SJAJNI OKUSI

Sirana Vedrine i Medenko udružili snage, ovog ljeta uživamo u sladoledu od ličkog mlijeka

 Vedrana Orlović
Varenika, lička basa, kisel‘na te jogurti iz srca Like našli su se u kombinacijama najpopularnije hrvatske tvornice domaćih sladoleda

U pravom trenutku za pravo (pro)ljetno osvježenje, na našem se tržištu pojavila suradnja između dva mala proizvođača koji su sinonim za kvalitetu: tim koji stoji iza sve popularnije Sirane Vedrine i Ivana Baković, bez koje ne bi postojala samoborska Slatka tvornica Medenko, odlučili su udružiti snage i stvoriti zanimljive kombinacije sladoleda po kojima je Medenko i postao poznat. No, ovaj put se u kremastim sladoledima skrivaju tradicionalni lički proizvodi kao što su varenika, odnosno ekstra punomasno mlijeko, kiselo mlijeko kisel'na i kremasti sir basa, ali i tekući i čvrsti jogurti. Pritom ličku basu kombiniraju s yuzuom, agrumom nastalim križanjem mandarine i limuna, kisel'nu s višnjom i čokoladom, tekući jogurt s jagodom ili pak čokoladom i lješnjacima, čvrsti jogurt s čokoladom i malinom, a od varenike su u Medenku osmislili sladoled čiji okus podsjeća na splitsku tortu u kojoj se javljaju orasi i grožđice.

image
Vedrana Orlović

Sirana Vedrine inače se nalazi u srcu Like pod Vaganskim vrhom (najviši vrh Velebita) u mjestu Medak u selu Brezik, na pola puta između Gospića i Svetog Roka. Prepoznati su po najkvalitetnijem mlijeku s najviše mliječne masti i bjelančevina dobivenim od umiljatih Jersey krava. U mužnji ih imaju oko 70-ak, s podmlatkom se ta brojka vrti i oko 130 grla.

image
Darko Tomas/Cropix/

Proizvode rade isključivo od varenike (mlijeka) koje sadrži visoki udio mliječne masti. Mlijeko prerađuju na starinski način s prirodnim sirilom i kulturama, bez aditiva, a poznati su i po škripavcu, čokoladnom mlijeku, kuvanim sirevima te brojnim ukusnim voćnim jogurtima.

image
Josip i Ana Todorić, Milana Mileusnić i Dominik Zeko iz Sirane Vedrine
Željka Balja

"Upoznati s vrhunskim Medenko sladoledima, suradnja se nametnula i otvorila sama po sebi, tim više što kvaliteta naše sirovine i proizvoda u sladoledima dolazi još više do izražaja. Suradnja s Ivanom Baković, vlasnicom Medenka, krenula je krajem siječnja ove godine. Proces je malo trajao dok su recepture nisu prilagodile jer sladoled nije napravljen od mliječnih komponenti, nego od naših gotovih proizvoda - base, kisel'ne, varenike, čvrstog i tekućeg jogurta. Tako je nastao premium proizvod - Medenko voli Vedrine, kao rezultat naše odlične suradnje", istaknula je Milana Mileusnić.

image
Vedrana Orlović

Sladoled se proizvodi u tvornici sladoleda Medenko u Samoboru, a za distribuciju i prodaju se brinu vrijedni ljudi sirane. Budući da je riječ o maloj farmi s ograničenom količinom mlijeka i proizvodnjom, kao i o tvornici koja se fokusira na male serije kvalitetnih sladoleda, oni će se moći nabaviti samo u specijaliziranim trgovinama kao što su Mrkvica, Grga Čvarak i slično, kao i u vlastitim prodavaonicama na tržnicama Kvatrić, Trešnjevka, Jarun, Utrine.

image
Vedrana Orlović

Ostali proizvodi sirane Vedrine mogu se pronaći na njihovim štandovima i prodavaonicama u Zagrebu i odnedavno u Zadru te specijaliziranim trgovinama Mrkvica, Grga Čvarak, Špeceraj, Zelena Baka, Dućkas, Škarnicl, Vuglec delikatese, Grincajg u Samoboru, Koni u Gospiću te uskoro i kod dobavljača u Dubrovniku. Cijena sladoleda u sirani Vedrine je 58 kn za 500 ml, dok je u trgovinama zdrave hrane određuju vlasnici prodajne lokacije. Za više informacija Siranu Vedrine zapratite na Facebooku i Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:51