DOMAĆA PAŠTA

Skuhali smo domaću šalšu, a sada radimo tjesteninu, pripazite na teksturu i razvaljajte je tanko

 Marko Miscevic/Cropix/
Vodič za pripremu najbolje domaće tjestenine! Ovo su koraci na koje valja obratiti pažnju

Složit ćete se s nama, rijetko koje jelo može nadmašiti tanjur domaće tjestenine u kombinaciji s omiljenim umakom, a upravo sada, kada smo završili kuhanje domaće šalše, dobro je vrijeme da se napokon upustimo i u tu avanturu. Pripremili smo vam nekoliko dobrih savjeta, ali i recepte za omiljene domaće fuže, pljukance, tagliatelle, raviole, pa čak i jednostavne špacle.

Zlatno pravilo domaće tjestenine govori kako je na 100 grama tjestenine potrebno jedno jaje, no iz iskustva znamo kako je čak i od toga važniji osjećaj koji imate pod prstima. Pri pripremi domaće tjestenine važno je shvatiti kako se u kombinaciji ponašaju brašno, jaja i sol te uhvatiti trenutak kada je tijesto najbolje teksture. Jednom kada ga zamijesite, kugla koju ste dobili trebala bi biti čvrsta i sjajna.

image
Berislava Picek/Cropix/


Tjesteninu, naravno, možete napraviti i bez jaja, što će biti dobra opcija u slučaju pripreme veganskih jela, no dobro je znati kako jaja, posebice žumanjci, domaćoj tjestenini daju bogatiji okus i kako je takvim tijestom ipak malo lakše rukovati. Iako mnogi izbjegavaju ulje u tijestu za tjesteninu, koristite li maslinovo, dodatno ćete obogatiti okus, tijesto će također bili lakše za valjanje, a rezultat mekša tjestenina. U slučaju da se tijesto mrvi, jednostavno dodajte malo vode, no svakako pripazite na količinu kako ne biste dobili gnjecavu masu koju je teško oblikovati.

image
Marko Miscevic/Cropix/


Pri izradi domaće tjestenine, najbolja i najjednostavnija opcija uvijek će biti mašina za tjesteninu, no razvaljati tijesto možete i običnim valjkom pa rezati na željene oblike. Pripazite samo na debljinu, tjestenina mora biti tanka toliko da se gotovo vidi kroz nju, jer upravo će takva, jednom kada je skuhate, postati svilenkasta i lagana.

image
Marko Miscevic/Cropix/


Iako zvuči kao puno posla i jednostavnija opcija uvijek se čini kupovna tjestenina, priprema domaće zbilja nije toliko komplicirana, a vaša jela će biti daleko ukusnija. Primjerice, za pripremu fuža po receptu Mirjane Benvenuti, trebat će vam svega sat i pol vremena.

"Kada radim za sebe, treba mi sat i pol da zamijesim i zamotam pola kile tijesta. Za fuže treba imati vremena, iako ih nije teško napraviti. To se uvijek radilo samo za posebne prilike. Danas svugdje možete jesti fuže, no oni su stvarno dobri samo kad su svježi. Eventualno ih možete smrznuti, pa onda malo dulje kuhati, ali sušenje im baš ne odgovara jer nikad neće biti ujednačeno skuhani", rekla nam je prilikom nedavnog druženja.

DOMAĆI FUŽI

image
Berislava Picek/Cropix/


Kada su u pitanju domaće tagliatelle, sami ih uglavnom radimo po receptu Nastasje Chiare Petrić. Ona u tijesto dodaje i kurkumu u prahu, a želite li se dodatno zaigrati, tjesteninu možete obojiti i špinatom ili ciklom.

DOMAĆE TAGLIATELLE

image
Berislava Picek/Cropix/


U slučaju da ste već usavršili pripremu klasične tjestenine, možda je dobro vrijeme da razmislite i o pripremi raviola. Ono što valja upamtiti jest da tijesto za raviole mora biti rastezljivo. Ako je tijesto prečvrsto, rubovi će nakon što zalijepite raviole biti predebeli u odnosu na ostatak raviola, što zatim utječe na kuhanje tijesta. Stoga, budite sigurni da je vaše tijesto dovoljno tanko! Želite vidjeti sjenu svoje ruke ispod tijesta, tako ćete znati da je tijesto dovoljno razvaljano.

Kada je pak u pitanju nadjev, samo nebo je granica. Pobrinite se da ga ima dovoljno, a okuse birajte sami. Tjesteninu možete puniti mesnim, ribljim, kremastim, sirnim i povrtnim dodacima.

KORAK PO KORAK RAVIOLI

Među jednostavniju tjesteninu svakako ubrajamo pljukance i špacle. Za pljukance je dovoljno uhvatiti dobar pokret rukom i svaki idući postaje sve lakše izraditi. Želite li pak maksimalno olakšati pripremu, a pri ruci vam nisu svi alati, dobar odabir uvijek će biti špacle i trganci. Za pripremu je dovoljno tek umijesiti tijesto pa ih rukom, žlicom ili nožem ubacivati u kipuću vodu. I naravno, ne zaboravite dobro posoliti vodu u kojoj kuhate tjesteninu!

DOMAĆI PLJUKANCI SA ŠALŠOM

image
Marko Miscevic/Cropix/


ŠPACLE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

TRGANCI

image
Marko Miscevic/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:17