krilca koja se poslužuju s pečenim krumpirom uz homemade Ranch sauce ili rebarca kojima se najviše ponose.

Trodnevna priprema

Rebra pripremaju tri do četiri dana, mariniraju ih, potom dime, a peku ih sedam sati na minimalnoj temperaturi, a zadnjih petnaest minuta na 450 stupnjeva. Na kraju se premazuju Jack Daniels sosom koji se radi od trideset sastojaka, među kojima je i whiskey. Apsolutni hit restorana je svježa tuna pripremljena s koricom od sezama i soja sosa. Kad je u ponudi, u restoranu je tri dana stampedo.

– Jutros je stigla tuna, za ručak smo već prodali oko dvanaest kilograma, a dan još nije gotov. Mi obavezno, kad nam naši ribari iz Šibenika, Splita ili Zadra jave da su je ulovili, gostima šaljemo SMS ili ih putem Facebooka obavijestimo da je mogu naručiti – kaže Joško. Najesen otvaraju novi prostor u Zagrebu, a plan je da se R&B delicije prošire diljem zemlje. Bez goleme energije, strasti i pozitivna duha uspjeh nije moguć, a ovom dvojcu ništa od toga ne nedostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:31