ŠTO JE DULCE DE LECHE?

Slatko tekuće zlato popravlja svaku slasticu, a sve što trebate je jedna limenka i malo strpljenja

Nabavite konzervu zaslađenog kondenziranog mlijeka, skuhajte ga i slatki karamel umak koristite kao dodatak slasticama, sladoledu ili, najbolje, uz churrose. Recept ostavljamo u nastavku!

Kad govorimo o karamel umaku, o čemu smo više pisali u zimskom broju Dobre hrane, u sklopu Gastrolaba s Gastronomadima, uvijek vrijedi spomenuti i slatki namaz dulce de leche, odnosno mliječni karamel. Osobito je popularan u zemljama španjolskog i portugalskog govornog područja i to od Europe do zemalja Latinske Amerike. Gust i kremast, priprema se dugim iskuhavanjem zaslađenog mlijeka ili pak zaslađenog kondenziranog mlijeka. Svoj okus dobiva ne samo termičkom obradom običnog šećera (saharoze) nego i karamelizacijom mliječnih šećera.

image
Tomislav Kristo/Cropix

SKUHALI SMO GA!

Dulce de leche inače se radi sporim iskuhavanjem koje traje nekoliko sati pa brojni online izvori preporučuju kupovinu konzerviranog zaslađenog kondenziranog mlijeka i njegovo kuhanje izravno u limenci. Kako bismo provjerili o čemu je riječ, nabavili smo spomenuti proizvod, uklonili etiketu s limenke* i uronili je u kipuću vodu te pustili da se kuha tri sata, a potom i da se hladi sat vremena prije otvaranja.

Kad smo otvorili limenku, dulce de leche je bio gust, gotovo poput pudinga, sladak i izraženog okusa karamela.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Svakako vrijedi spomenuti i da se stavovi o sigurnosti kuhanja hrane izravno u limenci se razlikuju, od onih koji upozoravaju na moguće ispuštanje štetnih tvari koje bi zagrijavanje ambalaže moglo uzrokovati do onih koji ističu da se sva konzervirana hrana zagrijava na visoke temperature u samoj proizvodnji, pa imajte to na umu odlučite li se za ovaj postupak pripreme.

GDJE KUPITI ZASLAĐENO KONDENZIRANO MLIJEKO?

Konzervu zaslađenog kondenziranog mlijeka obično kupujemo u maloj specijaliziranoj trgovini s ruskim proizvodima - Ruske Delicije. Osim toga, pronaći se može i u trgovinama specijaliziranim za slastičarstvo, poput Dora trgovine. Cijene se kreću od oko 3 do 10-ak eura.

Osim kondenziranog mlijeka, ponegdje se može pronaći i gotov dulce de leche namaz. Svojevremeno se prodavao čak i pod brendom restorana Mundoaka, a danas se može pronaći u specijaliziranim trgovinama kao što je, primjerice, Pekinška Patka. Cijena se kreće oko 10 eura.

image
Tomislav Kristo/Cropix

KAKO KORISTITI DULCE DE LECHE?

Jednom kada je gotov, slatki karamel umak koristiti možete kao sloj u tortama, kombinirati ga s drugim kremama kojima ćete premazati biskvit ili ga poslužiti uz sladoled. Nama je najdraži uz churrose, pržene prutiće recept za koje nam je nedavno ustupila slastičarka Ana Marić, a svojevremeno smo isprobali i kuglice s dodatkom dulce de lechea, koje nam je pripremila Argentinka Flavia Rippa Matosin i recept za koje možete pronaći ovdje.

RECEPT ZA CHURROS

Za churrose će vam trebati:

125 g mlijeka

125 g vode

100 g maslaca

170 g glatkog brašna

3 g soli

3 g šećera

225 g jaja

Priprema:

Kuhajte do vrenja vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer. Dodajte prosijano brašno pa miješajte dok se ne stvori tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Tijesto malo prohladite, stavite u mikser i dodajte jaja u nekoliko navrata. Povežite u glatku svilenkastu smjesu. Tijesto za churrose stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom. Ulje za prženje zagrijte do 150-160 Celzijevih stupnjeva. Istiskujte tijesto u zagrijano ulje u željene oblike i veličine.

image
Marko Miscevic/cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 08:35