Tradicija na tanjuru

SKRADINSKI RIŽOT: Veličanstveno jelo koje se kuha šest do osam sati

 Luka Gerlanc / Hanza Media
Kad na jednome mjestu nešto zakuhaju Tomo Računica iz skradinskog restorana Cantinetta, Alen Bibić iz vinarije Bibich te njihov prijatelj Ante Pižić, rezultat je čudesan.

Ovaj skradinski trio u zagrebačkom restoranu Balon pripremio je najbolja jela svojeg kraja, među kojima je najposebnije skradinski rižot. To jelo kuha se satima, točnije osam do deset sati, dok se tele- će meso potpuno ne raspadne i ne nestane u kremastom rižotu koji se podlijeva mesnim temeljcem.

Bibich kao pratnja

Ante Pižić ga je počeo krčkati u deset ujutro da bi ga navečer direktno iz velike teče servirali gostima. Taj veličanstveni rižot bio je vrhunac večeri, no sve ono što mu je prethodilo bila je prava gozba; srdele na savur iliti na kiselo i Bibichev pošip 2015., zatim frigane skradinske čokalice, odnosno sitna riba nalik gavunima koja pliva u bočatoj vodi između gornjeg sloja rijeke Krke i donjeg sloja morske vode, a uz čokalice se služio Bibichev Pinot sivi 2015. Uslijedila je sipa umido - izvrsna juha od sipe i krumpira koja se lijepo spojila s Bibich Riserva bijelo RS 2014.

Vecera Skradin u restoranu Balon
25112016
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Slani desert

Kao desert, osim skradinske torte poslužen je i pršut Pasquale Ante Pižića, i to na kurtelinu uz ukiseljenu ljutiku. Ovaj pršut dozrijeva 24 mjeseca, a ovaj put ga je pratio Bibichev Sangreal Shiraz 2014. I za njim se doslovno uzdisalo. Sve su to redom jela koja su tipična obilježja skradinske gastronomske tradicije, a koja su maestralno izvele legende skradinskog kraja.

Vecera Skradin u restoranu Balon
25112016
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Za pamćenje

U Balonu se kuhalo cijeli dan, a da je restoran i pet puta veći, bio bi pun jer je interes za večeru bio tolik da je rasprodana u nekoliko sati. Oni koji su prije imali prilike kušati nešto od skradinske kuhinje, a pogotvo od ovog trojca znali su što ih očekuje. No, i one koji su samo čuli priču o skradinskim divotama i kojima je ovo bilo upoznavanje s najboljim od Skradina, Bibić, Pižić i Računica totalno su oduševili. Ovakvih događanja i njihovih repriza uvijek smo željni, a za one koji sjajni skradinski rižot nisu imali prilike probati donosimo recept pa kuhajte i družite se uz veliku teću cijeli dan, najbolje na otvorenom. I da, tradicionalno ovaj rižot uvijek kuhaju muškarci. A čim budete imali priliku, original pojedite u Skradinu.

Skradinski rižot

teleća ruža (but)
luk
riža
sol, papar, muškatni oraščić
ovčji sir

Vecera Skradin u restoranu Balon
25112016
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Za temeljac:

kopun
junetina i govedina za juhu
korjenasto povrće; mrkva, peršin, celer, peršinov list, list kelja i zelja
luk

Vecera Skradin u restoranu Balon
25112016
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Skuhati temeljac od navedenih sastojaka na laganoj vatri. Na masnoći dinstati nasjeckan luk pa dodati teletinu narezanu na kockice. Dinstati uz podlijevanje temeljcem minimalno šest do osam sati. Posoliti. Meso će se raspasti i pretvoriti u smjesu nalik pašteti. Dodati potom rižu i podlijevati temeljcem dok ne bude kuhana. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Posuti naribanim sirom netom prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:17