NOVO MJESTO

SLOVENSKI BURGERI U HRVATSKOJ: Lars & Sven svoju će kućicu imati i na Strossmayerovom trgu, a otvorenje lokala u Branimircu očekuje se uskoro!

Lars & Sven je popularni slovenski lanac burgera osnovan prije nešto više od tri godine

Zagreb Burger Festival powered by TABASCO® po četvrti put otvara svoja vrata na Strossmayerovom trgu, točnije od 12. do 22. rujna. Ove će godine svoju kućicu, na vjerojatno drugom najpoznatijem zagrebačkom trgu, imati i slovenski koncept Lars & Sven. Razgovarali smo s Primožem Novakom, jednim od osnivača ovog prepoznatljivog susjedskog lanca burgera koji nam je otkrio nešto više o samom konceptu, što očekuje od sudjelovanja na "burgerskom" festivalu koji je lani posjetilo više od 170 tisuća posjetitelja te što misli o hrvatskoj "burger sceni".

- Prvi Lars & Sven burger joint otvorio se u studenom 2015. godine. Kontejnerska konstrukcija restorana postavljena je ispred većeg hipermarketa u trgovačkom centru Lj-Rudnik. Inače, osobno sam bio uključen u priču o još jednom poznatom slovenskom burgeru - Hood burgeru, ali razdvojio sam se s partnerima zbog različitih poslovnih pogleda i vizije razvoja te sam krenuo svojim putem - govori nam Primož.

Inače, Lars i Sven su sinovi Primoža i supruge Maje koji su ove godine napunili 8 i 11 godina. Lars & Sven burger joint-ovi nastali su kao odgovor na potrebe i prehrambene trendove današnjice.

- Zbog potpuno korporativne orijentacije, veliki lanci brze hrane ne mogu jamčiti kvalitetu koju mogu pružiti manji lokalni pružatelji usluga. U tvrtki Lars & Sven nastojimo osigurati da svi upotrijebljeni sastojci imaju lokalno kontrolirano podrijetlo. Osobno poznajemo uzgajivače s kojima radimo. Na prvom mjestu nam je uvijek konačna kvaliteta proizvoda. Hranu ne podgrijavamo niti ju držimo na zalihama. Burgeri su proizvod vlastitog znanja i recepta. Poznati smo i po programu Local Counts. Gdje god poslujemo, dio svoje zarade uvijek želimo vratiti u lokalno okruženje.

Uz fiksne, Lars & Sven ima i mobilne lokacije.

- Fiksne lokacije otvaramo samo u gradovima i mjestima s dovoljnim brojem stanovnika. Ankete kažu da nije isplativo otvoriti fiksnu lokaciju u gradu s manje od 30.000 stanovnika. Stalne lokacije su, naravno, ugodnije, nude bolje radne uvjete i više udobnosti za goste. Imamo tzv. Food truck kojim se vozimo po Sloveniji. Već smo bili u inozemstvu (Italija). Naš je koncept da ne prisustvujemo događajima, već stvaramo događaj. Svakog tjedna posjećujemo 4 slovenska grada ili mjesta u kojima koncept fiksne lokacije ekonomski ne funkcionira. Uvijek nam je pratnja dobra glazba, DJ... Ljudi su na ovakvim događajima vrlo opušteni i uvijek je jako zabavno. Treba imati na umu da je ovakav način rada zahtjeva dobro isplaniran organizacijski sustav. Biti na drugom mjestu svakog dana, peći između 500-1000 burgera svaki dan u trajanju od 10 sati s ekipom od 4 radnika nije lak zadatak. Logistika nabave, potrebna infrastruktura, pravna pitanja, certifikati, dozvole... U ovom smo području vjerojatno broj 1 u ovom dijelu Europe - govori Primož.

Najprodavaniji burger im je Sven burger čija je pljeskavica mješavina različitih dijelova slovenskog goveda, pravog engleskog zrelog cheddar sira, karameliziranog luka, hrskave pancete, svježe zelene salate, rajčice i kućnog umaka. U ponudi još imaju i Lars burger (goveđa pljeskavica, zreli cheddar sir, zelena salata, rajčica i kućni umak), Smokey burger (pljeskavica od 100% dimljenog svinjskog miksa), Blackadder burger (pljeskavica od 100% crnog Angusa), Hrskavi hamburger (hrskava piletina). Popularni su im i Philly Cheese te Philly Chilly čija je osnova mlada govedina s dodatkom Provolone sira, luka i čilija.

Osim mesnih pripremaju i dva veganska burgera, a svi navedeni će biti dostupni na ovogodišnjem festivalu. Cijena Lars burgera će biti 50 kuna, Blackaddera 90 kuna, Svena 60 kuna.

Lokal u zagrebačkom Branimir centru otvorit će se u drugoj polovici mjeseca studenog, a čini se da ne planiraju stati samo na jednoj.

- U Hrvatsku dolazimo na poziv austrijske tvrtke Supernova koja je posljednjih godina kupila nekoliko zanimljivih poslovnih objekata ovdje. Zagreb ima vrlo dobru i kvalitetnu gastronomsku ponudu. Znamo da je pred nama naporan i odgovoran posao, zadobiti povjerenje zahtjevnog hrvatskog gosta. Naš plan je otvoriti 3-4 stalne lokacije u Zagrebu - zaključuje Primož.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:03