NEDALEKO ZAGREBA

Skriveni biser, terasa s bajkovitim pogledom i sočna pohana piletina - cijene su pristupačne

OPG Slavagora
 Privatna Arhiva
Ovo mjesto idealno je za okrepu nakon izleta. Prvo prošećite šumskim stazama do starog Okić grada i potoka Konščica, a zatim - ručak

Cesta koja vodi do OPG-a Kuzmanović na Slavagori nije za one koji planiraju pretjerati s gemištima ljeti, a cvičekom zimi. Iako se ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nalazi četiri kilometra od Samobora, to ne sprječava brojne izletnike iz Zagreba da tamo blaguju vikendom. Naime, jedino tada i možete uživati u domaćoj hrani ovog kultnog mjesta – otvoreni su samo subotom, nedjeljom i praznicima. Inače, bračni par Kuzmanović ugostiteljstvom se počeo baviti (tek!) u mirovini i to na nagovor prijatelja. I dobro da jesu.

Za razliku od restorana u kojima se znate hvatati za glavu zbog predugačkog menija, ovdje to nije slučaj. Na njemu se nalazi nekoliko predjela, glavnih jela i deserata iz vlastite proizvodnje – i to je to.

Ljubitelji svinjetine na svoje dolaze lungićem punjenim slaninom i sirom u umaku od vrganja – za koji smo se i mi odlučili - vratinom, medaljonima ili ražnjićima. Naravno, naručili smo i pohanu piletinu s restanim krumpirom (specijalitet kuće), a zagrebački je ovaj put bio teleći, a ljubazna domaćica, inače kći vlasnika, nam je sve promjene na meniju podrobno objasnila.

Za predjelo možete naručiti domaći sir i vrhnje te platu narezaka, ali iskusni igrači znaju da se Kod Kuzme ide na juhu od vrganja (iako je i bistra na meniju). Ova obiluje gljivama, savršeno je začinjena i kremasta i postoji mogućnost da ćete se samo od nje već dobrano najesti. Zato s njome pažljivo jer će porcije glavnog jela na tanjuru također biti pozamašne.

image
OPG Slavagora
Privatna Arhiva

Ako ste ikada pohali piceka (pod „piceka” mislimo na sve ostale njegove dijelove osim prsa) znate da savršeno ispečeno meso u unutrašnjosti i zlatna korica izvana mogu biti problem za postići. Jasno da su se Kuzmanovići već u tome ispraksirali zato je picek bio savršeno pečen, nimalo krvav, a „poh” jedan od ukusnijih – bit će da je do svinjske masti.

image
OPG Slavagora
Privatna Arhiva

Dame, ako se planirate uputiti na obronke Samoborskog gorja i jede vam se lungić, naručite jednu porciju. I gospoda u našim redovima borila su se završiti ovaj tanjur do kraja, što nikako ne znači da na koncu nije bio dovršen. Lungić često zna biti suh, ali ovdje to nije bio slučaj. Bez obzira na to što je bio bogato preliven umakom od vrganja. Masnija slanina kojom je punjen savršeno mu odgovara.

Blagovanje smo završili štrudlom od jabuka čiji miris vas osupne čim vam se približi nosu. Bilo je tu i štrudle od višanja i palačinki sa sladoledom. Ova je štrudla bila jedna od boljih koju smo pojeli „izvan kuće”.

Gosti posebno hvale pohanu piletinu, a svakako nemojte preskočiti domaću juhu i štrukle ili štrudlu za desert. Ovdje je sve domaće, a pogled koji puca na obližnje vinograde doista je čudesan. Njeguju baštinu samoborskog kraja i nude proizvode poput vina, rakija i sokova iz vlastite proizvodnje, te izvrsnu domaću kuhinju (štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima, te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta po pristupačnim cijenama. Zato, ako još niste, svakako ih posjetite!

Mi smo, s vijugavom cestom na umu, pažljivo guštali u gemištu. Vino kuće mješavina je nekoliko bijelih sorti i odlično je za gemišt. Najviše graševina, malo rajnskog rizlinga i zelenog silvanca. Ima tu i nekoliko domaćih rakija, a osvježavaju i sokovi od bazge, mente, limuna i slično. Za vruće ljetne dane – izvrsno.

image
OPG Slavagora
Privatna Arhiva

Zapravo sve zaboravite kad bacite oko na pogled koji seže s terase restorana. Zelenilo, vinogradi, pčelinje košnice, domaće povrće, ptice, nebo, oblaci. I zaista obiteljska atmosfera. Ovdje vas ne tretiraju kao gosta nego kao obitelj.

image
OPG Slavagora
Privatna Arhiva
image
OPG Slavagora
Privatna Arhiva

Napomena, ako je uopće potrebna, nema plaćanja karticama pa sa sobom ponesite dovoljno gotovine. Što je u našem slučaju, za obilan ručak za tri osobe, bilo oko 400 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 21:32