KUHAJTE BOLJE!

SLUŠAJ CHEFA: Raul Lajtman otkriva kako napraviti savršen burger u vlastitoj izvedbi!

 Getty Images/iStockphoto
Iako se danas burger može kupiti na gotovo svakom ćošku, evo što treba znati ako se odlučite napraviti najbolji u vlastitoj izvedbi.

Kupite junetinu (lopaticu, vratinu ili ramstek). Udio masnoće ne smije biti veći od 22%, idealno je 18%. Nadalje, meso se ne soli prije pečenja jer će sol izvući sokove, pa će nakon pečenja biti gumasto. Kada se izrade kuglice od mesa, dobro ih je staviti između dvije prozirne folije i oblikovati ga - tako se ne lijepi za ruke, a neće ni oksidirati.

U sredini treba palcem napraviti udubljenje kako bi se dobila ravna površina jer ako je burger polukuglast, ostale namirnice neće dobro “sjesti” na meso i ispadati će van. Optimalna gramatura je 180 g za promjer peciva 12,5 cm, a ako želite veći, 220 g je maksimum. Burger od 180 g peče se oko 3,5 minute sa svake strane ako želite da meso bude ružičaste boje iznutra, a ako volite jače pečeno, treba ga peći 4 do 5 minuta sa svake strane. Kada se meso okrene, na njega se stavi ploška sira koji će se rastopiti, a najbolji odabir jest cheddar. Meso se peče na suhoj tavi ili roštilju jer će se u suprotnom zapeći izvana, a ostati sirovo iznutra, a duljim pečenjem će se isušiti.

Mini Cheeseburgers
Getty Images/iStockphoto

Na kraju se posoli i popapri. Pecivo treba s unutarnje strane tostirati da se napravi korica jer na taj način neće popiti puno umaka i raskvasiti se, a i daje dodatan poseban okus. Pecivo se ne smije grijati u mikrovalnoj jer tada postaje žilavo. Kada su meso i pecivo gotovi, slaže se burger. Donje pecivo, kečap pa luk (srebrenac jer je sladak) nasjeckan na kockice da se bolje rasporedi i svaki će zagriz imati istu količinu luka.

Split, 240516
Toto s burger bar novootvoreni je burger bar u Splitu koji je svojom ponudom medju prvima u Splitu, to jest Split jos nije imao burger bar pa je ovo izazvalo veliko zanimanje, ne samo turista vec i splicana.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX

A ako ne želite da luk dominira, pofuri se vrućom vodom i rashladi. Onda dolaze kiseli krastavci, zatim meso, na 2 do 3 mm narezana rajčica te salata narezana na rezance (najbolje Iceberg ili Romana jer su hrskave) pa gornje pecivo premazano senfom. Nikada se ne stavlja cijeli list salate jer on povene i takoreći se pofuri, zalijepi se i postane vlaknast. Ako se priređuje više burgera,pečeno se meso stavi u posudu s poklopcem, a peciva na rešetku u pećnicu na 90 stupnjeva - na dno stavi posuda s vrućom vodom. Tako će peciva ostati topla, a neće se osušiti.

Recept za savršen burger!

Closeup of home made burgers on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Ispeći burgere od 180 g 3,5 minute s obje strane da budu ružičasti iznutra. Na istoj tavi ili rešetki ispeći peciva s unutarnje strane. Složiti burger prema opisu redoslijeda iz prethodnog teksta. Krumpiriće oguliti, narezati i posuti sa 20 g soli, 15 g mljevene dimljene paprike, 1 žličicom mljevenog kima, 1 žlicom grubo mljevenog papra i dodati 4 do 5 prerezanih češ- njeva češnjaka. Promiješati, rasporediti krumpiriće na pleh i zaliti ih sa 1 dl vode i 0,5 dl ulja. Peći u pećnici na 110 Celzijevih stupnjeva 45 minuta, dok krumpir ne popije svu vodu. Krumpirići se potom isprže u fritezi. Krastavce možete ukiseliti sami tako da salatnom krastavcu odrežete krajeve i nasjeckate ga na kolutiće tanke 2-3 mm. U loncu zakuhati 0,5 l vode, 1,5 dl alkoholnog octa, 1 žlicu soli i 2 žlice šećera. Marinadom preliti krastavce kada joj je temperatura 80 Celzijevih stupnjeva, ne smije biti vrela. Dodati potom 1 žlicu suhog kopra ili 50 g svježeg (cijeli pušlek). Tako ukiseljeni krastavci čuvaju se u hladnjaku oko tri tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:12