Zaboravite zaleđene pljeskavice i dosadna peciva iz supermarketa. Ako ste ikada zagrizli u sočan, savršeno pečen smash burger s hrskavim rubovima, mekanim pecivom i umakom koji sve povezuje u eksploziju okusa, znate da prosječan burger jednostavno više nije dovoljan.
U ovom vodiču vodimo vas korak po korak kroz proces izrade pravih burgera kod kuće: od toga gdje nabaviti kvalitetno meso, kako izabrati savršeno pecivo, do pripreme domaćih umaka koji će vas natjerati da zaboravite kečap. A za one dane kad vam se ne da grijati tavu, donosimo i preporuke gdje pojesti najbolje smash burgere u gradu, jer nekad je gušt kad netko drugi odradi prženje.
Gdje pronaći osnovne namirnice?
Na listu mesnica u koje se sami rado vraćamo posebnu pažnju zaslužuju mesnice Horvatić, Martinjak i Borošak na zagrebačkom Dolcu pa, ako ste u potrazi za dobrom junetinom i želite sami birati komad koji će vam mesar zatim samljeti, ovo su svakako provjerene adrese na koje možete svratiti.
Kada radimo domaći burger, ključno je dobro meso, no ništa manje nego pecivo. Kukuriku pekarnica među najboljima je u gradu te nudi odlična peciva kao i sourdough kruhove. Njihova burger peciva su meka, gotovo da se tope u ustima i uvijek ih biramo prva. No, ako ste pripremi totalno posvećeni i želite ih napraviti sami, za to imamo recepte OVDJE.
TRIKOVI RAULA LAJTMANA ZA SAVRŠEN BURGER
Sada nam je još samo ostalo otkriti kakav ćemo koristiti umak, odaberite klasični umak koji donosimo u sklopu recepta za domaći burger ili budite odvažni pa napravite nešto drugačije. Recepte za 11 umaka, namaza i malo drugačijih priloga pronađite OVDJE.
Recept za domaći burger
Trebat će vam:
1 kg mljevene junetine s oko 20 posto masnoće
sol i papar
Dodaci:
5 žlica majoneze
2 žličice senfa
1 žlica meda
1 žličica srirache ili drugog ljutog umaka
krastavci
3 ljutike
prstohvat šećera
100 g slanine
salata i drugo povrće
Priprema:
Meso začinite, oblikujte u polpete i ispecite na grilu ili roštilju. Dok se meso peče, napravite umak tako da pomiješate majonezu, senf, med i ljuti umak. Na dobro zagrijanoj zasebnoj tavi bez ulja ili druge masnoće ispecite slaninu. Pecite oko dvije minute s jedne i pola minute s druge strane kako biste dobili hrskavu slaninu. Kad je gotovo, na istoj masnoći pirjajte na kolutiće nasjeckanu ljutiku kojoj ste dodali prstohvat šećera. Pustite da poprimi zlatnu boju pa maknite s vatre. Burgere složite tako da pecivo najprije kratko tostirate, premažite umakom, dodajte meso, krastavce, luk i slaninu, a zatim i svježe povrće po želji.
A baš mi se jede smash burger...
Ako se odlučite za opciju smash burgera i u tom slučaju imamo riješenje. Riječ je o sendvičima u koje se dodaje meso koje se najprije oblikuje u kuglice, a zatim se pri pečenju spljošti, gotovo blago razlomi, pečenjem poprimi hrskave rubove (koji, kada se zapeku, poprime još bolji okus), ali zadrži sočnost. Kada je još na grillu, mnogi mesu dodaju luk i sir pa ga tek zatim prebacuju u meka peciva.
ŠTO SU SMASH BURGERI, ZAŠTO SU TAKO VELIKI HIT I GDJE IH ISPROBATI U ZAGREBU?
Smash burgeri su sočni, slasni, puni okusa i svakim zalogajem gotovo da se tope u ustima, posebice ako su sve komponente, od peciva do dodataka, baš onakve kakve trebaju biti. No ipak, nije za zanemariti da postoje i oni ljubitelji burgera kojima se ovaj tip uopće ne sviđa. Ponajprije zato što najviše vole zagristi u sočan, debeli komad mesa, a onda i zato što se, barem smo tako načuli u nekoliko različitih rasprava, meso stapa s ostatkom sastojaka i niti jedan zasebno ne dolazi do izražaja. S druge strane, ljubitelji smash burgera reći će vam da im to nimalo ne smeta i za njih je zapravo osjećaj burgera koji se pri svakom zalogaju topi u ustima - prilično dobar i zadovoljavajuć.
Burger adrese bez koji ne možemo
Nakon ovog teksta neki od vas sigurno su ogladnili i jednostavno žele odmah zagristi sočan smash burger. Ne brinite, ovo su adrese s kojima ne možete pogriješiti.
Burgeraj je dugo vremena bio jedino mjesto gdje su se smash burgeri kod nas uopće i mogli kušati. Nude ih u tek nekoliko varijanti, među kojima uvijek preporučujemo klasik i naš favorit Bacon Cheese, dok bi se onima koji vole eksperimentirati mogao svidjeti i Onion Jam s karameliziranim lukom te Tamari Mushroom s gljivama. Više o Burgeraju pročitajte OVDJE.
U posljednje vrijeme na spomen smash burgera nemoguće je ne spomenuti Chubby Chuck’s. Njihov recept za uspjeh naizgled je jednostavan - fokus na jedan, ali dobar proizvod. Koriste isključivo 100% junetinu s domaćih farmi, uzgojenu baš za njih, koju snažno pritisnu pa peku na vrućem grillu do karamelizacije, a sve pakiraju u mekano brioche pecivo rađeno u specijaliziranoj pekarnici na Cresu. Taj spoj, uz mogućnost personalizacije s umacima i dodacima, pokazao se kao dobitna kombinacija koja je na zapad grada privukla ljubitelje burgera iz svih kvartova. Više o Chubby Chuck’s-u pročitajte OVDJE.
Poznato mjesto za smash burgere svakako je i Institut za burgere Mate Jankovića. Njihove burgere isprobali smo odmah po otvorenju i, moramo priznati, prilično su nam se svidjeli. Bili su sočni, na dodacima se nije štedjelo, a posebno nam je dobro bilo i meko pecivo. Više o burgerima iz Instituta za burgere Mate Jankovića, pročitajte OVDJE.
Za kraj tu je i Bold.Burgeri, mali kiosk na Ilici koji također nudi dobar smash, hrskav na rubovima, a mekan u sredini toliko da se samo otopi u ustima. Meso pakiraju u pecivo od krumpira i poslužuju s jednostavnim, a efektnim dodacima. Više o njima pročitajte OVDJE.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....