Kad govorimo o karamel umaku, o čemu smo više pisali u zimskom broju Dobre hrane, u sklopu Gastrolaba s Gastronomadima, uvijek vrijedi spomenuti i slatki namaz dulce de leche, odnosno mliječni karamel. Osobito je popularan u zemljama španjolskog i portugalskog govornog područja i to od Europe do zemalja Latinske Amerike. Gust i kremast, priprema se dugim iskuhavanjem zaslađenog mlijeka ili pak zaslađenog kondenziranog mlijeka. Svoj okus dobiva ne samo termičkom obradom običnog šećera (saharoze) nego i karamelizacijom mliječnih šećera.
SKUHALI SMO GA!
Dulce de leche inače se radi sporim iskuhavanjem koje traje nekoliko sati pa brojni online izvori preporučuju kupovinu konzerviranog zaslađenog kondenziranog mlijeka i njegovo kuhanje izravno u limenci. Kako bismo provjerili o čemu je riječ, nabavili smo spomenuti proizvod, uklonili etiketu s limenke* i uronili je u kipuću vodu te pustili da se kuha tri sata, a potom i da se hladi sat vremena prije otvaranja.
Kad smo otvorili limenku, dulce de leche je bio gust, gotovo poput pudinga, sladak i izraženog okusa karamela.
Svakako vrijedi spomenuti i da se stavovi o sigurnosti kuhanja hrane izravno u limenci se razlikuju, od onih koji upozoravaju na moguće ispuštanje štetnih tvari koje bi zagrijavanje ambalaže moglo uzrokovati do onih koji ističu da se sva konzervirana hrana zagrijava na visoke temperature u samoj proizvodnji, pa imajte to na umu odlučite li se za ovaj postupak pripreme.
KAKO KORISTITI DULCE DE LECHE?
Jednom kada je gotov, slatki karamel umak koristiti možete kao sloj u tortama, kombinirati ga s drugim kremama kojima ćete premazati biskvit ili ga poslužiti uz sladoled. Nama je najdraži uz churrose, pržene prutiće recept za koje nam je nedavno ustupila slastičarka Ana Marić, a svojevremeno smo isprobali i kuglice s dodatkom dulce de lechea, koje nam je pripremila Argentinka Flavia Rippa Matosin i recept za koje možete pronaći ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....